KCK Eşbaşkanı Cemil Bayık, ‘hükümetin barış sürecini kısa süre içinde canlandırmaması halinde’ silahlı mücadelenin yeniden başlayabileceğini söyledi.
Kürdistan Topluluklar Birliği (KCK) Eşbaşkanı Cemil Bayık, Kandil'de, Reuters haber ajansı ile bir söyleşi gerçekleştirdi. Bayık söyleşide şöyle konuştu:
"Sürecin sonuna gelindi. Ya Kürt hareketiyle derin ve anlamlı müzakereleri kabul ederler ya daTürkiye 'de iç savaş çıkar."
Bayık aynı zamanda PKK'nin kurucuları arasında bulunuyor.
Bayık koşul olarak Abdullah Öcalan'ın İmralı'daki cezaevi koşullarının iyileştirilmesini, anayasa değişikliklerinin yapılacağı konusunda güvence verilmesini ve sürecin işlemesinde beklenen gelişmeleri izlemek için üçüncü bir tarafın belirlenmesini istedi.
Cumartesi günü yapılan söyleşide Bayık, barış sürecinin başladığı Mart ayından bu yana Türkiye'den çıkmış olan PKK militanlarının yeniden dönebileceğini söyledi.
"Şimdi çıkan grupların, eğer hükümet koşullarımızı kabul etmezse, yeniden Kuzey Kürdistan'a dönüşü için hazırlık yapıyoruz" diyen Bayık, sürecin hangi yönde ilerleyeceğinin "önümüzdeki günlerde" belli olacağını söyledi.
PKK, İran, Irak ve Suriye'nin de bazı bölgelerini dahil ettiği "Kürdistan" tanımı içinde, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun bazı bölgelerini "Kuzey Kürdistan" olarak tanımlıyor.
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın bu ay açıkladığı demokratikleşme paketi için "içi boş" deyimini kullanan Bayık, "Paketin demokratikleşmeyle ilgisi yok... Düşünce tarzında değişiklik yok" dedi.
SURİYE SİYASETİ
Bayık, kuzey Suriye'de, Kürtlere karşı savaşan İslamcı grupları desteklediğini söyleyerek Türkiye'nin, böylece Kürtlere karşı "vekaleten" bir savaş yürüttüğünü söyledi.
"Türk hükümeti haydut gruplarını silahlandırarak Batı Kürdistan halkına karşı savaş sürdürürse... Kürt halkının da savaşı Türkiye'ye taşıma hakkı vardır."
Bayık'ın PKK ile bağlantılı bir Kürt grubunun hakim olduğu kuzeydoğu Suriye toprakları.
Ankara, Suriye'deki isyancıları silahlandırdığı ve bu ülkedeki el Kaide bağlantılı fraksiyonlara katılan yabancı savaşçıların sınırdan geçişine izin verdiği yolundaki iddiaları reddediyor. Bu fraksiyonlar arasında Nusra Cephesi ile Irak ve Doğu Akdeniz İslam Devleti (ISIL) adlı gruplar bulunuyor.
PKK'nin Suriye'deki Kürtlere yardım için buraya silahlı militan gönderip göndermediği sorusuna Bayık, şöyle yanıt verdi:
"(Militanları) Batı Kürdistan'a göndermek istemiyoruz. Türk hükümeti ille de savaşmak istiyorsa savaş alanı Kuzey Kürdistan'dır."
Bayık buna rağmen, daha önce Türkiye'de silahlı mücadeleye katılmış bazı Suriyeli Kürtlerin kendi ülkelerine döndüğünü ve Türkiye'deki Kürt gençlerin de Suriye'deki savaşa katılmak istediklerini belirtti ve "Bu çok tehlikeli bir gelişme" dedi.
Türkiye'nin Kuzey Irak ile ilişkileri konusuna da değinen Bayık, bu bölgedeki özerk Bölgesel Kürt Yönetimi ile Ankara arasında iyi ilişkiler geliştirilmesine, bu ilişkiler "eşitlik, özgürlük ve demokrasi" temelinde olduğu sürece hiçbir ilkesel itirazları bulunmadığını söyledi.
"Petrol, doğalgaz ve ekonomiye dayalı ilişkileri biz doğru bulmuyoruz. Bunlar Kürt sorunun çözümüne de yardımcı olmaz... Türkiye Güney Kürdistan'la (Kuzey Irak) eskiden savaşırdı ama şimdi kaleyi içeriden fethetmeye çalışıyor. / Radikal
Cemil Bayık: 'Silahlı mücadele başlayabilir'
Cemil Bayık: 'Silahlı mücadele başlayabilir'
ŞemdinliHaber ŞemdinliHaber
Güncel
Kandil'de Reuters haber ajansına konuşan KCK Eşbaşkanı Cemil Bayık, "Sürecin sonuna gelindi. Ya Kürt hareketiyle derin ve anlamlı müzakereleri kabul ederler ya da Türkiye'de iç savaş çıkar" dedi.