ŞemdinliHaber

“Hastayım Haklarım Var“

Güncel

Hasta haklarını gözeten altı derneğin düzenlediği “1.Ulusal Hasta Dernekleri Hasta Hakları Zirvesi ve İnteraktif Söyleşisi”nde Türkiye’deki sağlık politikalarının hasta eksenli olmamasını eleştirildi.

 ‘Bir Ulusal Kanser Enstitümüz yok. Oysa ki ABD bu yasayı 1927'de onaylandı. Türkiye olarak, 1997'de Hasta Haklan Genelgesi çıkarabildik. 2003'e kadar uygulama genelgesi de yoktu!’’ diyor Pembe Hanım Kanserli Hasta ve Yakınlarıyla Dayanışma Derneği Başkanı Nevval Sevindi. 

Kanser tedavisinde çok önemli ilerlemeler kaydedildiğini ve örneğin meme kanserinde sağkalımların yüzde 98’lere vardığını hatırlatan Sevindi, ‘’Kansere üzülmek ve acımak yerine gönüllü olun. Toplum için siz de bir şeyler yapın’’ diye konuştu. 

Hasta haklarını gözeten dernekler, “1.Ulusal Hasta Dernekleri Hasta Hakları Zirvesi ve İnteraktif Söyleşisi” altında bir araya geldi. 

Kadıköy Belediyesi işbirliği ile Caddebostan Kültür Merkezi’nde gerçekleşen buluşmaya çeşitli kamu kuruluşlarından görevliler, özel ve kamu hastane yetkilileri, belediye sağlık çalışanları, hasta ve hasta yakınları katıldı.  

Hasta hakları, hasta ve doktor ilişkileri, tıp alanında alınması gereken hizmetler gibi sağlık alanında büyük önem taşıyan konuları ortak bir platformda tartışmaya açacak olan zirvenin teması “Hastayım Haklarım Var” oldu. 

Zirveye katılan dernek ve STK’lar şöyle sıralandı: Pembe Hanım Kanserli Hasta ve Yakınlarıyla Dayanışma Derneği, Onkoloji Hemşireleri Derneği, Kan ve Kök Hücre Gönüllüleri Derneği, Kistik Fibrozis Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, PKU Aile Derneği ve Ekolojik Üreticiler Derneği.

‘‘Hastanın sesi duyulmalı’'

Zirvenin açılış konuşması ve ortak deklarasyonunu açıklayan Nevval Sevindi’nin konuşmasından bazı satırbaşları söyle sıralandı: 

* Bir Ulusal Kanser Enstitümüz yok. Başkan Roosvelt 1927'de bu yasayı onayladı. Biz 1997'de Hasta Haklan Genelgesi çıkarabildik. 2003'e kadar uygulama genelgesi de yoktu! Hastalarımızı da o yıla kadar saymadık,hiç istatistiğimiz de yoktu.Siyasi iradeler kanser karşısında sessiz kalmayı,diğer insanlar gibi hastaları görmezden gelmeyi tercih ettiler.

* 19. yüzyılda "tüberküloz" çağıydı ve ölümcüldü. 20. yüzyılda "kanser" onun yerini aldı. Ölümcül bir hastalıktı. Ancak çok yol aldık ve sağkalım süreleri çok uzadı. Meme kanserinde %98'e kadar ulaşıyor bugün. Üzülmek ve acımak yerine gönüllü olun bizim çağrımız.Toplum için siz de bir şeyler yapın.

* Fransa 2006'dan beri yerel merkezler açıyor hastalara bedava moleküler testler sağlanıyor.Tümör profili çıkarılıyor. Hızlı bir servis sağlık sistemine entegre edilmiş. 

* Kanser pahalı bir hastalık.Bu nedenle ekonomisi ciddiye alınıyor.Ama devletler pahalı ilaçlar ve pahalı tedavi madem hastalan ölüme terk edelim diyemezler.  

* 87 yaşındaki babama 80 yaşından sonra zatürree iğnesi bedava idi. Bu yıl devlet kaldırmış. Bunun anlamı 80 yaşından sonraki vatandaşlarıma yatırım yapmak istemiyorum ölsünler demektir.

* Milletimiz kendi sağlığı hakkında daha çok bilgi edinebilmelidir. Daha çok yasal zemine ve örgütlenmeye ihtiyaç vardır. Güçlü bir adanmışlık,odaklanma ve umut bize yeter. Hastanın sesi duyulmalı.

* Her derneğin hedefi var: Kistik Fibrozis yeni doğumlarda  tarama yapılmasını, PKU düşük proteinli gıda üretimi ve okullarda bulundurulmasını, Kök Hücre Derneği gönüllü sayısını arttırmayı, Pembe Hanım Derneği, meme kanseri hastalarının kurallı fiziksel aktivitelerinin devlet tarafından ödenmesini, Onkoloji Hemşireleri ise daha iyi iletişim ve eğitimi talep ediyor. 

* Ortak hedefimiz ise sağlık politikalarına hastanın dahil olması ve hasta haklarının yasal dayanağının güçlendirilmesidir. Hastayız haklarımız var!  / Bianet

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.