ŞemdinliHaber

Dicle çekildi, Mitanni sarayı ortaya çıktı

Güncel

Dicle Nehri bölgesindeki kuraklık Mitanni sarayını ortaya çıkardı. Kürt ve Alman arkeologların birlikte yürüttüğü çalışmada elde edilen kil tabletler Almanya'da çözülecek.

Musul Barajı’nın sularının çekilmesi sonucu Dicle Nehri’nin doğu kıyısında Mitannilere ait olduğu iddia edilen 3400 yıllık saray kalıntıları gün yüzüne çıktı. Sarayın içinde çivi yazılı 10 kil tablet bulunurken, duvarlarındaki resimlerin 2 bin yıllık olduğu tespit edildi.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nden yapılan açıklamaya göre, yaşanan kuraklık nedeniyle Musul barajında bulunan suların çekilmesi, Mitanni Krallığına ait olduğu iddia edilen 3 bin 400 yıllık bir saray kalıntısı ortaya çıktı.

Duhok Antik Eserler Müdürlüğü Hasan Ahmed Kasım, “Onlarca yıl boyunca bölgedeki en önemli arkeolojik keşiflerden biri, Alman ve Kürt arkeologların işbirliği ile gerçekleştirildi” dedi.

‘DUVAR RESİMLERİ BULMAK ARKEOLOJİK BİR SANSASYON’

Almanya Tübingen Üniversitesi’nden arkeolog Ivana Puljiz ise, “Mitanniler, Antik Çağ Ortadoğu’sunun en az araştırılmış imparatorluklarındandır. Onların devletinin başkentinin nerede olduğu bile henüz belirlenemedi” ifadelerinde bulundu. Sarayın içinden çivi yazısıyla yazılmış 10 kil tablet çıkardıklarını aktaran Puljiz “Duvarlarda parlak kırmızı ve mavi boya kalıntıları da bulduk. M.Ö 2000’lerde duvar resimleri muhtemelen Antik Ortadoğu’daki sarayların vazgeçilmez özelliğiydi. Ama biz onları korunmuş halde nadiren buluyoruz. Kemune’de duvar resimleri bulmak arkeolojik bir sansasyon” dedi.

Keşfedilen sarayın içerisinde, üzerinde çivi yazıları bulunan 10 adet kil tabletin bulunduğunu söyleyen Puljiz, binanın duvarlarının iki metreden yüksek ve kerpiçten olduğunu söyledi ve “Sarayın duvarlarında milattan önce 2000’li yıllardan kaldığı tahmin ettiğimiz parlak kırmızı ve mavi renkler içeren duvar resimleri keşfetti. Bu resimlere, antik Ortadoğu’da yapılmış neredeyse tüm saraylarda denk geldik. Resimlerin bozulmadan bulunmuş olmasının çok büyük önem taşıyor” dedi.

Puljiz, sarayın büyük olasılıkla antik Zachiku kentine ait olduğunu öne sürüyor.

KİL TABLETLERİ ALMANYA’DAKİ BİR EKİP ÇÖZECEK

Kil tabletlerdeki çivi yazılarını Almanya’daki bir araştırma ekibi çözmeye çalışacak. Tabletlerdeki bilgiler sayesinde bir zamanlar Mezopotamya’nın önemli uygarlıklarından olan Mitanni İmparatorluğu’na dair önemli veriler elde edilmesi umuluyor. (Kaynak K24)

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.