Hakkari ve Yüksekova Aile ve Sosyal Politiklar Müdürlüğü, ortaklaşa çalışma ile mini bir anket düzenledi. Çalışmaların sonucunda elde edilen veriler, basın mensupları ile paylaşıldı. Mini anketin yanı sıra Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'nün çalışmaları hakkında da bilgi verildi.
Basın mensuplarına konu ile ilgili bilgiler veren Hakkari Aile ve Sosyal Polikilar İl Müdürü Mehmet Akif Bildirici, Yüksekova’da evlerin hasar durumunu ev sahiplerine sorduklarını, katılımcıların yüzde 62’sinin 'evini kullanılabilir olarak gördüğünü' açıkladı.
Yüzde 20'lik bir kısmın evini 'kullanılamaz' olarak gördüğünü söyleyen Bildirici, yüzde 18’inin de evini 'hasarlı' gördüğünü belirtti.
Anket hakkında açıklamalarda bulunan Mehmet Akif Bildirici, "Yüksekova ilçemizde sokağa çıkma yasağı ilan edildi. 13 Mart itbarıyla Hakkari’ye göç eden ailelerimizle ilgili çalışmalarımızı başlattık. Hakkari merkezde bin 334 tane göç eden aileye ulaştık. Bin 710 nufüsa tekabül ediyordu. Hakkari’ye göç eden ailelerle ilgili 802 aileye sosyal-ekonomik destekte bulunmuştuk. Yüksekova ilçemizde sokağa çıkma yasağının kaldırılmasından sonra biz ekiplerimizle birlikte Yüksekova'da alan taramalarına başladık. Alan taramalarından ilçemizde yoğun olarak olayların yaşandığı Güngör, Cumhuriyet ve Orman mahallelerinde başladık. Daha sonra Yeni Mahalle, Dize, Yeşildere, İpek, Esentepe, Esenyurt, Eski Kışla ve Mezarlık Mahallelerinde ikamet eden vatandaşlarımıza ev ziyaretleri gerçekleştirdik. Bu ev ziyaretlerimizdeki amacımız, vatandaşlarımızın olaylardan etkilenip etkilenmediğini sorgulamak. 20 Haziran tarihinden itibaren biz bu çalışmalarımıza başladık. Bugün itibarıyla Yüksekova’da bizim ulaştığımız aile sayısı 8 bin 141 aile, bu da 50-52 bin nufüsa tekabül ediyor. Bu ailelerle ilk yaptığımız görüşme sonucunda bir mülakat formumuz verdik. Onu doldurduktan sonra merkezimizde ailenin ne tür ihtiyaçları var onu tespit edip ona göre, çalışmalarımızı yaptık. Bu çalışmalar sonucunda bin 442 ailemize 1 milyon 905.054 TL sosyal ekonomik destekte bulunmuşuz. Yine 198 ailenin eğitime devam eden çocukları bir yıl desteklenmek suretiyle ailelerimize sosyal ekonomik destek katkımız olacaktır. 569 ailemizin sağlık problemlerine müşahade ettik. 331 ailemizde okula devam etmeyen çocuklarımızın olduğunu gördük. Bu bizim için önemli bir çalışmaydı" dedi.
İkinci tur çalışmalarda okulu terk eden öğrenciler üzerinde yoğunlaşacaklarını kaydeden Bildirici, "Onları da irdelediğimiz zaman, çocukların yüzde 41’i kendi isteğiyle bu olaylardan dolayı okulu bıraktıklarını, yüzde 30’a yakını da maddi imkansızlılar yüzünden okulu terk ettiklerini beyan etmişlerdir. Maddi yoksulluklarından dolayı okulu terk etmiş çocuklarımızı desteklemek suretiyle tekrar eğitimlerine kazandırmayı düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.
Bidirici, ihtiyaç analizleri sonucunda 164 tane ailede de 65 yaş üstü bireyin olduğunu fark ettiklerini söyleyereki " Bu bireylerin 2022 maaşı yasası kapsamında olmadıklarını gördük. Onlara da gerekli danışmanlık hizmetini vermek suretiyle 2022 maaşından yararlanmalarını sağladık. Evinde engelli vatandaşların bulunduğu 69 aileyi tespit ettik. Bugüne kadar engelliler ilgili herhangi bir işlem yapmadıklarını gördük. Onlarla ilgili yine gerekli çalışmaları yaptık. O ailelerden 119 kişiye biz geçen ay itibarıyla evde bakım ücretini vermeye başladık" dedi.
Yaptıkları araştırmalar sonucunda çatışmalar esnasında göç ettiklerini söyleyen ailelerin yüzde 92 olduğununu kaydeden Bildirici, yüzde 8'lik bir kısmın da Yüksekova'da kaldıklarını söylediğini belirtti.
Bidirici, göç esnasında ve göçten sonra herhangi bir yerden sosyal ekonomik destek aldınız mı sorusuna ailelerin yüzde 45’inin sosyal yarımlaşma ve dayanışma vakfından kira yardımı ve gıda yardımı aldıklarını söylediğini kaydetti. Bildirici, söz konusu ailelerden yüzde 16’sının Aile ve Sosyal Politiklar İl Müdürlüğü'nden sosyal-ekonomik destek aldıklarını, yüzde 2’lik bir oranın da yine ASP'den evde bakım ücreti aldıklarını beyan ettiklerini söyledi.
Bildirici, sözlerinin sonunda şunları kaydetti:
"Ailelerin yüzde 15’lik kısmı belediyenin gıda yardımının aldıklarını ifade etmişlerdir. Ailelerin almış oldukları sosyal ve ekonomik desteği göz önünde bulundurrusak ailelerin yüzde 65’e yakını Sosyal Yardımlaşma Vakfı, Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından desteklendiği kira ve gıda yardımı sosyal ekonomik destek yardımından yararlandığı görülmekte. Bu ailelerle yaptğımız mini anket sonucunda ev durumlarını da sorguladık. Nerde kalıyorsunuz, olaylar esnasında nerede kaldınız, kirada mı kaldınız, ne yaptınız, nereye gittiniz, ailelerin ev durumuyla sorular sorduk. Yüksekova’da ailelerin yüzde 62’si kendi evinde kaldığını, yüzde 29’u da kendi evinin olmadığını kirada kaldığını, yüzde 9’uda yakınların ait akrabaların ait evde kaldıklarını beyan etmişlerdir"