İKİ DİLDE 18 SAAT YAYIN
Bugün 2. Yılına giren devrimin sesini duyurmayı amaçlayan ‘Rojava’nın Sesi’, iki dilde yayın yapıyor. Radyo çalışanlarından Ciwan Qamişlo, “Radyomuz Rojava devrimini yansıtıyor ancak ulusal olduğu kadar bölgeseldir de” diyor. Her saat başı Kürdistan, bölge ve dünyadan haberleri veren radyoda Kürtçenin iki lehçesinde, -Kurmanci ve Sorani- ve Arapça bültenler veriliyor.
Kısıtlı imkanlara rağmen 18 saat yayın yaptıklarını dile getiren Ciwan Qamişlo, “yayınlarımıza sabah 07.00’de Ey Reqip marşı ile başlıyor ve gece saat 01.00’de yine ulusal marşımızla yayınımıza son veriyoruz” diyor.
Yayınlarında tüm inançlara ve halklara yer verdiklerine vurgu yapan radyo çalışanı Amara Bawer de, ‘Êzidi halkımızın dini bayramlarında, kutsal günlerinde yayınlarımızı onlara ayırıyoruz. Dinleyicilerimizde telefon bağlantılarıyla programlarımızı zenginleştiriyor. Ayrıca burada Ermeniler, Asuriler, Süryaniler, Keldaniler, Araplar bir arada yaşıyor. Bizim için önemli olan halkların dostluğu. Yayınlarımız yalnızca ulusal eksende değil. Birlikte yaşadığımız halkların kutsal günleri veya kutlamaları olduğu zaman yayınlarımızda yer veriyoruz. Radyonun amacı devrimin sesini tüm halklara duyurmak. Bazen diğer halklardan dostlarımız kendilerine ilişkin dosyalar hazırlayıp bize gönderiyorlar biz de yayınlıyoruz. Ya da onlara ilişkin özel programlar yapıyoruz” diye anlatıyor.
RÜSTEM CUDİ'NİN ANLATIMIYLA ORTADOĞU
Radyonun yayın yelpazesi de hayli geniş.
Günlük bültenlerin yanısıra Rojbaş Kürdistan programıyla günlük gelişmeleri öğrenerek güne başlıyorlar.
Sağlık programları, “Sen Bunları Biliyor musun” adlı genel kültür programı; 2011’de yaşamını yitiren KCK Yürütme Komitesi Üyesi Rüstem Cudi’nin anlatımlarından derlenen “Ortadoğu Tarihi” programı bunlardan bazıları.
CEPHEDEKİLER UNUTULMADI
Amara Bawer yayınlarda Rojava direnişçilerini de unutmadıklarını ekliyor:
“Rojava şehitlerine ilişkin Pazar günleri saat 14.00’da bir programımız var. Adı Cangoriyên Welat. Pazartesi günleri de tekrarı veriliyor. Devrim sürecindeyiz. Bir yandan şehitlerimizi anarken diğer yandan cephede hala direniş gösteren yiğit YPG ve YPJ savaşçılarına da yer veriyoruz. Cumartesi günleri saat 16.00’da yayınlanan programın adı Parazvanên Gel’dir. Ayrıca Pazar günleri 20.00’da halkın sorunlarına da değinecek, dile getirecek bir programımız var. ‘Rojeva Rojavayê Kurdistanê’ programında Rojava’nın yaşadığı sorunları konuklarımızla değerlendiriyoruz.”
Ve müzik. Radyoların vazgeçilmezi müziğe de yer verdiklerini diğer dillerden devrim şarkılarına da yer verdiklerini söyleyen Amara Bawer, ancak dinleyicilerinden YPG ve YPJ üzerine yapılan parçalara dönük talep aldıklarını söylüyor; “Dinleyicilerimiz ağırlıkta YPG ve YPJ üzerine yapılan şarkıları dinlemek istiyorlar. Bunun yanında dengbejlik tarzı müzik bizim kültürümüz ve tarihimiz. Bu kültürü canlı tutmak için belli saatlerde dengbej müziklerine yer veriyoruz” diyor.
Siz de radyoya ilişkin görüş ve önerilerinizi sunmak istiyorsanız ‘Rojavafm89.4’ skype adresi üzerinden ‘Rojava’nın Sesi’ne ulaşabilirsiniz.