BDP Hukuk ve İnsan Haklarından Sorumlu Eşbaşkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, Türk Başbakan Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla, "Terörün Sona Erdirilmesi ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun Tasarısı" adıyla Meclis Genel Kurulu'na sunulan çözüm süreci çerçeve yasa tasarısını ANF'ye yorumladı.
Beştaş, "Meclis'e sunulan tasarının son hali değil. Meclis'teki tartışmalarda kapsamı değişebilir. Bizim de önergelerimiz olacak. Ama dil açısından rahatsız edici. Özellikle yıllardır kullanılan dil olarak; 'terör', 'terörist' ve benzeri kavramlar sıkıntılı nitelemeler" dedi.
'YASAYLA ADININ KONMASI ÖNEMLİ'
Beştaş, şunları ifade etti:
"Meclis'te yasallaşacak, iradesini yansıtacak düzenlemeye kavuşması önemli. Zaten uzun süredir, sürecin başından beri Sayın Öcalan hep bu sürecin yasal dayanaklara kavuşturulmasını ısrarla vurguluyordu. Bu yönüyle, sürecin bir yasama organı tarafından kabul edilecek yasayla adının konması önemli."
"Bu tasarının sürecin tüm noktalarını, boyutlarını çözeceği beklentisine girmek yanlış. Bu, süreci yasal dayanağa kavuşturmada ilk düzenleme. Birçok eksiklik, muğlaklık taşıyor."
"Yetkili kurullarımızda çalışmalar sürdürüyor, tartışıyoruz. Bilindiği üzere, tasarı olarak geçmişte BDP olarak Müzakere Yasa Taslağı hazırlamıştık. Çok geniş ve kapsamlıydı. Bu sürecin birçok boyutunu düzenliyordu ama şu haliyle hükümetin tasarısı bunları karşılamaktan uzak."
Tasarıda Bakanlar Kurulunun yetkili olarak kabul edilmesini önemsediklerini dile getiren Beştaş, "Süreci yürütenler açısından bir irade ortaya çıkmış oluyor, resmi anlamda" diye ekledi.
'HALKIN MÜCADELESİYLE GELİŞTİRİLEBİLİR'
Tasarının geliştirilebileceğine dikkat çeken Beştaş, şöyle devam etti: "Tasarının içeriği doldurulabilecek nitelikte. Sonuçta yüz yıllık tarihsel arka planı olan bir sorun. Büyük bir halk mücadelesi, isyan ve on binlerce ölümün üzerinden gelinen aşama. Bir çırpıda bitmesi çok olanaklı değil ama tasarıda yer alan düzenlemelerin halkın mücadelesiyle genişleyeceğine inanıyoruz. Çünkü hiçbir zaman bu tür düzenlemeler yönetenlerin tek taraflı iradeleriyle, kendileri istediği için yapılmış değil."
'MUHATAPLIK MESELESİ AYDINLIĞA KAVUŞMALI'
Beştaş, en önemli eksiği ise "muhataplık meselesi" olarak vurguladı:
"Muhataplık meselesinin aydınlığa kavuşması lazım. Tasarıdaki en önemli eksiklik bu. İmralı'nın, Sayın Öcalan'ın birinci muhatap olduğunu söylüyoruz. Zaten kendisiyle görüşmeler de sürüyor. Bunun adına başmüzakereci de muhatap da denebilir. Tasarıda yer alması önemli. Ama yasaya yazılmasa da, sonuçta herkes sürecin mimarı, yürütücüsü, devam ettireni olarak Sayın Öcalan'ı kabul ediyor. Bazı şeyler bu şekilde, yaşamın içinde, pratikte belirlenir."
GERİLLA VE HASTA TUTSAKLAR
Beştaş, tasarıda yer alan "Silah bırakan örgüt mensuplarının eve dönüşleri ile sosyal yaşama katılım ve uyumlarının temini için gerekli tedbirleri alır" şeklindeki maddeyi de, "Gerillaların geri dönüşüyle ilgili tasarının içinde bilgi var ama bunun geliştirilmesi lazım. Hangi koşullarda dönecekler? Hangi koşullarda siyasete katılacaklar? Bu gibi birçok meselenin aydınlığa kavuşması gerekiyor" diye yorumladı.
Hasta tutsaklara ilişkin tasarıda herhangi maddenin yer almamasını da eleştiren Beştaş, "Hasta tutsaklarla ilgili tasarıda hiçbir şey yok. Bu konuda çok sayıda önerimiz, araştırmamız var listeler üzerinde ve devam ediyor. Bu sorunun en kısa sürede -süre bile vermek istemiyoruz- çözülmesi gerekiyor" diye konuştu.
'ÇALIŞMALARIMIZI HIZLANDIRACAĞIZ'
Beştaş, tasarıyla birlikte çalışmalarını hızlandıracaklarını bildirerek, önerilerini de geliştireceklerini kaydetti.
"Tasarı için 'yerindedir, tamdır' yaklaşımına sahip değiliz. Bunun geliştirilmesi, büyütülmesi ve gerçek güvenceye kavuşması için çalışıyoruz" diyen Beştaş, ekledi: "Kısa, orta, uzun vadede hepsi çözülecektir. Bugüne kadar Kürtler hiçbir şeyin bedel ödemeden, talep etmeden, mücadele etmeden gerçekleşmeyeceğini en iyi deneyimleyen halklardan biri. Dünya deneyimleri de önümüzde duruyor. Hem Sayın Öcalan, hem KCK hem de bizler ciddi anlamda tartışıyoruz." / anf