ŞemdinliHaber

Cumartesi Anneleri: 308 haftadır adalet arıyorlar

Güncel

Katledilen ve kaybedilen yakınları için adalet arayışlarını sürdüren Dayikên Şemiyê, 1994 yılında JİTEM elemanları tarafından gözaltına alındıktan sonra kaybedilen Mehmet Ömeroğlu'nun akıbetini sordu.

Katledilen ve kaybedilen yakınları için adalet arayışlarını sürdüren Dayikên Şemiyê, 1994 yılında JİTEM elemanları tarafından gözaltına alındıktan sonra kaybedilen Mehmet Ömeroğlu'nun akıbetini sordu.


Dayîkên Şemiyê (Cumartesi Anneleri), Şırnak'ın Cizre ilçesinde faili meçhul cinayete kurban giden yada kaybedilen kayınlarının akıbetini 308'inci haftasında sormaya devam etti. Sanat Sokağı girişinde bir araya gelip, yakınlarının fotoğraflarını taşıyan anneler, "Kayıplar Albümü" pankartı açtı. Annelerin eylemine, MEYA-DER, İHD yöneticileri ve Barış Anneleri Meclisi yöneticileri de katıldı. Bu haftaki eylemde, 1994 yılında Habur Sınır Kapısı'nda JİTEM elemanları tarafından zorlan alıkonulan ve bir daha kendisinden haber alınamayan Mehmet Ömeroğlu'nun kaybediliş öyküsü anlatıldı. 

‘AKIBETİNİ BİLMEK İSTİYORUZ' 

Mehmet Ömeroğlu'nun hikâyesinin anlatan ağabeyi Salih Ömeroğlu, şunları anlattı: "Kardeşim taksicilik yapıyordu. Habur Sınır Kapısı'nda yanında bulunan bir kişiyle birlikte JİTEM elemanları olarak bilinen kişiler tarafından gözaltına alındı. Daha sonra Silopi çıkışında bulunan Botaş Jandarma Karakolu'na götürüldü. Buraya götürülen kardeşimden 20 yıldır haber alamıyoruz. Adalet arayışında olan bu insanlar gibi yakınlarımızın akıbeti hakkında gerçekleri öğrenmek istiyoruz. Devletin adamları kardeşimi aldı, arabasını ateşe verdi. O günden sonra bir daha kardeşimden haber alamadık. Ali adında bir jandarma komutanın emri ile kardeşimin katledildiğini biliyoruz. O dönemin JİTEM görevlisi olarak biliniyordu. Tek isteğimiz bir mezarımız olsun."

ADALET YERİNE GELMELİ

İHD üyesi Abdulkerim Pusat ise, "Yıllardır adalet arayışında olan annelerin sesi bugüne kadar devlet tarafından duyulmadı. Botaş Jandarma Karakolu, asit kuyuları ve toplu mezarları ile bilinen bir yerdir. Birkaç yıl önce karakolda yapılan kazılarda çok sayıda insan kemiği bulundu. Ancak toplu mezar olarak kullanılan asit kuyuları halen açılmadı. Botaş Jandarma Karakolu, toplu mezarların ve kemiklerin olduğu bir yerdir" dedi. 

Adaletin yerini bulması gerektiğin söyleyen Pusat, "Bu ülkeyi yönetenler, bu ülkede adaleti sağlayan savcı ve hâkimler bu insanları haklarını da aramalıdır. Bugün bile ülkemizde kan akıyor, analar ağlıyor. Adalet yerine gelmeden bu kan ve anaların gözyaşları dinmez" diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından bu haftaki eylem yine kısa süreli oturma eylemi sonrası son buldu. / Firatnews

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.