Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vitaliy Çurkin'in BM Genel Sekreterliği'ne gönderdiği mektuba dikkat çeken Kürkçü, söz konusu mektupta Türk şirketlerin isimlerinin yer aldığını kaydetti.
IŞİD'e sevk edilen kimyasal maddeler arasında alüminyum tozu, amonyum nitrat, granül karbamit ve hidrojen peroksit bulunduğuna dikkat çeken Yıldırım, "Türkiye'den Suriye'ye yapılan amonyum nitrat sevkıyatının 7 kat arttığı da iddialar arasındadır" dedi.
Conflict Armament Research'ün (CAR) hazırladığı raporda da Türkiye'den 13 şirketin IŞİD'in kullandığı malzemelerin üreticisi ya da ithalatçısı olduğu yönünde bilgilerin yer aldığını kaydeden Kürkçü, bu iddialara yönelik daha yaptığı başvuruların yanıtlanmadığını hatırlattı.
Kürkçü, Başbakan Yıldırım'ın şu sorulara yanıt vermesini istedi:
"Gerek uluslararası basın, gerek güvenilir uluslararası kuruluşların haber ve raporlarında, gerekse Türkiye'nin üyesi olduğu uluslararası kurumlar nezdinde ileri sürülen bu ve benzeri iddialara yönelik olarak hükümetiniz resmi açıklama ve/veya yalanlamalarda bulunmuş mudur? Bulunmuşsa bu açıklamalar nelerdir, hangi tarihlerde hangi iddiaya karşılık olarak yapılmıştır?
Conflict Armament Research (CAR) kuruluşunca IŞİD terör örgütünün el yapımı patlayıcı yapımında kullandığı malzeme ve içeriklerin Türkiye'de faaliyet gösteren firmalar tarafından temin edildiği iddiasına yönelik olarak hükümetinizce bir inceleme başlatılmış mıdır? Başlatılmışsa bu incelemenin içeriği nedir? Başlatılmamışsa nedeni nedir?
Rusya Federasyonu BM daimi temsilcisi Çurkin’in iddiaları karşısında Birleşmiş Milletler nezdinde ve uluslar arası kamuoyunda iddiaları boşa çıkaracak bir girişimde bulunulmuş mudur? Bulunulmamışsa sebebi nedir?
Hükümetiniz yukarıdaki iddialar ışığında IŞİD terör örgütünün kullandığı malzemelerin izini süren bir mali/teknik soruşturma yürütmüş müdür? Yürütmüşse bu soruşturmanın sonuçları nelerdir? Yürütülmemişse sebebi nedir?"