ŞemdinliHaber

Cenevre 2 meşruiyet gölgesi altında başladı

Güncel

Suriye’de iç savaşa çözüm bulma iddiasıyla gerçekleştirilen Cenevre 2 başladı. Kürtlerin yanı sıra Suriye’de birçok halkın ve muhalif grubun çağrılmadığı toplantıdan nasıl bir ‘çözüm’ çıkacağı tartışma konusu.

Suriye’de iç savaşa çözüm bulma iddiasıyla gerçekleştirilen Cenevre 2 başladı. Kürtlerin yanı sıra Suriye’de birçok halkın ve muhalif grubun çağrılmadığı toplantıdan nasıl bir ‘çözüm’ çıkacağı tartışma konusu.  

Aylardır “bir umut ışığı” olarak lanse edilen ancak Kürtlerin yanısıra muhalif grupların önemli bir bölümünün de çağrılmadığı Cenevre 2 konferansı  İsviçre’nin Leman Gölü kıyısındaki Montreux kentinde başladı. Ancak, Suriye’de yaşayan etnisitelerin temsil edilmediği bir toplantının, ülkedeki hangi sorunlara çözüm olacağı tartışma konusu.

Suriye’de 2011 yılı Mart ayından bu yana yaşanan iç savaşı ‘çözme’ iddiasıyla düzlenen toplantıda, ilk kez Suriye rejimi ve muhalefeti bir araya geliyor.

Konferansın açılışını Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-Moon yaptı. Aralarında ABD ve Rusya’nın da bulunduğu 40 dolayında ülkenin temsilcisinin katıldığı konferansın açılış konuşmasında BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Suriye rejimi ve muhaliflere, “Bu fırsatı değerlendirin” çağrısı yaptı.

Ki-moon, “Suriye’de üç yıldır süren çatışmalar ve acılardan sonra Suriye için bugün bir umut var” dedi.

BM Genel Sekreteri ardından konuşan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry “Esad geçiş hükümetinde yer almayacak” açıklamasında bulundu. Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov konferansın temel görevinin ‘trajik’ olarak değerlendirdiği çatışmaların bitmesini sağlamak ve çatışmaların bölgedeki diğer ülkelere yayılmasını önlemek olduğunu söyledi. 

Konferansın gerçekleştiği Montreux Palace Oteli civarı başta olmak üzere kent içi ile çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alınmış durumda. Yerli ve yabancı 600 gazetecinin takip ettiği konferansın müzakere bölümü ise Cuma günü başlayacak.

SON DAKİKAYA KADAR OLUP OLMAYACAĞI BELLİ OLMADI

Cenevre 2 Konferansı’nın yapılıp yapılmayacağı son dakikaya kadar belli değildi. Konferansa birkaç gün öncesine kadar Türkiye, Katar, Suudi Arabistan güdümlü ve İstanbul’da oluşumuna gidilen muhalefet bir türlü karara varamadı. Suriye muhalefeti konferansa katılacağını açıkladıktan sonra BM Genel Sekreteri İran’a da konferansa katılması için bir davetiye yolladı.

Özellikle Rusya İran’ın konferansa katılması için yoğun bir şekilde baskıda bulundu. Ancak İran’ın konferansa katılacağını açıklamasından sonra günler süren tartışmalar ardından konferansa katılma kararı veren Suriye muhalefeti, tepkisini “Katılmaktan vazgeçeceğiz” tehdidi ile dile getirdi.

KÜRTLER VE SURİYE HALKLARININ TEMSİL EDİLMEDİĞİ SORUNLARI ÇÖZER Mİ?

Konferans başta Kürtler olmak üzere, Suriye’de yaşayan halkların temsil edilmemesi nedeniyle daha baştan meşruiyeti tartışmalı olarak değerlendiriliyor. 

Konuya ilişkin Ronahi TV’nin sorusunu yanıtlayan PYD Eşbaşkanı Salih Müslim, Cenevre 2 konferansına Suriye halklarının temsilcileri dışında herkesin katıldığını ifade etti. “Cenevre 2'de Kürt halkının da temsiliyeti yoktur” diyen Müslim, TEV-DEM'in son açıklamasını hatırlatarak, Kürtlerin temsil edilmediği ve Kürt sorunun konuşulmadığı bir konferansa bağlı olmayacaklarını vurguladı.

TEV-DEM önceki gün yaptığı açıklamada, Cenevre 2’yi düzenleyen güçlere “Suriye halklarının ve oluşumlarını dışlayarak nasıl bir demokrasi inşa etmeyi düşünüyorsunuz” sorusunu yönelterek, Kürtlerin katılmadığı bir toplantının ‘yeni bir Lozan’ anlamına geleceği tespitinde bulunmuştu.  / afn

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.