ŞemdinliHaber

HDP, cezaevlerindeki hak ihlallerini sordu

Güncel

HDP, cezaevlerindeki hak ihlallerini Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a sordu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Muş Milletvekili Demir Çelik,  Muş ve Amasya’daki cezaevlerinde ciddi hak ihlalleri olduğunu belirterek cezaevlerindeki hak ihlallerini sordu.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yanıtlaması istemiyle verilen soru önergesinde 22 yıldır cezaevinde bulunan hasta tutuklu Avni Uçar’ın da durumuna değindi.

Çelik tarafından verilen soru önergesinde şu ifadelere yer verildi:

“Dinlediğimiz mahkûmlara uygulanan hak ihlalleri hat safhadadır. Yaptığımız görüşmeler sonrasında ağırlaştırılmış müebbet ile müebbetlikler ağırlaştırılmış tecrit konumu ve muamelesi ile karşı karşıyadır.

“Dışarıda basımı ve satışı serbest kitap, dergi ve yayınlar cezaevi yönetimi tarafından sorun çıkartılarak mahkumların erişimi engellenmektedir.

“Cezaevinde yapmış olduğum görüşmelerden sonra ciddi sağlık problemleri yaşayan mahkûmların olduğu ve bunların sağlığa erişiminde ciddi hak ihlalleri yaşanmaktadır.

Muş Cezaevi

“Muş E Tipi Cezaevinde muayenelerin kelepçe ile yapıldığı, acil hastaların hastaneye nakillerinin yapılmadığı, kitapların tutsaklara geç iletildiği, siyasi tutsakların bulunduğu koğuşların cep telefonu ve silah olduğu gerekçelendirilerek basıldığını belirtildi.

“Yatak, yorgan, elbiselerin XR cihazından geçirilmesi gibi cezaevi yönetiminin keyfi uygulamalarının da olduğu aktarıldı.

Amasya Cezaevi

“Hükümlüler oda ve kısımlardan geçerken rutin aramalar dışında çok sıklıkla el ve detektörlerle sürekli olarak aranmaktadır.

“Uzun zamandır cezaevinde vardiya başı olarak görev yapan infaz memuru Ünal Kelleci isimli memur öteden beri cezaevinde bulunan PKK’li hükümlülere düşmanca yaklaşım ve tahrikleri ile bilinen bir memurdur.

“Bu şahıs kendi görevli olduğu vardiyanın sorumlusu olup cezaevinde üstlerini de aşan bir keyfilikle hareket etmektedir.

Hasta tutuklu Avni Uçar

“Müebbet hapse mahkûm olan ve ölümcül hastalıklarla boğuşan Avni Uçar’ın hayati tehlikesi çok ciddi şekilde devam etmektedir. 2006 yılında sağ böbreği kanser teşhisi konularak alınmıştır.

“Daha önceki yıllarda sayısız kez böbrekteki tümör için ”iyi huylu” denilerek hastalığı es geçilmiş, durumu ağırlaşınca da söz konusu böbrekte, kanser tespit edilmiş, operasyonla bu böbrek alınmıştır.

“Benzer bir durum mesanesi için de geçerlidir. Lakin geçmiş yıllarda mesanesinde teşhis edilemeyen bir lekeden bahsedilip bunun sorun olmayacağı bildirilmesine rağmen 4 Mart 2011’de mesane kanseri teşhisi konularak yeni bir ameliyat geçirmiştir.

“Cezaevinde yeterli-etkili tedavisi yapılmadığı için kalan sol böbreği ve mesanesinde yeni kanserli kitlelerin ortaya çıkmış ve Adli Tıp Kurumunca ”cezaevinde kalmasında bir sakınca yoktur” demiştir.”

Demir Çelik, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a hak ihlallerinde sorumluluğu olanlar hakkında soruşturma açıp açmayacaklarını, hasta tutsakların sayılarını ve neden tahliye edilmediğini, yasaklı yayın listelerinin neye göre hazırlandığını sordu.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.