ŞemdinliHaber

DAİŞ'in kimyasal kullandığı ihtimali güçleniyor

Güncel

Kürdistan ve diğer Ortadoğu ülkelerinde hiçbir insani değer ve uluslararası savaş kuralı tanımayan DAİŞ çetelerinin kimyasal silah kullandığına ilişkin şüpheler artıyor.

Kürdistan ve diğer Ortadoğu ülkelerinde hiçbir insani değer ve uluslararası savaş kuralı tanımayan DAİŞ çetelerinin kimyasal silah kullandığına ilişkin şüpheler artıyor. DAİŞ’in Kobane’den sonra Irak’ın Duluiya kentinde de kimyasal gazlar kullandığına ilişkin iddialar, Irak’ta Saddam Hüseyin döneminden kalma kimyasal silahların DAİŞ barbarlarınca katliamlar için kullanılabileceği ihtimalini güçlendiriyor.


Kobane’deki direniş esnasında geçtiğimiz günlerde DAİŞ’in kimyasal silah kullandığına ilişkin ciddi şüpheler ortaya çıkmıştı. DAİŞ çetelerinin saldırısı sonrası 30 kadar kişi yüzlerindeki kızarıklık ve şişmeler nedeniyle Suruç’taki hastanelere gönderilmişti.

Kobane’deki saldırıdan etkilenen kişilere ait tıbbi testlerin sonuçları beklenirken, DAİŞ’in Irak’ta da kimyasal maddelerle saldırı yaptığına ilişkin iddialar gündeme geldi. Washington Post gazetesinde yayınlanan geniş bir araştırmada, Irak ordusuna ait kimyasal silah depolarını ele geçiren DAİŞ’in olası başka saldırılarına dikkat çekildi.

POLİSLERİN İDDİASINI DOKTORLAR DOĞRULUYOR

Gazeteye konuşan Cabur aşireti mensubu Iraklı polislerden Hayralla el Caburi, Eylül ayında Duluiya kentinde yaşanan çatışmada en az 11 polis ile aşiret savaşcısının bilinmeyen bir maddeden dolayı baygınlık geçirdiğini söylemişti. El Caburi, Duluiya kentindeki bir çatışma esnasında DAİŞ militanlarının aniden geri çekildiklerini ve çekildikleri alanda aniden bir patlama yaşandığını kaydetti. Polis memuru, patlamadan sonra havada dumanlar oluştuğunu ve kendisinin de dumanın etkisiyle nefes alamaz hale geldiğini dile getirdi.

Geçtiğimiz ay yaşanan olaydan dolayı Bağdat’ın kuzeyindeki bir hastaneye kaldırılan polisleri muayane eden doktorların da benzer şüpheleri taşıdığı bildiriliyor. Balad Hastanesi direktörü Kasım Hatim, olay sonrası tedavi ettikleri polislerde görülen semptomlara dayanarak, saldırıda sinir gazı ve fosforlu asit kullanıldığını düşündüklerini söyledi.

Hastanenin ismi açıklanmayan bir diğer doktoru ise, Iraklı polislerde görülen semptomların 2006-2007 yılları arasında Irak’ta El Kaide tarafından kullanılan klorin gazının yol açtığı semptomlara benzer olduğunu dile getirdi.

ŞAQLAVA’DA DA KULLANILMIŞTI

DAİŞ’in klorin gazı kullandığına ilişkin şüpheler Irak Savunma Bakanlığı tarafından da doğrulanmıştı. Bakanlık, DAİŞ’in eline geçen bu gazların güvenlik kuvvetlerine karşı kullanıldığını duyurmuştu. Geçtiğimiz aylarda da Şaqlava bölgesindeki Irak ordu birliklerini kuşatan DAİŞ çetelerinin kimyasal silah kullandığı iddia edilmiş, ancak hangi gazların kullanıldığı anlaşılamamıştı.

İddialar sonrası Perşembe günü açıklama yapan ABD Ulusal Güvenlik Konseyi sözcülerinden Alistair Baskey de, kimyasal silah kullanımına ilişkin haberleri ciddiye aldıklarını, ancak henüz konuya ilişkin ABD makamlarının net bilgilere sahip olmadığını söylemişti.

DAİŞ’in kimyasal silah kullandığına ilişkin haberler nedeniyle Birleşmiş Milletler (BM) de harekete geçecek. Alman Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’un kendisine, ‘iddiaların üzerine gideceğ’ sözünü verdiğini açıkladı.

BİNLERCE HARDAL VE SARİN GAZLI BOMBA DAİŞ’İN ELİNE GEÇMİŞ OLABİLİR

DAİŞ’in Haziran ayındaki Musul işgali sırasında, Muthanna’daki askeri üste bulunan birçok kimyasal gazın ele geçirildiği bizzat DAİŞ’in propaganda videolarına yansımıştı. Videolarda, askeri üsteki 2 bin 500 kadar hardal ve sarin gazı bombasının bulunduğu tahmin ediliyordu.

Çoğunluğu batılı ülkeler tarafından Irak’ın eski diktatörü Saddam Hüseyin yönetimine satılan kimyasal gazlara ait kalıntıların akıbeti bilinmiyordu. New York Times gazetesi, 80’li yıllara ait kimyasal silahların önemli bir kısmının bizzat Batılı ülkeler tarafından verilmiş olması nedeniyle ABD birliklerince saklandığına ilişkin de bir haber yayınlamıştı.  / Firatnews

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.