ŞemdinliHaber

Demirtaş: 'Yargıya değil AKP'ye kafa tutmamız söz konusu'

Güncel

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş Twitter hesabından paylaşılan bir mesaj nedeniyle yargılandığı davada, SEGBİS aracılığıyla ifade verdi.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın bugün tutulduğu Edirne Cezaevi'nden, SEGBİS yoluyla bağlandığı Ankara 35. Asliye Ceza Mahkemesinde savunma verdi..


HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 'Demirtaş' kullanıcı adıyla, "Halk karşısında bütün ordular çaresizdir. İşte Tayyip Erdoğan'ın sarayının ordusu ve polisi de yenildiler, yine yenilecekler" şeklinde HDP Genel Merkezinin Twitter adresinden yapılan paylaşım nedeniyle, "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini, yargı organlarını, askeri veya emniyet teşkilatını alenen aşağıladığı" iddiasıyla Ankara 35. Asliye Ceza Mahkemesinde yargılanmaya başlandı. Edirne Yüksek Güvenlikli F Tipi Cezaevinde tutuklu bulunan Demirtaş, duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden katıldı. Demirtaş'ın yanında avukatları da hazır bulundu.

HAKİM SAĞLIK DURUMUNU SORDU

Hakim Ayhan Altun, kimlik tespitinin ardından Demirtaş'a sağlık durumunu ve iddianameyi alıp almadığını sordu. İddianameyi edindiğini, avukatlarının beyanda bulunacağını belirten Demirtaş, hakime "Sağolun, iyi olmaya çalışıyoruz" karşılığını verdi.

MAHKEMEDEN DOSYA HAKKINDA 'DURMA' KARARI VERMESİ TALEP EDİLDİ

Daha sonra söz alan sanık avukatlarından Mahsuni Karaman, müvekkilinin, HDP Genel Merkezinin Twitter adresinden yapılan paylaşım nedeniyle yargılanmasının, Anayasa'nın yasama dokunulmazlığını düzenleyen 83. maddesine aykırı olduğunu savundu. Demirtaş'ın milletvekilliği dokunulmazlığının kaldırılmasının da usule uygun olmadığını söyleyen Karaman, "Bu nedenle mahkemeden öncelikle dosya hakkında 'durma' kararı verilmesini ve Anayasa Mahkemesine Anayasaya aykırılık iddiasında bulunulmasını istiyoruz. Zira müvekkilim, halen milletvekilidir. Bu sıfatı itibarıyla yargılanamaz" dedi.

Anayasa'nın 83. maddesinde değişiklik yapan yasanın müvekkilinin yargılanmasına neden olan fezlekeyle aynı tarihli olduğunu belirten Karaman, "Bu yüzden söz konusu yasal değişikliğin müvekkilim hakkındaki fezlekeyi kapsayıp kapsamadığının da şüpheli" dedi.

‘KANUNA KARŞI HİLE YAPILDI’

Avukat Aydın Erdoğan da kanuna karşı hile yapılarak Anayasa değişikliği görüntüsü altında müvekkilinin yargılanmasına yönelik karar oluşturulduğunu, müvekkilinin savunma hakkının kısıtlandığını ve itiraz hakkının da elinden alındığını söyledi.

DEMİRTAŞ: 45 GÜNDÜR HÜCREDE TUTULUYORUM

Ardından söz alan Demirtaş Edirne F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi İnfaz Kurumu’nda olduğunu belirterek “Hakkımda 20’ye yakın şehirde, 102 civarında soruşturma ve dava var. Bu soruşturma ve davalar nedeniyle savunmalarımı SEGBİS vasıtasıyla yapmak zorundayım. Zira tutukluyum ve tek başıma 45 gündür hücrede tutuluyorum.

Burası bir tutukevi değil, bir ceza infaz kurumudur. Avukatlarımla yaptığım görüşmeler dahi ses kaydına alınıyor ve avukatımla görüştüğüm sırada yanımızda bir ceza infaz memuru hazır bulunuyor. Ayrıca tutuklanmadan önce başlayan sağlık sorunlarım devam ediyor ve burada sağlıklı tedavi imkanım da bulunmamaktadır. Ben ve tutuklu tüm milletvekili arkadaşlarım aynı durumdayız. Tüm bu hususlar nedeniyle yüz yüze mahkemede bulunarak savunma hakkımı kullanamıyorum.” dedi.

