HDP Amed Milletvekili Nursel Aydoğan, asker intiharlarına dair araştırma önergesi verdi.
Türkiye'nin, zorunlu askerlik görevi sırasında en fazla intihar olayının yaşandığı ülke olduğuna dikkat çeken Aydoğan, TSK ve hükümetin intihar vakıalarının incelenmesine ve aydınlatılmasına dair herhangi bir çaba göstermediğini belirtti.
Zorunlu Asker Hakları Platformu'nun verilerini aktaran Aydoğan, kamuoyuna yansıyan şüpheli asker intiharı sayısının 2014 yılı içerisinde 43 olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:
MUTLU ACISU'NUN ÖLDÜRÜLMESİ
"Şüpheli biçimde gerçekleşen zorunlu asker intiharlarının önündeki en önemli engelin cezasızlık sorunu olduğu ve bu sorunun da hukuki reformlarla çözüleceği muhakkaktır. Yaşanan intihar olayları genel olarak askeri savcılıklar aracılığıyla soruşturulmaktadır. Askeri savcılıklar tarafından gerçekleştirilen soruşturmaların genelde takipsizlikle neticelenmesi zorunlu askerlik görevi sırasında yaşanan intiharların esas nedenlerinin belirlenmesinin önünde de önemli bir engel teşkil etmektedir. Bu intiharların şüpheli biçimde gerçekleşenleri ancak sivil mahkemeler aracılığı ile soruşturulmalıdır."
Aydoğan, 15 Ocak 2014 tarihinde Şırnak’ta zorunlu askerlik yaparken ailesine, ‘intihar etti’ şeklinde bilgi verilen Mutlu Acısu’nun intihar etmediğinin, aksine askerde vurulduğunun ortaya çıktığını ifade ederek, "Oysa askeri yetkililerin verdiği bilgi zorunlu asker Mutlu Acısu’nun intihar ettiği yönünde olmuştur. Yakın zamanda kamuoyuna yansıyan bu olaya benzemekte olan ve aileler, askeri yetkililer dışında kimsenin sayısını, ismini ve ölüm şeklini bilemediği çok sayıda şüpheli zorunlu asker intiharları yaşanmaktadır" diye ekledi.
'SİVİL İNTİHARLARINDAN 2,5 KAT FAZLA...'
Asker Hakları Platformu 2014 yılında zorunlu askerlik sırasında yaşanan yaşam hakkı ihlallerine ilişkin raporuna da değinen Aydoğan, "Söz konusu raporda, Asker Hakları Platformu olarak kendilerine yapılan başvuru sayısının 2014 yılı içerisinde 653 olduğunu açıklamışlardır. Bu sayıdan 54 askerin intihar eğiliminde olduğu ve bu sayının da yine TÜİK’in verilerinde yer alan sivil intiharlarından 2,5 kat oranında fazla olduğu ortaya çıkmıştır. Yine bu rakamlar özellikle TSK ve Milli Savunma Bakanlığı’nın her fırsatta 'sivilde de aynı oranda intihar oluyor, 20-24 yaş grubu ise intihar açısından zaten risk grubu' şeklinde dile getirdiği gerekçelere bakıldığında aksine çok daha ciddi boyutlarda olduğu görülmüştür" dedi.
HDP'li Nursel Aydoğan, kışlalarda intihar ve cinayet başta olmak üzere insan yaşamını hiçe sayan suçlara dair soruşturma ve davaların sivil mahkemelerde yürütülmesini de istedi.