AİHM, ifade özgürlüğü ve adil yargılanma hakları ihlal edildiği ve Kürt olduğu için ayrımcılığa uğradığına inanan Tunç’un başvurusunu 10 Şubat’ta karara bağlayacak.
“İfade özgürlüğüm ihlal edildi, ayrımcılığa uğradım”
Ferhat Tunç, 4 Ağustos 2003 tarihinde konser öncesi Türkiye’nin özgür ve demokratik olmadığını ifade ederek Kürt hareketine desteğini dile getirmişti. Polisin konser sırasında sözleri tutanağa geçirmesi sonucu Tunç hakkında, konuşmayla Valiliğin konser izin kapsamının aşıldığı ileri sürülerek dava açılmıştı. Asliye Ceza Mahkemesi’nin para cezasına mahkum ettiği sanatçı, 8 Aralık 2003’te kararı hem temyiz etti hem de duruşma istedi. 30 Mart 2004 tarihinde mahkeme, her iki talebi de geri çevirdi.
Bunun üzerine Tunç, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) ifade özgürlüğüne dair 10. Maddesi, adil yargılanma hakkına ilişkin 6. Maddesi, “ayrımcılık yasağı”yla ilgili 14. Maddesine dayanarak dosyasını avukatı aracılığıyla AİHM’e taşıdı.
Bir dava da Munzur konser mesajına
Hakkında bugüne kadar birçok dava açılan Tunç, son olarak, 2012’de bir kez daha kovuşturmalık oldu.
Munzur Kültür ve Doğa Festivali’ne katılan sanatçının, konser sırasında söylediği sözler "örgüt propagandası" suçlamasına dayanak yapıldı. Sanatçı, “Malatya’da kurdukları özel yetkili mahkemeler Dersim’i yargılama mahkemelerine dönüştü. 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi 37’de Seyit Rıza ve arkadaşlarını yargılayıp idama götüren mahkemeler gibi çalışıyor... Değerli arkadaşlar, seçim döneminde yaptığım tüm konuşmalarım ne yazık ki bu özel yetkili savcılar ve mahkemeler tarafından yargılama konusu haline getirildi" demişti. Üç yıla kadar hapis istemiyle yargılanan Tunç, bunun için İstanbul Büyükçekmece Cumhuriyet Savcılığı’na talimatla ifade vermişti. / Bianet