‘YARGIYA DEĞİL AKP’YE KAFA TUTMAMIZ SÖZ KONUSU’

HDP milletvekillerinin yargıya kafa tuttuğu, ‘ifade vermeyeceğiz’ dediğinin iddia edildiğini belirten Demirtaş şunları söyledi: “Burada açıklığa kavuşması için belirtmek istiyorum; bizim yargıya kafa tutmamız söz konusu değil. Tam tersine yargısız infaza karşı, hukuksuzluğa karşı, siyasi olarak AKP’ye kafa tutmamız söz konusu. Denildi ki; ‘siz yargıyı hiçe sayıyorsunuz, Anayasa’yı hiçe sayıyorsunuz’. Biz, ‘yargının onurunu korumak adına bu hukuksuzluğa alet olmayacağız’ dedik. Dolayısıyla biz, ‘ifade vermeye gitmeyeceğiz’ derken, ‘yargıyı tanımıyoruz’ demedik, ‘sizin yargıya müdahalenizi tanımıyoruz’ dedik.

AKP’nin yargıyı nasıl ayaklar altına aldığı, duruşma esnasında hakimleri nasıl tutuklattığı, yargıç ve savcıları gece lojmanlarda çocuklarının gözü önünde tartaklayarak nasıl gözaltına aldıklarını, benim bulunduğum cezaevi dahil, birçok cezaevinde yargıç ve savcılara nasıl kötü muamele yaptıklarını görüyor, tanık oluyorum.

Yargıya kafa tutan, yargının onurunu ayaklar altına alan, Anayasa'yı hiçe sayan biz değiliz. Biz yargıya kafa tutmak için “ifade vermiyoruz” demedik. Bu bir siyasi operasyondur ve biz, AKP’ye kafa tutuyoruz. Bunun için kurulmuş bir muhalefet partisiyiz. Bizim yargıya, bizim adil ve bağımsız yargıya saygımız sonsuzdur.

YASAMININ HALKIN HAKKINI KORUMAK VE HÜKÜMETİ DENETLEMEK HAKKI VARDIR

Siz şu anda cübbenizle oturduğunuz koltukta, yargı erkini temsil ediyorsunuz. Ben de şu anda tutuklu bulunduğum cezaevinde devletin başka bir erkini, yasamayı temsil ediyorum. Evet, siz yargılama hakkınızı savunacaksınız ama ben de halkın bana verdiği yetkiyi kullanmak açısından kendi hakkımı savunmak durumundayım. Benim dokunulmazlığım şu anda devam ediyor. Parlamento’da konuşma yapma hakkım var, Genel Kurul’a katılma hakkım var, soru önergesi verme hakkım var. Fakat yargının gücü mü önemli, yasamanın, milletvekilinin halktan aldığı yetki mi önemli tartışması yapmak durumunda kalıyoruz. Bana göre güçler ayrılığı ilkesi gereğince, evet yargının adil bir şekilde Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı başta olmak üzere, sıradan yurttaşa kadar herkesi yargılama hakkı vardır, ama yasamanın da, halkın verdiği yetkiyle, halkın hakkını korumak ve hükümeti denetlemek hakkı vardır.”

‘PARLAMENTERLER OLARAK SİYASET YAPMA HAKKIMIZI KULLANMAK İSTİYORUZ’

Dokunulmazlıklarının geçmişe doğru kalktığını, geleceğe doğru kaldırılmadığını vurgulayan Demirtaş “Usul budur. Fakat bize bu hak verilmedi. Dokunulmazlık geçmişe doğru kaldırıldığı için, bizi ancak geçmişte yargılayabilirsiniz. Şu anda Anayasa’nın 83. maddesi tümüyle yürürlüktedir. Deniliyor ki, sadece o tarihe kadar olan dosyalarla ilgili sizin yargılama yetkiniz var. Doğru, yetkiniz var, ama benim de yasama faaliyetimi yürütme yetkim var. Burada hangimizin yetkisi birbiriyle nasıl çelişecek ve bunu nasıl uzlaştıracağız?

