ŞemdinliHaber

Almanya Türk askerlerinin iltica başvurusunu kabul etti

Güncel

15 Temmuz darbe girişimine katıldığı iddia edilen çok sayıda üst düzey askerin Almanya’ya iltica talebi kabul edildi.

 15 Temmuz’dan sonra Almanya’ya iltica başvurusunda bulunan Türk askerlerinin bir bölümünün başvurusu kabul edildi. Sürecin 16 Nisan referandumundan sonra hızlandığı da iddia ediliyor.  

15 Temmuz darbe girişiminden sonra darbecilerle bağlantılı oldukları ya da Türkiye’de haklarında soruşturma başlatıldığı tahmin edilen üst düzey askerler ve bürokratların önemli bir bölümünün geldiği ülkeler arasında Almanya bulunuyor. Ancak, Almanya’nın Türkiye’den kaçarak iltica başvurusunda bulunan üst düzey asker ve bürokratlara karşı nasıl bir tutum alacağı merakla bekleniyordu.

414 KİŞİ İLTİCA TALEP ETMİŞTİ

Süddeutscher Zeitung’un verdiği haberlere göre, askerler ve üst düzey bürokratların iltica başvurusunu alarak referandum sürecini bekleyen Federal Göç ve Sığınma Dairesi, 16 Nisan’da sonucun belli olmasından sonra iltica başvurularına olumlu yanıt vermeye başladığı ifade edildi. Bu çerçevede daha önce NATO bünyesinde Almanya ve diğer ülkelerde görev yapan çok sayıda üst askerin iltica başvurusu kabul edildi. Federal İçişleri Bakanlığı, iltica başvurularının kabul edildiğini doğruladı.

Temmuz 2016-Mayıs 2017 arasında aileleriyle birlikte toplam 414 diplomat pasaportlu Türk vatandaşı Almanya’dan iltica talep etmişti. Talep edenler arasında askerlerin yanı sıra hakimler, savcılar ve üst düzey bürokratlar da bulunuyor.

Bazı kaynaklar iltica başvurularının kabul edilmesinin 16 Nisan referandumu sonuçlarının kabul edilmesinden sonra hızlandığı belirtilirken, Federal Göç ve Sığınma Dairesi (BAMF) bunun doğru olmadığını açıkladı.

DİĞER ÜLKELER İÇİN ÖRNEK OLABİLİR

Almanya’nın darbe girişiminde bulunduğu ileri sürülen üst düzey bürokratların ilticasını kabul etmesinin diğer Avrupa Birliği ülkelerine de örnek olabileceği ifade ediliyor. Zira, özellikle Brüksel’de bulunan NATO merkezinde görev yapan çok sayıda Türk askerinin Belçika’da iltica başvurusunda bulunduğu daha önce basında yer almıştı. Belçika’nın da Almanya’yı takip edebileceği ve iltica başvurularını edeceği tahmin ediliyor.

Öte yandan özellikle Afrika ülkelerinde görev yapan Türk askerlerinin de geri çağrıldıklarına Ankara’ya gitmek yerine Almanya’ya gelerek iltica başvurusunda bulunduğu belirtiliyor. Ancak bunların ne kadar olduğu konusunda bir sayı telaffuz edilmiyor.

YENİ BİR GERİLİM NEDENİ OLACAK

Almanya’nın üst düzey askerlerin iltica başvurusunu kabul etmesinin Türkiye ile Almanya arasında yeni bir gerilime yol açabileceği tahmin ediliyor. Zira, hem Cumhurbaşkanı Erdoğan hem de Savunma Bakanı Fikri Işık daha önce yaptıkları açıklamalarda, ilticaların kabul edilmemesi ve askerlerin iade edilmesini istemişti. Almanya’nın bu çağrının aksine iltica hakkı vermesine karşı Türkiye’nin diplomatik kanallardan tepkisini göstermesi bekleniyor.

MERKEL: İDAM REFERANDUMUNA İZİN VERİLMEYECEK

Bu arada Başbakan Angela Merkel, Türkiye’nin idamı yeniden yürürlüğe sokmak için referandum düzenlemesi durumunda Alman topraklarını propaganda için kullanamayacağını açık olarak söyledi.

Merkel, Türkiye’den henüz bu konuda bir başvuru yapılmadığını belirterek, “Ancak maalesef konu o kadar da varsayımlara dayalı değil. Çünkü konu Türkiye’de tartışılmakta” dedi. Merkel, idam cezası gibi Almanya'nın kesin bir şekilde reddettiği bir konuya Alman topraklarında izin çıkmayacağını söylemenin duruma açıklık getireceğini belirtti.

Almanya‘da parlamentoda grubu bulunan bütün partiler Almanya topraklarında referandum için propagandanın yapılması, oy kullanılmasına karşı çıkıyor.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.