ŞemdinliHaber

Doktorları da, nöbetçileri de gönüllülerden oluşuyor

Güncel

Til Temir’deki hastande hizmet veren sağlıkçılar, şu anda Arap ve Asuri doktorların da katkı sunduğunu belirterek, "Destek her kesimden gelmeli" dedi.

Til Temir’deki hastane, savaşın şiddetlenmesi ile birlikte gönüllü doktor ve hemşirelerle hizmet veriyor. Hemen hemen herkesin omuzunda silahla dolaştığı Til Temir’de hastanede çalışan ve doktorlar Cizre Kantonu’nun diğer kentlerinden gelerek, gönüllü sağlık hizmeti veriyor.


YPG/YPJ güçlerinin Til Hemis ve Til Berak’ta düzenlediği operasyon ise başarılı bir şekilde devam ediyor. Bölge çetelerden temizlendi. Çetelerin Til Temir’e saldırarak Asuri ve Kürt köylerinde insanları katletmesi ve yüzlerce Asuri insanını kaçırmasının üzerinden bir hafta geçti. Cizirê Kantonu çeteler karşı geliştirilen operasyonlara seferberlik ruhu ile desteklerini sunuyor.

Hastanenin güvenliğini ise Til Temirli Kürdistanlılar üstlenmiş. Çok az imkanlarla, hem savaşta yaralanan savaşçıları, hem de halkı tedavi etmeye çalışan hastane çalışanları, ilk yardım başta olmak üzere, savaş koşullarında gerekli olan cerrahi malzemelere ihtiyaç olduğun belirtiyor. Hastane ekibi ise, bazı Arap ve Asuri doktorların da katkı sunduğunu belirterek, “Desteğin her kesimden gelmesi anlamlı” dedi.

Til Temir sağlık ekipleri, “Yardımlar gönüllü kuruluşlar ya da Heyva Sor a Kurd aracılığı ile bize ulaştırılabilir” diyor. Doktor ve hemşireler Kuzey Kürdistan ve Türkiye’den gönderilen ilaç ve tıbbı malzemelerin de gerekçe gösterilmeden sınırda bekletildiğini, geç ulaştırıldığını ifade etti.

‘TÜRK DEVLETİ SINIRDA İLAÇLARIMIZI BEKLETİYOR’

Hastane ekibi, Türk devletinin birçok defa çetelere karşı verdiği destek bir defa kamuoyunda tartışıldığı ve belgelendiğine dikkat çekerek, tıbbi malzemelerin Türk askerleri tarafından sınırda bekletilmesinin çeteler verilen desteğin bir devamı olarak geliştiğini ifade etti.

Dünyanın her yerinde savaştan mağdur olan hasta ve yaralıları tedavi etme hakkının olduğunu, ancak Türk devletinin Rojava halkına karşı özel savaş aracı olarak kullandığını da belirtti.

“Türk devletini tanıdığımız için hiçbir beklentimiz yok” diyen hastane ekibi, Kürt halkından gelen yardımların akışını engellemeye haklarının olmadığını da kaydetti. Kuzey Kürdistan ve Kürdistan’ın diğer parçalarından halkın da sınırlara takılmadan, kendileri ile dayanışma ve yardım içerisinde olması gerektiğini de belirten hastane ekibi, “Yaralarımıza ancak biz merhem olabiliriz” diye devam etti.

HASTANEDE GÖNÜLLÜ DOKTOR VE HEMŞİRELER ÇALIŞIYOR

Bu seferberlik ruhu ile Amudê, Qamışlo ve Dirbesiyê’den gelerek, Til Temir hastanesinde gönüllü çalışan doktor ve sağlık ekibi, “Savaş koşulları ve ihtiyaçları temelinde sağlık çalışanı ve doktorlar daha fazla destek sağlamalı, bizimle dayanışma içinde olmalı” mesajı verdi.

DR. SİRVAN: GÖNÜLLÜ SAĞLIK EKİPLERİNE İHTİYAÇ VAR 

Diş doktoru olmasına rağmen gönüllü olarak Til Temir’e gelerek çalışan Dr. Sirvan, hastalara ilk müdahale yapıldıktan sonra duruma göre Cizire Kantonu’ndaki hastanelere yönlendirdiklerini söyledi. Gönüllü doktor ve sağlık ekiplerinin her yerden desteklerini artırması gerektiğini ifade eden Dr. Sirvan, “Halkımız çete belasına karşı büyük bir savaş içinde. Biz doktor ve sağlık ekipleri de elimizden gelen yardımı sunmalıyız. Gelebilen doktor ve sağlık çalışanı arkadaşlar bize yardıma gelsin. Gelemeyecek durumda olan arkadaşlarda ilaç ve tıbbi destelerini sunması gerekir. Zira biz dördüncü mücadele yılındayız ve halkımız bu savaşı kendi öz gücü ile veriyor. Destekler şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da devam etmelidir. Hastane de 3 Arap, 2 Asuri ve 3 Arap asıllı hemşirenin bize büyük desteği dokundu. Bunu diğer Kürt kardeşlerimizden de bekliyoruz” dedi.

Cemile, Jiyan ve Sema adlı hemşireler de hastanede kendilerine yardım edecek genç ve gönüllülere, “Biim gibi çalışma içinde yer alın” çağrısında bulundu.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.