Şunu ısrarla belirtmek istiyorum, bizler Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin Parlamentosu’nun üyeleriyiz. Evet, iktidar partisi ve diğer partilerle siyasi düşüncelerimiz aynı değil, olmak zorunda da değil. Ancak sizler de yakından izliyor ve görüyorsunuz. Ülkemizin bu kadar kritik bir dönemden geçtiği ve gerçekten de büyük felaketlerin kapımıza dayandığı bir dönemde, biz sadece parlamenterler olarak siyaset yapma hakkımızı kullanmak istiyoruz” dedi.

‘CİDDİYETSİZ BİR DAVADA BUGÜN HUZURUNUZDAYIZ’

Ciddiyetsiz bir dava ile hakim karşısına çıkıraldığını söyleyen Demirtaş şöyle konuştu: “Ben isterdim ki, bizim gibi ciddi siyasetçilere karşı savcılık da ciddi bir iddianame hazırlasın, ciddi bir hazırlık yapsın. Böylesine gayrı ciddi bir soruşturma ve iddianameyle, böylesine gayrı ciddi bir soruşturma ve kovuşturmayla size gelmiş olmaları yargıya, mahkemeye hakarettir. Devletin enerjisini boşa harcamaktır. Bunlar bizim hak ettiğimiz, ülkemizin hak ettiği,  toplumun hak ettiği uygulamalar değildir. Kaldı ki, biz hep şunu söyledik; yargıyı bağımsız, adil, rahat, hızlı çalışabilir kılmak hepimizin boynunun borcu ve görevidir.

Beni yargılayacak herhangi bir yargıcın benim politik kimliğim ve düşüncemden bağımsız bir şekilde, kanuna göre beni yargılamasını çok arzu ederim. Çünkü bütün vekillerimizle birlikte aklanacağımdan şüphem yoktur. Bizim çekindiğimiz şey, hali hazırda 3500 yargıç, savcının görevden el çektirildiği, tutuklandığı ve her hakim ve savcının “acaba beni ne zaman tutuklayacaklar” kaygısıyla duruşmalara çıktığı bir ortamda, ben nasıl adil yargılandığımdan emin, içim rahat bir şekilde savunma yapabilirim ki?”

‘ANAYASA'YA AYKIRI BİR DÜZENLEME YAPILDI PARLAMENTODA’

Parlamentoda Anayasa'ya aykırı bir düzenleme yapıldığını vurgulayan Demirtaş: “Eğer dokunulmazlığın kaldırılması usulünde Anayasa’nın 83. maddesine riayet edilseydi, bu dosyayla ilgili öncelikle Adalet ve Anayasa Karma Komisyonu’nda savunmam alınacaktı. Ve belki de oradaki komisyon diyecekti ki; “Bu dosyada dokunulmazlığın kaldırılmasına hiç gerek yok. Bu çok uyduruk bir dosya, bunu bir kenara atalım”. Ya da benim Genel Kurul'da tek tek her dosyayla ilgili Parlamento’da savunma hakkım olacaktı. Ve ben bir hukukçu olarak diyecektim ki, “Değerli milletvekili arkadaşlarım, bakın bu dosya uyduruk bir dosya, bu fezleke gerçekten de çok iyi düzenlenmemiş, hazırlıksızdır, içeriği şudur, buradaki konuşmanın amacı şudur, takdir sizindir”. Ve belki milletvekili arkadaşlarım, “burada dokunulmazlığın kaldırılmasına gerek yok” diyeceklerdi. 102 dosyayla ilgili tek tek savunma yapma hakkım vardı. Diğer milletvekillerimizin de öyle. Bu elimizden alındı. Bu, başlı başına savunma hakkının ihlaliydi zaten.

