Kitapta Delila’nın ailesinin görüşlerine de yer veren Cemal, Almanya’nın başkenti Berlin’de okurlarıyla biraraya geldi.
DestDan Berlin Kadın Meclisi, Berlin Kürt Halk Meclisi’nin organize ettiği söyleyişinin moderatörlüğünü gazeteci Erdal Er yaptı.
Etkinlik, yerel sanatçılardan Mustafa ve Beriwan'nın seslendirdiği Sê Jinên Azad stranı ile başladı.
DELİLA ASLINDA KÜRT SORUNUNUN KENDİSİDİR
Söyleşini ilk bölümünde konuşan Hasan Cemal, Delila kitabının nasıl ortaya çıktığını anlattı. Cemal, Delila'nın aslında Kürt sorununun kendisi olduğunu ifade ederek, "Delilaların neden dağa çıktığını anlamadan, dağdan inişlerini de sağlayamazsınız" dedi.
Cemal, Kürt sorunuyla 80’li yıllarda tanıştığını belirterek, “Kürt meselesini Kürtleri dinleyerek ve yüreğimde hissederek öğrendim. Tüm sohbetlerin başlangıcını anadil teşkil ediyordu. Bu oldukça önemlidir. Delîla’nın hayatı da ‘Adımı değiştirmek istiyorum’ demesiyle Kürtçe’nin inkarına karşı isyanıyla başlıyor” ifadelerinde bulundu.
Türk devletine, “Sen hangi hakla ve neden insanların anadilini inkar edersin” sorusuyla seslenen Cemal, “Delîla’nın hayatını okuyan insan, biraz yüreği ve vicdanı varsa Kürtleri anlar. İnsanlar neden dağa çıktı; nasıl dağdan iner? Bunların cevabı, ‘Barışın koşulları nedir’ sorusunun da cevabıdır. O bakımdan günlükleri okuduğumuzda Kürt sorununu da öğrenmiş oluyorsunuz’’ dedi.
AKP DEMOKRASİYE SIRTINI DÖNMÜŞ DURUMDA
Söyleşinin ikinci bölümünde ise soru cevap kısmına geçildi. Bu bölümde daha çok çözüm süreci ve AKP hükümetinin politikaları konuşuldu.
Cemal bir soru üzerine; çözüm sürecinin başında AKP hükümetini desteklediği ancak gelinen aşamada hükümetin demokrasiye sırtını döndüğünü bu nedenle hükümeti eleştirdiğini söyledi. Sorunun çözümü için acil adım atılmasını isteyen Cemal, çözüm sürecinin yasal statüye kazandırılması, yapılacak müzakereleri izleyecek bir gözlemci heyetin oluşturulmasının zorunlu olduğunu söyledi.
Cemal 30 Mart yerel seçimlerinin kritik bir eşik olduğunu, Kürtleri oyalayarak sorunun çözülmeyeceğinin atını çizdi. Üç yüz kişinin katıldığı söyleşinin sonunda dinleyiciler Delila'yı ayakta alkışladı.
ŞENAY GÜÇER KİMDİR?
Şenay Güçer, 1982 yılında Amed’in Farqîn (Silvan) ilçesinde dünyaya geldi. 1999 yılında gerillaya katılan Güçer, 2007 yılında Qilaban’da (Uludere) çıkan çatışmada yaşamını yitirdi.
Gerilla olmanın yanında aynı sanatçı olanak da biliniyordu. ‘Zilan’ şarkısıyla tanınan Güçer’in şarkıları ölümünün ardından “Jinen Azad” adlı albümle bir araya getirildi. 2008 yılında KOM müzik tarafından yayınlanan albümde 8 şarkı yer aldı. / anf