Ankara’da görüşmeler yapan PYD Eş Başkanı Asya Abdullah, özerk yönetimin ekonomik ayaklarını oluşturmaya çalıştıklarını, bu konuda KDP ile de görüşmelerin olduğunu söyledi.
Meclis’te BDP Grup toplantısına katılan ve BDP Eş Grup Başkanvekili Pervin Buldan’ın odasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Asya Abdullah, “KDP ile Rojava üzerinden bir anlaşma olup olmadığı” yönündeki soru üzerine şunları söyledi: “Şu anda görüşmeler var, diyalog devam ediyor. Ancak bizim ileri sürdüğümüz sistemle onların (KDP) talep ettikleri farklı olduğu için henüz bir anlaşma yok. KDP diyor ki, ‘üst yapı kurumu olarak KDP ve PYD bir anlaşma yapsın, sistem öyle kurulsun’. Biz ise bunu reddediyoruz. Aşağıdan halkla, farklılıklarla birlikte bir sistem öneriyoruz.
“Özerk yapının ekonomik ayaklarını kurma yönünde bir çalışmanın olup olmadığı, PYD’nin kanton bölgelerinin petrol üretiminde payı olacak mı?” sorusunu da yanıtlayan Asya Abdullah, Cizire Kantonu’nda bunun gündemde olduğunu söyledi. İleride uluslararası ticaret açısından bir hazırlık yapıldığını belirten Abdullah, “Her üç kanonun da ticaret ve ekonomi bakanlığı bu konuda yetkilidir. Onlar çalışmalarını sürdürüyorlar. Cizire kantonunda bu işten sorumlu arkadaşımız Süryanidir” dedi.
ÖZERKLİK BÜTÜN SURİYE HALKI İÇİN
Rojava’da üç kantonun özerklik ilanının bütün Suriye ve Arap halkı, komşu ülkeler için olduğunun altını çizen Asya Abdullah, kurdukları bu sistemin bir güce karşı olmadığını, demokratik sistemin bütün Suriye halklarına hizmet ettiğini söyledi. Bunun en önemli örneğini Cizire Kantonu’nda hayata geçirdiklerini kaydeden Asya Abdullah, “Sözleşme ve anayasada Suriye’nin parçalanması ve sınırların çizilmesi meselesi yok. Tekrar söylemek isterim bu proje bütün Suriye halkları içindir.
Cizire Kantonu’nda yönetimde yer alan ilk üç kişiden birinin Arap, birinin Süryani, birinin Kürt olduğunu kaydeden Abdullah, “Cizire kantonundaki farklılıkların temsili çok önemli bir etki yarattı, olumlu yönde. Cizire Kantonu’nda 57 farklı kurum ve örgüt yer alıyor. Hıristiyan ve Araplar da kendi kimlik ve inançları doğrultusunda temsil ediliyor.
Ankara’da bulundukları süre içerisinde BDP, HDP dışında Türkiye Barış Meclisi ile gazetecilerle görüştüğünü belirten Asya Abdullah, bir iki gün içinde bazı programlarının daha olduğunu söyledi. Dışişleri Bakanlığı ya da AKP ile görüşüp görüşmediklerinin sorulması üzerine Abdullah, “Geldiğimizde de açıklamalarımızda görüşmelere açık olduğumuzu, diyalog kurmak istediğimizi söyledik. Özel olarak bir başvuru yapmadık. Henüz bu süreç devam ediyor. Başvurumuz olmadı ama kim görüşmek isterse biz hazırız, görüşmek istiyoruz" dedi.
PYD Eş Başkanı Salih Müslim ile görüşülmesinden sonra Türkiye’den bir ses çıkmadığının hatırlatılması üzerine Asya Abdullah, “Ne kadar görüşme olursa o kadar iyidir. Biz bunu destekliyoruz. Özel olarak da Suriye’nin mevcut durumu, daha da ilerlemesi ve çözüm için genel olarak Suriye’nin geleceği için bunu önemli buluyoruz. Bizim Suriye’nin geleceğine dair projelerimiz de var herkesle paylaşmak istiyoruz.
TEMEL YAKLAŞIMIMIZ SURİYE'NİN DEMOKRATİKLEŞMESİ
Temel yaklaşımımız Suriye’nin demokratikleşmesidir. Bu projemizi, perspektifimizi Suriye halklarının yararına, halkları için de demokratikleşme adımları olarak değerlendiriyoruz. Bu nedenle paylaşmak önemli. Suriye’ye ilişkin çözüm tartışmalarında önerilerimizin tartışılması ve görüşmeler yapılmasını öneriyoruz. Bunu Türkiye’yle de görüşmek ve diyaloga girmek istiyoruz” diye konuştu.
İlk kez geldiği TBMM’ye ilişkin izlenimlerinin sorulması üzerine de Abdullah şunları söyledi: “Biz kendi işlerimiz, görüşmelerimiz için buradayız. BDP yönetimi de davet edince geldik, iyi bir toplantıydı, halk da oradaydı. Olumlu değerlendiriyoruz, iyi havaydı.”
Özerklik ilanı karşısında genel olarak Türkiye’de iyi bir tutum aldıklarını, sessiz olanlarla da ileride diyaloga geçmeyi umduklarını kaydeden Asya Abdullah, “Biz hem kendi görüşlerimizi ve duruşumuzu anlatmak hem de onların görüşlerini almak isteriz” dedi. / Evrensel