“Neden benim adım geçti, bilmiyorum” dedi.
Sürenin dolması neden beklenmedi?
Sağlam’ın adı ilk olarak, Bayrampaşa Cezaevi davasının görüldüğü Bakırköy’deki İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde, dönemin İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Ferzan Çitici’nin ifadelerinde geçti. Çitici, operasyonun hemen öncesi Jandarma Bölge Komutanlığı’ndaki kriptolu telefondan Sağlam ile görüştüğünü, operasyon için hazırlık yapılması talimatı aldığını söyledi.
Dönemin Üsküdar Başsavcısı Kemal Canbaz da kriptolu telefondan 15 ve 18 Aralık’ta iki kez konuştuklarını, tüm cezaevlerine aynı anda operasyon yapılacağını, bunun için jandarmaya talep yazısı yazmalarının istendiğini söyledi.
Dönemin Jandarma Genel Komutanı Aytaç Yalman da ifadesinde, operasyona hazırlık toplantılarına Ali Suat Ertosun ile birlikte bir bakanlık müsteşarının katıldığını söyledi.
Dönemin İstanbul Barosu Başkanı Yücel Sayman da 18 Aralık’ta mahpuslarla görüştüklerini, mahpusların 19 Aralık sabah 08:30’a kadar süre istediklerini ancak operasyonun sabaha karşı 04:00 sıralarında yapıldığını söylemişti.
Savcı Çitici’nin bunu kendisine iletmiş olabileceği, neden sürenin bitimine kadar beklenmediği de Sağlam’a soruldu.
“Duymadım, görmedim, bilmiyorum”
Yılmaz Sağlam’a bugün ayrıca, savcılarla görüşenin kendisi olup olmadığı, saldırı kararının ne zaman, nerede, kimler tarafından alındığı, nereden koordine edildiği soruldu.
Aytaç Yalman’ın “Operasyon kararı MGK’da alındı” sözüyle ilgili olarak da MGK toplantısına katılıp katılmadığı soruldu.
Sağlam tüm soruları “Bilmiyorum” diye cevapladı.
Savcılar Ferzan Çitici veya Kemal Canbaz’la telefonla görüşmediğini, Hayata Dönüş Operasyonu’yla ilgili kendisine verilen bir görev olmadığını belirtti.
“Zamanın Adalet Bakanı Hükmet Sami Türk, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Ali Suat Ertosun ve İçişleri Bakanı Saadettin Tantan ile de operasyonla ilgili hiçbir görüşme yapmadığını” söyledi. / Bianet