Mahalle muhtarları, artık çocukların da kullanmaya başladığı uyuşturucuya karşı kalıcı çözümlerin alınmasını ve rehabilite merkezlerinin kurulmasını istedi. PKK ise Lice, Hani, Kulp, Dicle ve Hazro kırsalında uyuşturucu ekimi ve ticareti yapanlara karşı sert önlemler almaya başladı. Mart ayında köylerde ev, okul ve cami duvarlarına bildiri asarak uyuşturucu ekimine karşı kampanya başlatan Amed Halk İnisiyatifi'nin kararından sonra, adı geçen bölgelerde uyuşturucu ekimi yüzde 95 oranında azaldı.
Esrar kullanımının gittikçe yaygınlaştığı Amed kent merkezinde ise muhtarlar artık çocukların da uyuşturucu ya alıştırıldığını belirterek buna çözüm bulunmasını istediler.
Mahallelerde gençlerin sosyal aktiviteleri yerine getirecek mekanların olmaması nedeniyle gençlerin uyuşturucu tehlikesiyle karşı karşıya kaldıklarını kaydeden Camii Kebir mahalle muhtarı Süleyman Koyuncu, "Gerçekten gençlerimizi uyuşturucu ve diğer tehlikelerden bertaraf etmemizin tek yolu onları aktivitelerle buluşturmaktır" dedi. Koyuncu, bazı mahallelerde terk edilmiş ya da harabe diye adlandırılan mekanların rahatlıkla sosyal aktivite alanlarına dönüştürülebileceğini belirterek, "Böyle mekanlar inşa edilirse inanıyorum ki, buradan başarılarla dolu bir gençlik ortaya çıkacaktır. Sahiplenen gençlik o ülkeye faydalı gençliktir. Bu konuda kimlere görev düşüyorsa onlardan duyarlılık bekliyoruz" şeklinde konuştu.
MAHALLELERDE REHABİLİTASYON MERKEZİ KURULSUN
Nüfusu göçlerle katlanarak büyüyen ilçelerin başında gelen Bağlar ilçesi Fatih Mahallesi muhtarı Davut Yurtçu, mahallede en önemli sorunların başında uyuşturucu bağımlılığının geldiğini belirterek, bu konuda valilik ve belediyelerin bu gençlerin rehabilitasyonu için alanlar yaratması gerektiğini söyledi. Bu konuda ciddi sıkıntılar yaşadıklarını kaydeden Yurtçu, "Bu gençler madem bizim geleceğimiz, niçin bunları sahiplenme anlamında girişimlerimiz olmuyor" dedi.
Parklarda uyuşturucu kullanan gençlere tanık olduklarını ve bunun kendilerini üzdüğünü ifade eden Fatih mahalle muhtarı Yurtçu, kurulacak rehabilitasyon merkezi sayesinde gençlerin uyuşturucu batağında kurtulabileceğini, aynı şekilde bu merkezlerin gençlerin topluma yararlı birey olmalarını sağlayacağına işaret etti.
PARKLAR UYUŞTURCU KULLANAN GENÇLERİN MEKANI HALİNE GELMİŞ
Yenişehir sınırları içinde yer alan Şehitlik mahalle muhtarı Fahrettin Güler ise kent merkezinde yaşanan uyuşturucu kullanımının mahallelerinde de yaygın olarak kullanıldığını söyledi. 60 bin nüfusa sahip Şehitlik mahallesinde uyuşturucu kullanımının giderek arttığını kaydeden Güler, "Mahallemizde uyuşturucu kullanımı ve kapkaç yüzünden insanlar artık kaldırımlarda dahi yürüyemez hale geldiler. Parklarımız var ancak bu parklara vatandaşlar korkudan giremiyor. Çünkü uyuşturucu kullanan gençlerin mekanı haline gelmiş durumda. Bunun yanında kapkaç ise bizim en önemli sorunlarımızdan biri. İnsanlar artık yürüdüklerinde defalarca etraflarına bakıyorlar. Eğer gerçekten bahsettiğim bu iki önemli olgu ile ilgili ciddi anlamda çalışmalar yapılmazsa, bu gençlerin ilerideki haline artık düşünün" şeklinde konuştu.
BAĞIMLI ŞANSLI GENÇLER ÇEMATEM'DE TEDAVİ EDİLİYOR
Amed'de Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde kurulan Çocuk, Ergen Madde Bağımlıları Tedavi Merkezi (ÇEMATEM) ise uyuşturucudan kurtulmak isteyen çocuk ve gençlerin tek sığınabildikleri merkez. Uyuşturucu ve uçucu madde bağımlısı olan çocuklar genellikle aileleri tarafından bu merkeze getirilerek tedavi görmeleri sağlanıyor. 10 yataklı hastanede ilaç tedavisinin yanı sıra, psiko-sosyal tedavi de uygulanıyor.
Sosyal hizmet uzmanlarının da görev yaptığı ÇEMATEM'de ilk olarak gelen hastalara ilaç tedavisi uygulanıyor. Merkezde bir kaç gün yatan bağımlılar daha sonra belli periyodlar halinde buraya gelerek psiko-sosyal tedaviye tabi tutuluyor. Her yıl yaklaşık 50 ile 60 arasında çocuk ve ergenin ÇEMATEM'e gelerek tedavi gördükleri öğrenildi.
Bu arada önümüzdeki günlerde Amed Büyükşehir Belediyesi bünyesinde uyuşturucu ile mücadele konusunda bir masa kurulacak. Büyükşehir Belediyesi aynı şekilde, uyuşturucu kullananların kendilerine mekan olarak seçtikleri ve kendilerini gizleyebildikleri Koşuyolu Parkı'nı çeviren yaklaşık bir buçuk metre yükseklikteki duvarları traşlayarak, parkı uyuşturucu mekanı olarak kullananlara karşı böyle bir tedbir yoluna başvurdu.
ESRAR YERİNE, DOMATES, BİBER, BAMYA EKİYORLAR
Amed'de sorunların başında gelen uyuşturucu kullanımının önüne geçmek için PKK, Lice, Hani, Kulp, Dicle ve Hazro ilçelerinde uyuşturucu ekimi yapanlara karşı sert müeyyidelere başvuracağını geçen yıl sonbaharda köylülere bildirdi. Aynı şekilde Amed Halk İnisiyatifi de adı geçen bölgelerdeki köylerde uyuşturucu kullanımının ve ticareti yapılmasının önüne geçmek için geçtiğimiz Mart ayında ev, cami ve okullara bildiriler astı.
Bildirilerde, "Daha temiz ve özgür yarınlar için tüm halkımızı uyuşturucu ekimine ve ticaretine son vermeye ve devletin kirli oyunlarına ortak olmamaya çağırıyoruz. Geleceğimizi ve çocuklarımızın geleceğini zehirlemeyelim" denildi.
PKK'nin uyuşturucu ekimini yasaklaması ve Amed Halk İnisiyatifi'nin bildirisinin ardından, kırsal bölgede uyuşturucu ekimi yüzde 95 oranında azaldı. Uyuşturucu ekimi yapan bazı korucu köyleriyle de Amed Halk İnisiyatifi'nin uyuşturucu ekimi yapılmaması konusunda görüşmelerinin sürdüğü bildirildi.
Bu arada, özellikle Lice, Hazro ve Kulp bölgelerinde daha önce uyuşturucu ekilen arazilerin tamamında artık domates, biber, salatalık, bamya gibi ürünlerin ekildiği, daha önce esrar ekerek bunun ticaretini yapan köylülerin tamamına yakınının bunu terk ettiği öğrenildi.