ŞemdinliHaber

AGİT Türkiye'den referandum daveti bekliyor

Güncel

Almanya Başbakanı Merkel’in referandum sırasında Türkiye'ye AGİT'in gözlemci göndermesi önerisi için Türk hükümetinin yanıtı bekleniyor.

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Ankara ziyareti sırasında gündeme getirdiği, Türkiye’deki anayasa referandumunun Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) gözlemcileri tarafından izlenmesi beklentisi diplomaside hareketliliğe yol açtı.


DW Türkçe’nin haberine göre, dünyanın birçok ülkesinde seçimleri izleyen, demokratik kurallara uyulup uyulmadığını mercek altına alan AGİT, Türkiye’deki referandumu izleyebilmek için Ankara’nın yeşil ışık yakmasını bekliyor.

DW Türkçe’nin sorularını yanıtlayan AGİT Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Bürosu (ODIHR) Sözcüsü Thomas Rymer, “ODIHR, seçim veya referandumun yapılacağı AGİT katılımcısı ülkenin daveti üzerine gözlemleme yapmaya yetkili kılınmıştır. Bu süreçteki ilk adım, Türk makamlarından bir davetin yapılmasıdır” dedi.

Henüz kendilerine bir davetin ulaşmadığını söyleyen Rymer, “Referandum sürecinde AGİT gözlemcilerinin bulunması sizce neden önem taşıyor?” sorusunu şu sözlerle yanıtladı:
“Tüm AGİT katılımcısı devletler, seçimlerin demokratik toplumlardaki merkezi önemini, seçim süreçlerinin nasıl iyileştirilebileceğine ilişkin öneriler yapılmasına imkân sağlayan seçim gözlem misyonu ile seçim değerlendirme misyonunun taşıdığı önemli rolü vurgulamışlardır. Seçim gözlemciliği, her seçim süreci ve sistemi için önemli bir rol oynamaktadır, bu aynı zamanda referandum için de geçerlidir.”

TÜRKİYE DAVET GÖNDERECEK Mİ?

Önceki yıllarda Türkiye’deki seçimlere AGİT gözlemcilerinin gelmesini kabul eden AKP hükümetinin, referandum için bir davete çok da olumlu bakmadığı belirtiliyor.

Türk diplomatik kaynaklar, Türkiye’nin de üyesi olduğu AGİT belgelerinde, ulusal seçimlerle ilgili yükümlülükler olduğunu, ancak referandumlara ilişkin bir atıf bulunmadığını ifade ediyor. Yetkililer, bu konuda bir yükümlülük olsa dahi, takdir yetkisinin yine Türk hükümetinde olduğu vurguluyor.

Türk yetkililer ayrıca referandum sürecinin henüz resmileşmediğine dikkat çekerek Merkel’ın gündeme getirdiği bu beklentinin ancak referandum tarihinin kesinleşmesi, sürecin resmileşmesi sonrasında Türk hükümeti tarafından değerlendirileceğini kaydetti. 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.