AKP ile CHP arasındaki ilk tur koalisyon görüşmesindeki heyette yer alan CHP İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi, iki parti arasında fikir birliği oluştuğunu söyledi.
Bugün’den Hasan Bozkurt’a konuşan Hamzaçebi, Türkiye’nin hükümetsiz kalmaması yönünde hem AK Parti hem CHP’nin ortak görüş ifade ettiklerini söyledi.
‘Güven sorununun aşılması gerekiyor’
“Bu sorumluluğu her iki parti hissediyor. Yeni bir hükümet kurmak tabii ki kolay değil. Güven sorununun aşılması gerekiyor.
“Bu sorunun aşılması için CHP’den Haluk Koç, AKP’den Ömer Çelik çalışma yürütecekler. Çalışmanın sonuçlarına göre bir daha iki parti bir araya gelecek bayram sonrasında.”
‘Türkiye’ye zarar verir’
Kurulacak hükümetin güçlü ve 4 yıllık olması yönünde de fikir birliği yaşandığını söyleyen Hamzaçebi, bir seçim hükümeti ya da 1-2 yıllık hükümetlerin Türkiye’ye zarar vereceğini belirtti.
Hamzaçebi, kurulacak koalisyon hükümetinin önceliklerini “Özgürlükleri baskılayan sınırlayan yasaların kaldırılması, yargı bağımsızlığının sağlanması. Ekonominin istihdam yaratan sürdürülebilir yüksek büyüme ortamına kavuşturulması, dış politika, Kürt sorunu. Hiçbiri diğerinden daha az önemli değildir. Kurulacak hükümet bunu başarmak çözmek zorundayız” diye anlattı.
‘Koalisyonu isteyen milletin kendisi’
Yeniden seçime gidildiğinde olağanüstü değişiklik olmayacağını dile getiren Hamzaçebi, AK Parti’nin oy artıracağına kesinlikle inanmadığını söyledi: “Oy icraatla artar. Yapılan bir şey yoksa seçmen tercihini niye değiştirsin. ‘Hükümet kurmanın zorluklarını millet gördü o yüzden tek başına iktidar istiyor’ mantığı da yanlış. Koalisyonu isteyen milletin kendisi” dedi.
‘Koalisyonu engelleme çabası’
Hamzaçebi, hükümet kurma çalışmalarına ilişkin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tutumunu için ise şunları söyledi:
“Hükümet kurma işi siyasi partilerin görevidir. Cumhurbaşkanı’nın müdahil olacağı konu değildir. Siyasi partiler anlaşırlarsa hükümeti kurarlar. Anlaşamazlarsa Türkiye seçime gider.
“Davutoğlu ile Kılıçdaroğlu arasında gayet seviyeli olumlu bir görüşme gerçekleşti. Bu görüşme bir hükümet görüşmesi yapalım mı yapmayalım mı görüşmesiydi. Sorunlar masaya yatırılmadı.
“Hiçbirisi konuşulmamışken 3. köprü 3. havalimanı gibi bir konu gündeme gelmiş olabilir mi? Bunlar hayali senaryolar. Köprü ve havaalanı gibi yatırım projelere karşıtlık üzerinden muhtemel bir koalisyonu engelleme çabası.”