CHP'NİN CİZRE RAPORU
Bölge'de kimi zaman 3 haftayı bulan sokağa çıkma yasaklarından dolayı yerel halkın yaşadığı sıkıntıları yerinde incelemek için oluşturulan heyet tarafından bir rapor yayınlandı. Rapor Cizre raporu olarak adlandırılırken içerisinden detaylı bir çalışmanın bilgileri de var.
CHP'nin bölgeye gönderdiği heyette, Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Zeynep Altıok başkanlığında, İstanbul Milletvekilleri İlhan Cihaner, Sezgin Tanrıkulu ve Ali Şeker, Mersin Milletvekili Fikri Sağlar ile Kocaeli Milletvekili Fatma Hürriyet Kaplan yer aldı.
HEYETİN AMACI
CHP Şırnak, Diyarbakır, Ve Siirt İl Başkanları ile il ve ilçe örgüt temsilcileri eşliğinde Cizre Kaymakamı, Belediye Başkanı, Ticaret ve Sanayi Odası, Cizre Barosu, Türkiye İnsan Hakları Vakfı Cizre temsilcileri ve bölgedeki vatandaşlarla yüz yüze görüşerek, yasaklara ve yaşanan olaylara ilişkin görüş ve değerlendirmeleri dinlemiştir. Aynı zamanda bu görüşmelerde, CHP’nin bölgeye ve yaşananlara ilişkin düşünceleri ve çözüm önerileri aktarılmıştır.
Heyet bölgede mülki idare amirleri ile gerçekleştirilen resmi temasların yanı sıra mahallelerde yerinde incelemelerde bulunarak mağduriyet yaşayan vatandaşlarla bir araya gelmiş, ihtiyaç ve sorunlarını dinledi.
HEYETİN İZLENİMLERİ
Gerçekleştirilen görüşmeler ve heyetin sokak sokak gezmesi sonucu hazırlanan raporda heyet izlenimlerine ve çözüm önerine yer verdi. Heyetin genel izlenimi yıkım ve göç üzerine.
Cudi, Sur, Nur ve Yafes mahallelerinde sivil vatandaşların yaşam alanları ağır silahlar, tanklar ve uçaksavarlar ile orantısız güç kullanılarak yerle bir edilmiş durumdadır. Bazı mahallelerde binaların tamamına yakını tahrip edilmiş, binalar yıkıntıya dönüşmüştür. Bazı binalar tamamen moloz yığını haline gelmişken, bazı yıkıntıların hafriyatları alınmış, düz ve boş bir alana dönüşmüştür.
Göç eden birçok aile eşyalarını bile almadan ilçeyi terk etmek zorunda kalmıştır. Evine dönmeyi bekleyen insanların evlerini yerinde bulamadığı ya da tamamen tahrip olduğu vahim bir durum ile karşı karşıya kalınmıştır. Bölgede kira ile tutulacak yer de bulunmadığı, diğer mahallelerde yaşayan ailelerin hali hazırda çok sayıda vatandaşa evlerini açmış olmasına karşın acil barınma ihtiyacı mevcuttur. Dönen ailelerin çoğu yıkıntılar arasında yaşamaya terk edilmiştir.
Cizre Kaymakamı tarafından yine resmi olmayan bilgilere göre 24 güvenlik görevlisinin şehit olduğu, 143 güvenlik görevlisinin yaralandığı, 240 teröristin öldürüldüğü ve bunların içinde 20'sinin sivil olabileceği, kimliği "dağ kadrosu" olarak tespit edilmiş 50 kişi bulunduğu bilgileri verilmiştir. Kaymakam tarafından tarafımıza iletilen birçok bilgi tahmine dayalıdır. Durumun vahameti ortadadır.
HEYET TARAFINDAN SUNULAN ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
CHP tarafından bölgeye gönderilen heyetin izlenimleri kısaca;
Cizre hızla AFET bölgesi kapsamına alınmalıdır ve bölgedeki tüm çatışma alanlarıda aynı kapsamda değerlendirilmelidir.
Vatandaşların ve özellikle çocukların içinde bulunduğu duygusal travma göz önünde bulundurularak bölgeye psikolojik danışmanlık hizmetleri verecek uzman heyetler gönderilmelidir. Vatandaşların içinde bulunduğu kopuş ve yokluk duygusunun giderilmesi için kamu çalışanları ve güvenlik güçlerinin özel eğitim ve tutum içinde olmaları sağlanmalıdır.
TBMM çatısı altında, bölgedeki yurttaşlar ve STK temsilcilerinin görüşleri de alınacak biçimde Meclis Araştırma Komisyonu kurulmalı ve sağlık, eğitim, insan hakları ihlalleri, yeniden imar gibi konularda sistemli bir çalışma yürütülmelidir.
CHP tarafından daha önce gerçekleştirilen ziyaretler sırasında yapılan tespitler göz önünde bulundurularak hazırlanan kanun teklifleri ve önergelerin gündeme alınarak yürürlüğe girmesi için adımlar atılmalıdır.
25 Aralık 2015 tarihinde, CHP Merkez Yönetim Kurulu tarafından görevlendirilen ve kadın milletvekillerinden oluşan heyet, Diyarbakır Sur’da sokağa çıkma yasağı ilan edilen mahallelerde duruma dikkat çekmek ve yaşanan mağduriyetleri yerinde incelemek üzere gerçekleştirdiği ziyaretin ardından çözüm önerilerini paylaştığı raporla birlikte 17 adet kanun teklifi sunmuştur.
Çatışma bölgelerindeki yaşayan insanlarımızın sorunlarının çözümü adına verilen bu kanun teklifleri, AKP tarafından gündeme alınmamakta, Meclis çalışmaları sistemli şekilde askıya alınarak parlamentonun işlevsizleştirilmesine yönelik karşılıklı sataşma diyalogları ile gündem meşgul edilmektedir.
CHP heyeti olarak, Cizre’de yaşanan çatışmalar sonucunda, bölgede işlenen insan hakları ihlallerini tespit etmek ve çözüm önerileri getirmek adına hazırladığımız rapor ve somut önerilerin hızla gündeme alınmasını talep ediyoruz.