ŞemdinliHaber

AKP-MHP görüşmesi sona erdi

Güncel

AKP Genel Başkanı Davutoğlu, MHP Genel Başkanı Bahçeli arasında görüşme sona erdi.

AKP Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ile Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli arasındaki görüşme sona erdi.

Görüşme Meclis MHP Grup Salonu’nda saat 13.00’da başladı. Görüşme yaklaşık 1 saat 45 dakika sürdü.

Görüşmede Davutoğlu’na, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik,  AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal,AK Parti Genel Sekreteri Haluk İpek, eski Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan,AK Parti Milletvekili Ertan Aydın’ın eşlik etti.

MHP heyetinde ise Genel Başkan Bahçeli’nin yanı sıra Genel Başkan yardımcıları Semih Yalçın ile Ahmet Kenan Tanrıkulu, Grup Başkanvekili Oktay Vural, Genel Sekreter İsmet Büyükataman ve Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Kalaycı bulundu.

Davutoğlu’nun CHP ziyaretinin ardından olduğu gibi bugünkü görüşmeye ilişkin de bir değerlendirme yapması bekleniyor. Devlet Bahçeli’nin ise açıklamasını yazılı yapabileceği belirtildi.

Kılıçdaroğlu ile görüşmüştü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hükümeti kurması için görevlendirdiği Davutoğlu, koalisyon turları kapsamındaki ilk görüşmesini dün (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’ya yapmıştı.

1 saat 40 dakika süren görüşmede Davutoğlu’na Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, AK Parti İstanbul Milletvekili Ayşe Nur Bahçekapılı ve AK Parti Ankara Milletvekili Mücahit Arslan eşlik etmişti.

Davutoğlu, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ile gerçekleştirdikleri koalisyon görüşmesinin son derece samimi ve dosthane bir ortamda gerçekleştiğini söyledi.

Yarın HDP’yle görüşecek

Davutoğlu üçüncü görüşmesini ise yarın Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile yapacak.

Hükümet kurulamazsa ne olacak?

AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’na tanınan 45 günlük süre, 23 Ağustos Pazar günü sona erecek.

Güvenoyu için 276 oyu aranacak. 45 gün içinde yeni Bakanlar Kurulu kurulamadığı takdirde Cumhurbaşkanı, Meclisi Başkanına danışarak, seçimlerin yenilenmesine karar verebilecek.

Anayasa’nın 116’ncı maddesine göre Cumhurbaşkanı; Bakanlar Kurulu’nun güvenoyu alamaması, güvensizlik oyuyla düşürülmesi, 45 gün içerisinde yeni hükümet kurulamaması veya kurulduğu halde güvenoyu alamaması halinde seçimlerin yenilenmesine karar verebiliyor.

Bu durumda güvenoyu alamayan hükümet Anayasa’ya göre çekilecek.

Koalisyon ve azınlık gibi tüm seçeneklerin tükendiği bu olasılıkta, ülkeyi seçime “Geçici Bakanlar Kurulu” götürecek. Seçime giden kabine, partilerin sandalye dağılımı dikkate alınarak oluşacak.

Geçici Bakanlar Kurulu’nda Adalet, İçişleri ve Ulaştırma bakanları yine bağımsız olacak. Teklif edilen bakanlığı kabul etmeyen veya sonradan çekilen partililer yerine de bağımsızlar atanacak.

Geçici Bakanlar Kurulu için güvenoyuna başvurulmuyor. Geçici Bakanlar Kurulu yeni Meclis toplanıncaya kadar görev yapabiliyor.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.