Avukat Eren Keskin’in, Urfa Viranşehir’de 2004 yılında katıldığı bir panelde “Kürdistan” dediği için Viranşehir Asliye Ceza Mahkemesinin verdiği 10 ay hapis cezasının 5 yıllık denetim serbestlik ile geri bırakılmasına ilişkin kararının kesinleşmesini fırsat bilen İstanbul Barosunun Keskin hakkında bozduğu uyarı cezasını tekrar işleme koydu. Adeta mahkeme ile paralel davranan İstanbul Barosu’nun, Keskin hakkında , “Avukat, yazarken de konuşurken de düşüncelerini olgun ve objektif bir biçimde açıklamalıdır” maddesine sığınarak uyarı cezası verdiği öğrenildi. Konu hakkında ANF’ye konuşan Keskin ise, “Ben 20 yıldır insan hakları savunucusuyum. Bu süreç içerisinde işlenen cinayetlere, yakılan köylere, arkadaşlarımın gözaltında kaybedilmesine tanık oldum. Taraf ve objektifim” dedi.
İSTANBUL BAROSU MAHKEME İLE PARALEL!
Urfa’nın Viranşehir ilçesinde Belediye tarafından 2 Ekim 2004 tarihinde konuşmacı olarak katıldığı bir panelde “ Kürdistan” kelimesini kullanan Eren Keskin hakkında Viranşehir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından suç duyurusunda bulunulmuş dava açılmıştı. Viranşehir Asliye Ceza Mahkemesi’nin 16 Ekim 2007 tarihli kararında, panelde polisin yaptığı kamera kayıtlarına dayanılarak, “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçlaması ile Keskin’e 10 ay hapis ve 3 bin 300 YTL para cezasına çarptırıldı. Verilen hüküm Yargıtay 9. Dairesi tarafından 13 Mayıs 2010 tarihinde bozulsa da Keskin hakkındaki 10 ay hapis cezasını onaylayan mahkeme, “hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına ve 5 yıl denetimli serbestlik süresine tabi tutulmasına” kararını verilmişti.
Bu durumdan vazife çıkartan İstanbul Barosu, 26 Eylül 2011 tarihli disiplin cezası kararıyla “İleri sürdüğü düşüncelerinin sadece kendisini bağladığını ve bu nedenle herhangi bir makam karşısında kendini savunmayı doğru bulmadığını” belirterek, Keskin hakkında, “Avukat, mesleğin itibarını zedeleyecek her türlü tutum ve davranıştan kaçınmak zorundadır” maddesine sığınarak, uyarı cezası vermişti. Türkiye Barolar Birliğine ( TBB) yapılan itirazlar sonucunda uyarı cezasını bozan Baro, mahkeme kararına ilişkin Keskin’in Şanlıurfa 1. Ağır Ceza Mahkemesine yaptığı itirazın reddedilmesi ve hükmün kesinleşmesi üzere tekrar harekete geçti. İstanbul Barosu Disiplin Kurulu Başkanlığı 22.09.2014 tarihinde verilen uyarı cezasının, TBB’nin, “ Avukat yazarken de konuşurken de düşüncelerini olgun ve objektif bir biçimde açıklamalıdır” maddesine sığınması ise dikkat çekti.
BİZ TARAF VE OBJEKTİFİZ !
Baronun verdiği uyarı cezasına itiraz etmeye hazırlanan Avukat Eren Keskin ise, normalde düşünce ve ifade özgürlüğü önünde ön açıcı olması gereken bir kurumun böyle bir ceza vermesinin kabul edilemez olduğunu vurguladı. Verilen cezanın TBB2nin Meslek Kurallarının 5. Maddesi içeren “Avukat yazarken de konuşurken de düşüncelerini olgun ve objektif Olgun ve objektif değilsin” gerekçesine dayandırılmasının anlamanın mümkün olmadığını belirten Keskin, “ 20 yıldan fazladır insan hakları savunucusuyum ve bende tüm insan hakları savunucuları gibi tanıklık ettiğim gerçekleri aktarıyorum. Biz gözümüzün önünde işlenen cinayetleri, yakılan köylere, arkadaşlarımızın gözaltına kaybedilmesine tanık olmuş insanlarız. Taraf ve objektifiz” diye konuştu. Baronun da taraf olduğunu kaydeden Keskin, İstanbul barosunun ulusal bir çizginin tarafından yer aldığını altını çizdi. “ Benim düşüncelerimizi olgun bir biçimde değerlendirip değerlendirmediğimi hiç kimse yargılayamaz” diyen Keskin, “ Benim düşüncelerimi kimse yargılayamaz” dedi.