Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Lezgin Botan’ın çözüm sürecinde nelerin yapıldığı ve hangi adımların atıldığı ile ilgili olarak Başbakan Binalı Yıldırım’a yönelttiği sorulara verilen yanıtta, çözüm sürecinin hiçbir şekilde kayıtlara girmediği gibi bu konuda herhangi bir adımın atılmadığı da resmi yazışmayla itiraf edildi.
Botan, 22 Haziran 2015 günü Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde 2013 yılında başlayan çözüm süreciyle ilgili olarak yürütülen usul ve esasların belirlenmesi için bir yasal düzenlemenin yapılması amacıyla 6551 sayılı kanunun çıkarıldığını hatırlatarak, kanun gerekçesinde demokratik, özgür, güvenli ve huzurlu bir Türkiye için devlet politikası olarak çözüm sürecinin başlatıldığı vurgusunun yapıldığını anımsattı.
Botan, bu kapsamda Başbakan Yıldırım’a 6511 sayılı kanunun yürürlüğe girmesinden itibaren devletin hangi çalışmaların yapıldığını ve bu çalışmaların sonuçları sordu.
‘SÜRECİ KİM NEDEN BUZDOLABINA KALDIRDI?’
Aynı şekilde kanunda öngörülen mevzuat çalışmaları kapsamında sürecin başarıya ulaşması için ne tür idari, hukuki ve yasal önlemlerin aldığını soran Botan, çözüm sürecinin “rafa kaldırılmasını” anımsatıp, “Çözüm süreciyle birlikte 19 ay akan kanın durduğu ve vatandaşların daha huzurlu ve güvenli bir ortama kavuştuğu belirtilmesine rağmen; çözüm sürecinin buzdolabına konmasını gerektirecek karar hangi devlet kurumlarınca ve ne gerekçeyle alınmıştı. Son bir yılda yaşanan can kayıplarında sürecin sona erdirilmesinin etkisi nedir” diye sordu.
Botan’ın bu sorularına yanıt ise aylar sonra geldi. Başbakanlığın Adalet Bakanlığı’na göndermesinden dolayı Bakan Bekir Bozdağ tarafından verilen yanıtta, çözüm sürecinin kayıtlara dahi geçmediği itirafı geldi.
Yanıtta, “Soru önergesinde yer alan hususlarla ilgili olarak Bakanlığımızda herhangi bir bilgi bulunmamaktadır” denilirken, sürecin sonlandırılmasının ardından yaşananlara ilişkin yöneltilen soruyla ilgili olarak da İçişleri Bakanlığı’yla yazışmaların devam ettiği yanıtı verildi. / Evrensel