Arınç, "Acı trajik bir olay. Bundan sonra konuşulması gereken bunu terörle mücadele kapsamında düşünebilirseniz olan biteni çok daha iyi anlayacaksınız. Uçaklar uçmasaydı, bombalar atılmasaydı bu insanlar hayatta olacaktı. Ama bu işte görevli olan kişilerin de ben görevimi yapmak zorundayım demesini acı bir olay olarak hatırlayalım ve hep birlikte çözüm sürecini destek verelim. Çözüm süreci başarıya ulaşmazsa daha çok Uludereler yaşanabilir. Asıl acı olan da budur" dedi.
12 EYLÜLCÜLERE DİVAN YOLU AÇILIYOR
Bakanlar Kurulu toplantısında 12 Eylül 2010 referandumunda komutanlara Yüce Divan kapısını açan kanun tasarısının imzalandığı ve Meclis’e gönderileceğini belirten Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, HSYK’nin yapısında değişiklik öngören kanun teklifinin geri alınmayacağını söyledi.
HSYK tartışmalarına ilişkin Arınç, “Anayasayı değiştirmiyoruz, sadece HYSK içindeki bazı maddeleri değiştiriyoruz” diye belirtti. Arınç, HSYK üzerinde yaşanan kavgalarının son bulması gerektiğini belirtirken, öne sürülen kanun teklifinin geri alınmasının ise söz konusu olmadığını söyledi.
Arınç, "12 Eylül 2010 referandumuyla Anayasa'ya giren bir konuyu biraz da gecikmeli olarak yasa haline getiriyoruz. O da Genelkurmay Başkanı, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri komutanlarıyla ilgili, Jandarma Genel Komutanı’nın görevleriyle ilgili suçlardan dolayı soruşturma usulü düzenleniyor. Bildiğiniz gibi bu kişilerin yargılanmasına gerek duyulması halinde Yüce Divan sıfatıyla Anayasa Mahkemesi’ne gönderilmesi daha önce 12 Eylül 2010 referandumuyla kararlaştırılmıştı. Şimdi bunun uygulama kanununu getirmiş bulunuyoruz. Tasarı imzalandı ve TBMM'ye gönderilecek" dedi.
KANUN GERİ ÇEKİLMEYECEK
“Anayasayı değiştirmediklerini, aykırılık konusunun zaten incelendiğini ve teklifin geri çekilmeyeceğini” belirten Arınç, şunları dile getirdi: “HSYK ile ilgili hususları içeren bir kanun teklifi TBMM Adalet Komisyonu’nda görüşülüyor. Teklif, bir kısım milletvekilinin teklifiyle görüşülmeye başlanmıştı ve her kanun teklifi gibi görüşülmektedir. Görüntülerden bazı kavga ve tartışmaların yaşandığını gördüm. Bunları tahlil ederek isim isim olarak şu haklıydı, haksızdı diyemem. Bu tür görüntüler TBMM’de ilk kez yaşanmıyor. Bazıları elinde ne varsa onu fırlatıyor, bazıları uçan ekmek atıyor.
TBMM’deki hiçbir milletvekiline bu davranışlar yakışmıyor. Kim ne yaptı ise bırakalım vicdanları cevap versin. Bu görüntüler hoş değil. Ancak CHP’ye de seslenmem lazım. Bu tür birçok olayda, toplantı salonunu komisyon üyesi olmayan milletvekilleriyle bastınız ve elinizdeki her şeyi kullandınız. Video görüntüleri de bunu destekliyor. Grup başkan vekillerinin, bu tür tartışmalara girmemek konusunda vekilleri uyarması lazım. Eğer ‘yürü aslanım arkandayım’ şeklinde davranırlarsa Meclis’te hiçbir görüşme yapılamaz. Vekillerin verdiği bir teklifin özgür bir ortamda hukuki bir şekilde tartışılması lazım.”
HYSK kanun teklifi hakkında, “Anayasaya aykırılık konusu ağızlarda sakız olmaktan çıkmalı” diyen Arınç, “Getirilen teklifler ilk olarak ayrılılık açısından incelenir. Bu komisyon tarafından yapılan bir denetlemedir. İlk olarak Anayasa’ya aykırılık konusu karara bağlanmak zorundadır. Saçma sapan şeylerle konuya aykırı derseniz, işin ciddiyetini de kaybedersiniz. Anayasa, Cumhurbaşkanına da bir görev vermektedir. Eğer Anayasaya aykırı ise imzalanmaz, eğer aykırı değilse imzalanır” diye belirtti. / anf