Eğer bizim teklifimiz kabul edilseydi, tek tek dosyaları hızla ele alacak ve dokunulmazlıkları sonuna kadar kaldıracaktık. Gerçekten elinizde bilgi, belge, delil varsa da tutuklanmaktan asla korkmayacak, çekinmeyecek, buna itiraz bile etmeyecektik. Fakat maalesef Anayasa'ya aykırı, hukuku, Anayasa'yı ayaklar altına alan bir düzenleme yapıldı.

20 Mayıs’ta dokunulmazlıklarımız kaldırıldı, 4 Kasım’da tutuklandık. Bir gece yarısı 5 ayrı cumhuriyet başsavcısının yürüttüğü soruşturmada 10 milletvekilimizin evi aynı saatte basılarak, saat 01:20’de basılarak, aynı anda evlerimizden nezarete, gözaltına götürüldük.

Peki, 20 Mayıs’ta dokunulmazlığımız kaldırıldığında madem tutuklanmamız bu kadar elzemdi ve aceleydi, neden savcılar hakimler 4 Kasım'a kadar beklediler?  Cevabı 3 gün önce Parlamento'ya sunulan başkanlık anayasa teklifindedir. Buna hazırlık yapıldı, psikolojik hazırlık. HDP’lilerin tutuklanmasıyla kamuoyunda milliyetçi oyların tırmanması, olası bir referandumda destek sağlanması için bir siyasi operasyona dönüştürüldü” dedi.

‘BEN VE ARKADAŞLARIM 45 GÜNDÜR PSİKOLOJİK İŞKENCE ALTINDA TEK KİŞİLİK HÜCRELERDE TUTULUYORUZ’

Kendisinin ve arkadaşlarının 45 gündür psikolojik işkence altında tek kişilik hücrelerde tutularak, adeta intikam alır gibi cezalandırılmak istendiğinin altını çizen Demirtaş şunları söyledi: “Biz bunu kabul edemeyiz. Biz halkın, milletin temsilcileriyiz. Türkiye’nin parçasıyız. Bizim düşüncelerimizi beğenseler de beğenmeseler de eleştirseler de onların hepsine saygı duyarız.

Sadece bize oy verenlerin değil, tüm Türkiye’nin milletvekilleriyiz ve ülkemizin hem barışı için hem de bir arada yaşamak, birlikte özgür bir gelecek kurmak için kendi fikirlerimizi siyasetimizi hayata geçirmeye çalışıyoruz. Ülkemizde savaşı, şiddeti, bombayı, şehirlerde özellikle sivillere dönük terör de dahil her türlü eylemi durdurabilmek, önünü alabilmek için fikir üretiyoruz. Biz bunu hak etmedik.

Birileri saraylarda otururken, Türkiye’nin ilk cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olmuş 3 kişiden biri olarak ben, burada 45 gündür tek kişilik bir hücrede tutulmayı halkım adına, onlara bir saldırı olarak görüyorum. Ben, Türkiye toplumunun Türk'üyle, Kürt'üyle barış içinde yaşaması için, ülkenin bütünlüğü içerisinde demokratik özgür çözüm bulabilmesi için canımı veririm. Değil 45 gün, 45 yıl tek başıma bir hücrede yaşayabilirim. Ama bize yapılan bu onursuzluğu asla kabul edemeyiz.

Bu yargılamada biz hiç savunma yapmasak, avukatlarım ve ben hiç konuşmasak belki beraat kararı verebilirsiniz. Bu dosyaya baktığınızda zannedersem bunu görebilirsiniz. Ama madem 102 dosya birleştirilmek suretiyle hakkımızda yaygara koparıldı, biz gerçekten azılı teröristmişiz gibi tutuklandık, madem bu kadar ciddi bir şekilde Türkiye siyasi krize girdi, o halde biz de bu dosyalarda çok ciddi savunmalar yapacağız.

Dolayısıyla avukatlarımın ve benim belirttiğim bu hususlar tarafınızdan dikkate alınır değerlendirilirse, bugün veya uygun gördüğünüz başka bir gün işin esasına dair de savunmalarımızı yapacağız.”  / Evrensel

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.