Ortak basın toplantısında, Iraklı bir gazetecinin “Türkiye, Kuzey Irak’taki Başika’dan ne zaman çekilecek?” sorusu üzerine Çavuşoğlu şu açıklamada bulundu:
“Başika konusunu açık ve samimi şekilde değerlendirdik. Başika, Irak’ın toprak ve sınır bütünlüğünü tehdit etmek için kurulmadı. Burada Irak’ın öz evlatları DEAŞ’a karşı mücadelede eğitildi, donatıldı. 700 kadar DEAŞ’lı kamptaki mevcudiyetimizce etkisiz hale getirildi. Bu güçler Musal’a da katkı sağladı. Şu anda da Irak yönetiminin görevlerini yerine getiriyor. Başika’nın iç siyasette yarattığı rahatsızlığın farkındayız. Başbakanımız Binali Yıldırım’ın Bağdat ziyaretinde açıklandığı gibi Başika’dan çekilme konusuna birlikte karar vereceğiz. Bu konuda özel temsilciler, teknik görüşmeleri sürdürüyor.”
‘REFERANDUM KARARI YANLIŞ’
Çavuşoğlu bir başka soru üzerine Bağdat’tan sonra gideceği Erbil’de ‘Kürt Bölgesel Yönetimi’ne referandum kararının yanlış olduğunu ve bu karardan vazgeçmelerini söyleyeceklerini vurguladı. Aynı konuda Bağdat ile Erbil arasında talep gelirse yapıcı rol oynamaya hazır oldukları mesajını veren Çavuşoğlu, şunları söyledi:
“Erbil’den beklentimiz referandum kararının iptali. Erbil ve Bağdat arasındaki tüm sorunların Irak’ın toprak bütünlüğü içerisinde çözülmesini arzu ediyoruz. Erbil toprak ve sınır bütünlüğü içerisinde haklarından faydalanmalı.
Erbil’in attığı yanlış adımların da ne kadar yanlış olduğunu kendilerine söyledik. Kerkük’te Anayasa’ya aykırı bir şekilde de facto durum yaratarak bölgesel bayrağı asmanın yanlış olduğunu ilettik.”