ŞemdinliHaber

Dersim Katliamı'nın araştırılması için Meclis'e önerge

Güncel

HDP Grup Başkanvekilleri Çağlar Demirel ve İdris Baluken, 1937-38 yıllarında gerçekleştirilem Dersim Katliamı ile yüzleşilmesi ve bu katliamın tüm boyutlarıyla ortaya çıkarılması amacıyla Meclis Araştırma önergesi verdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekilleri Çağlar Demirel ve İdris Baluken, 1937-38 yıllarında gerçekleştirilen Dersim Katliamı ile yüzleşilmesi ve bu katliamın tüm boyutlarıyla ortaya çıkarılması amacıyla Meclis Araştırma önergesi verdi.

Önergenin gerekçesinde; “Dersim 1938 yılında yaşanan katliama giden sürecin politik arka planın ortaya konulması söz konusu katliamın aydınlatılması açısından bir gündem işletmeyi zorunlu kılmaktadır. Çünkü Dersim katliamının arka planı, tüm bir cumhuriyet tarihinde Kürtlere ve diğer etnik-dinsel farklılıklara uygulanan yaklaşım için bir başlangıç aşaması olarak görülür” denildi.

“Tarihsel acıların onarımını sağlayacak bir anlayış”

Katliamın izlerinin hala Dersim topraklarında bulunduğunu, anılar ise halkın belleğinde canlılığını koruduğu kaydedilen önergede, şu ifadelere yer verildi:

“Bunun son örneği ise Dersim’de bulunan Laç Mağarası’nda çıkan kemiklerdir. 1938 yılındaki Dersim olaylarında hayatını kaybedenlerin yakınları, 76 yıl aradan sonra Dersim’deki yasaklı bölgeye girerek katliamdan kalan kemiklerle karşılaştı.

“Bor ve Venk köyleri civarında bulunan ve bölgedeki en büyük mağaraların başında gelen Laç Mağarası’nda toplanan 400-500 kişi, günlerce aç ve susuz bir şekilde hayatlarını devam ettirdi. Çoğunluğunu çocukların ve kadınların kaldığı mağaradan çıkan kemikler, dere kenarına su getirmeye giden bir kadın asker tarafından fark edilmesi ile mağara uçaklarla bombalanan insanlara aitti.

“Bu mağarada insanların bedenlerinden ayrılmış 1935 yılı üretimli kurşunlara ve patlayıcılara rastlanıldı. Kemiklerin bulunmasının ortaya koyduğu tarihsel gerçeklik bizim açımızdan Dersim Soykırımı ile ilgili ‘mağaralarda fareler gibi zehirledik’ anlayışını uygulayan zihniyetle yüzleşilmesidir.

“Toplumsal barışın sağlandığı bir geleceğin inşası amacına dayanan, tanıklıkları ve mağduriyetleri açığa çıkaran, tarihsel acıların onarımını sağlayacak bir anlayışla Dersim 1937-38 katliamı ile yüzleşilmesi için bir Meclis Araştırması açılmasını talep ediyoruz.”

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.