ŞemdinliHaber

DAİŞ'ten kaçtılar zindana yerleştiler

Güncel

DAİŞ çetelerinin Musul’u almasından ve Irak’ın birçok yerine katliam saldırıları gerçekleştirmesinden sonra binlerce Iraklı, Güney Kürdistan'a göç etmek zorunda kaldı.

DAİŞ çetelerinin Musul’u almasından ve Irak’ın birçok yerine katliam saldırıları gerçekleştirmesinden sonra binlerce Iraklı, Güney Kürdistan'a göç etmek zorunda kaldı. Kimileri oluşturulan mülteci kamplarına yerleştirilirken, kimileri de değişik yerlerde zor koşullarda yaşam mücadelesi veriyor.


Çetelerin saldırılarından dolayı Babil’den göç eden ve bir yıldır Süleymaniye’nin Erbet nahiyesinde eski bir zindan binasında kalan 19 aile bunlardan sadece bir kaçı. Oldukça zor şartlarda yaşayanlardan Necim Abdullah, “Çocuklar, kadınlar, yaşlı insanlar hep bir arada kalıyoruz. Birçok kişi hasta. Elektrik ve su sorunumuz ciddi boyutlarda” diyerek yaşadıkları zorluklara dikkat çekti.

‘DAİŞ SALDIRINCA KAÇMAK ZORUNDA KALDIK’

Necim Abdullah, Babil’den DAİŞ korkusundan kaçtıklarını, her şeylerini geride bırakarak Güney Kürdistan'a sığındıklarını, bir yıldır yaşadıklarını şu cümlelerle anlattı: “DAİŞ saldırınca kaçmak zorunda kaldık. Kürdistan bölgesi bize kapılarını açtı. Şimdi 19 aile burada kalıyoruz. İlk geldiğimizde hiçbir şeyimiz yoktu. Erbet halkı bize yardımcı oldu. Hepsini çok teşekkür ediyoruz.”

‘YARDIMLARLA GEÇİNİYORUZ’

Geldiklerinden beri halkın ve yerel hükümetin kendilerine yaptıkları yardımlarla geçimlerini sağladıklarını belirten Abdullah “İş yok, çalışamıyoruz. Dolayısıyla geçinmek oldukça zor. Temel ihtiyaçlarımızı dahi bazen karşılayamıyoruz. Burada 19 aileyiz. Çocuklar var, kadınlar var, yaşlılar var. Hepimiz iç içeyiz. Bazıları hasta. Ancak iş bulduğumuz zamanlar biraz rahatlıyoruz. Ama yine de bizden yardımlarını esirgemeyen herkese çok minnettarız. Ekonomik, geçim sorunları yaşasak da en azından burada savaş yok. Bu tek başına bile çok önemli” dedi.

Mahmut Necim Xatip Abdullah isimli genç ise; ekonomik olarak yaşadıkları zorluklara dikkat çekerek, ihtiyaçlarını karşılamaya çalışan, kendilerine yardım yapanları hiçbir zaman unutamayacaklarını, söyledi.

Bir yıldır burada olduklarını, DAİŞ saldırılarından dolayı Babil’den kaçarak buraya geldiklerini söyleyen Abdullah şunları vurguladı: “İlk geldiğimizde oldukça zor durumdaydık. Ama burada insanlar bize yardım elini uzattı. Onların yardımlarıyla geçimlerimizi sağlıyoruz. Dolayısıyla bunu kesinlikle unutmayacağız. Yerel hükümette kısmi bir yardımda bulunuyor. Ancak bu yine de tüm ihtiyaçlarımızı karşılayamıyor. Ama burada yaşadığımız en büyük sorun su ve elektrik sorunları.”

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.