ŞemdinliHaber

'Bu istihbarat devletine geçiştir'

Güncel

AKP’li milletvekillerinin Meclise sunduğu MİT’e ve Başbakana sınırsız yetkiler getiren yasa teklifine muhalefetten tepki geldi.

AKP’li milletvekillerinin Meclise sunduğu MİT’e ve Başbakana sınırsız yetkiler getiren yasa teklifine muhalefetten tepki geldi. Önceki gün Meclis Başkanlığına sunulan, MİT Yasası, Cumartesi saat 11.00’de TBMM İçişleri Komisyonunun gündemine alındı. Yasanın önümüzdeki hafta Genel Kurul gündemine indirilmesi de planlanıyor.

BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, süreci garanti altına almayan hiçbir düzenlemeye ‘evet’ demeyeceklerini söyledi. “MİT ile ilgili yapılacak olan yasal düzenleme sadece MİT’le ilgili, MİT’İ kurtaracak düzenleme” diyen Buldan, beklentilerinin çözüm sürecini koruma altına alacak yasal düzenlemelerin hemen hayata geçirilmesi olduğunu kaydetti.  

MİT’E ÖZEL YARGILAMA

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan ise henüz detaylı incelememekle birlikte, MİT mensuplarını korumak için düzenleme olduğunu söyledi. “MİT’e ayrıca aşırı, sınırsız yetkiler geliyor. Bu yetkiler kullanıldığında maalesef denetlemeleri izine bağlı. Savcılar MİT’le ilgili soruşturma açmak istediklerinde Yargıtayda özel bir yargılama olacak. MİT’e tamamen iktidarın keyfine göre, yeni, özel bir statü getiriliyor” diyen Kaplan “Zaten yetkileri çok fazlaydı, yetki sıkıntıları yoktu. Tamamen kendini korumaya yönelik ve diğer ülkelerin hiçbirinde görülmeyecek bir düzenleme” olduğunu değerlendirmesinde bulundu.

BAŞBAKAN PİRAMİDİN BAŞINDA

HDP Eş Genel Başkanı Ertuğrul Kürkçü de detaylı incelemediklerini ifade etti. Kürkçü şöyle konuştu: “Hükümetin genel siyasi eğilimini bildiğimize göre Başbakanın her şeyin başına geçme isteği var. Türkiye Belediye Başkanı, Türkiye yargı başkanı gibi olma isteklerini bildiğimiz için Türkiye MİT Başkanı olmak da istemiştir. Piramidin başında kendinin olduğu bir hiyerarşinin oluşturulmaya çalışıldığını öngörüyoruz. Elbet inceleyip konuşuruz.”

‘HERKESİ TİB’E, MİT’E ZİMMETLEYECEK’

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, MİT yasa teklifini “Başbakan, Esad’ın getirdiğinin daha ağırını şimdi Türkiye’de uygulamaya başlıyor. Üstelik kendisi de Milli İstihbarat Koordinasyon Kurulu Başkanlığı gibi yeni bir görev ve makam elde ediyor” diye eleştirdi. MİT’e bir yargı muafiyeti geleceğini, Başbakan Erdoğan’ın görevde bulunduğu süre içerisinde hesap verebilirlik kuralını tümüyle ortadan kaldırdığını belirten Altay, “MİT’e verilen bu yetkilerle artık ne TSK ne Emniyet Genel Müdürlüğü ne Jandarma Genel Komutanlığı, herkes sokakta yürürken ‘MİT benimle ilgili ne düşünür, ne yapar’ düşüncesi ve psikolojisi içinde yaşamak zorunda kalacak. MİT, Başbakanın özel örgütü konumuna getiriliyor. Polis devletinden istihbarat devletine geçiş yapılıyor” dedi. Artık Türkiye’de önümüzdeki haftalarda ‘otoriter bir yönetim var’ denilmeyeceğini, ‘diktatörlük’ten bahsedileceğini kaydeden Altay, “Otoriterlikten diktatörlüğe geçişin son etabı da MİT Yasası’yla tamamlanmış olacak” diye konuştu. Altay Başbakanın herkesi TİB’e ya da MİT’e zimmetleyeceğini belirterek, “Bu yasa ile bu yasa ile başbakan görevde bulunduğu sürede hesap verilebilirliği tümüyle ortadan kaldırıyor” dedi. Altay bunları kabul etmeyeceklerini, teklif cumartesi günü komisyonda görüşülürken tepkilerini göstereceklerini söyledi.

MUHABERAT REJİMİ

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart da getirilen düzenlemeyle Başbakan Erdoğan’ın “Esad’laştığını” söyledi. “Son bir ayı göz önüne alalım. Ankara’daki genel arama kararı, HSYK düzenlemesi, ÇED düzenlemesi. Biliyorsunuz artık bakanlarımızdan oluşan bir ÇED kurulumuz olacak. MİT düzenlemiş, sırada devlet sırrı tasarısı var. O da gelince tamam. Muhaberat rejimi aşağı yukarı tamamlanmış durumda” diye konuştu.

BÜROKRATİK OLİGARŞİ

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da MİT teklifini sert eleştirdi. Mecliste gazetecilerin sorularını yanıtlayan Vural, bu düzenlemenin MİT tarafından hazırlandığını söyledi.  Böylesi kapsamlı bir düzenlemenin altına iki milletvekilinin isminin konulduğunu, ancak “MİT tarafından hazırlandığını, “korsan bir teklif” olduğunu kaydeden Vural, “Türkiye muhaberat devleti haline getirilmek isteniyor. Özgürlüklerimiz tehdit altındadır. Parlamento son dönemlerde gecekondu gibi çalışıyor. Parlamentoyu bürokratik oligarşi mi yönetecek?” dedi.

MİT’E SINIRSIZ YETKİLER GELİYOR

* Milli İstihbarat Koordinasyon Kuruluna (MİKK) MİT Müsteşarı yerine artık Başbakan başkanlık edecek. 
* MİKK, Başbakan tarafından belirlenen bakanlar ve üst düzey kamu görevlilerinden oluşacak. ‘İhtiyaç’ halinde özel kişiler veya kamu kurumlarının üst düzey yöneticileri de MİKK toplantılarına çağrılabilecek.
* Ancak Başbakanın izni ile MİT Müsteşarı Yargıtay, MİT elemanları HSYK’ce belirlenen Ankara Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanabilecek,
* Cumhuriyet savcıları MİT görev ve faaliyetlerine ilişkin herhangi bir ihbar veya şikayet üzerine arama yapamayacak, 
* Telekomünikasyon kanallarından geçen dış istihbarat, milli savunma, terörizm ve uluslararası suçlar ile siber güvenlikle ilgili verileri toplayabilecek. 
* ’Önleyici istihbarat’ adı altında MİT Müsteşarı veya yardımcısının onayı ile yurt dışı dahil dinleme yapabilecek
* MİT kamu, meslek kuruluşlarından, bankalardan bilgi, belge, veri ve kayıtları alabilecek. 
* MİT soruşturma ve kovuşturmalarda ifade tutanakları dahil her türlü bilgi ve belgeyi alabilecek, 
* MİT uhdesindeki istihbari nitelikteki bilgi, belge, veri ve kayıtlar ile yapılan analizler adli soruşturma ve kovuşturmalarda istenemeyecek.
* MİT’e ait bilgi ve belgeleri çalanlara, izinsiz alanlara 4 yıldan 10 yıla kadar; yayımlayanlara da muhabir dahil 3 yıldan 12 yıla kadar ceza verecek. / Evrensel

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.