ŞemdinliHaber

Af Örgütü: Saman Nasim hayatta

Güncel

Af Örgütü Türkiye Şubesi, İran tarafından idam cezasına çarptırılan Sama Nasim’in hayatta olduğunu ve kaldığı Zanjan Cezaevi’nden geçen haftasonu ailesini arayabildiğini belirtti.

Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi, İran’da ölüm cezasına mahkum edilen Saman Nasim’in son durumuyla ilgili bir açıklama yayımladı.

Açıklamada, yaklaşık beş aydır kendisinden haber alınamayan Nasim’in hayatta olduğu ve kaldığı Zanjan Cezaevi’nden geçen haftasonu ailesini arayabildiği belirtildi.

Öte yandan İran Yüksek Mahkemesi, Saman Nasim’in yargı denetimi başvurusuna olumlu yanıt vererek, Nasim’in mahkumiyetini ve verilen ölüm cezası kararını bozarak yeniden yargılanmasına karar verdi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Uluslararası Af Örgütü Ortadoğu ve Kuzey Afrika Direktörü Philip Luther, Nasim’in infaz edilmemesini ve yeniden yargılanacak olmasını harika bir haber olarak niteledi.

Luther, “Şimdi İranlı yetkililer Saman Nasim’in işkenceyle elde edilen deliller ve ölüm cezası tehlikesi olmaksızın yeniden yargılanabilmesini sağlamalıdır. Derhal avukatıyla tam erişim sağlamasına izin verilmeli ve ihtiyaç duyduğu tıbbi yardımı alabilmelidir” dedi.

Ne olmuştu?

Saman, Devrim Muhafızları ile silahlı muhalif grup Kürdistan Özgür Yaşam Partisi’nin (PJAK) çatışması sonrası Batı Azerbaycan ilindeki Sardaşt kentinde 17 Temmuz 2011 günü yakalandı. Yakalanmasından sonra ailesinin veya bir avukatın erişimi olmadan İstihbarat Bakanlığı’nın gözaltı merkezinde tutuldu.

Ocak 2012’de Saman, “Allah’a düşmanlık” ve “dünyada ahlaksızlık” ve İran Devrim Muhafızları’na karşı silahlı eylemde bulunma suçlarından hüküm giydikten sonra Devrim Mahkemesi tarafından ölüm cezasına mahkum edildi.

Ağustos 2012’de, Yüksek Mahkeme ölüm cezasını geri çevirdi ve hüküm giydiği suçların işlendiği tarihte Saman’ın 18 yaşının altında olduğu gerekçesiyle yeniden yargılanmak üzere dosyasını alt mahkemeye gönderdi. Ne var ki Saman, ceza mahkemesi tarafından Nisan 2013’de ölüm cezasına mahkum edilmiştir. Yüksek Mahkeme bu ölüm cezasını Aralık 2013’de onadı.

Uluslararası Af Örgütü ise Eylül 2014’den beri Saman Nasim için uluslararası boyutta acil eylem kampanyası yürütüyordu. Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi, Nasim için başlatılan kampanyada ülke çapında toplanan 17 bine yakın imzayı İranlı yetkililere teslim etmişti.

Birleşmiş Milletler (BM) de Nasim için çağrı yaparak reşit olmayan tutukluların idam edilmesinin hiç bir şekilde kabul edilmeyeceğini belirtmişti.

Geçen 19 Şubat’ta infaz edilmesi kararlaştırılan Saman Nasim, gelen geniş çaptaki uluslararası protestolar karşısında İran yetkilileri tarafından bilinmeyen bir yere transfer edilmiş, ailesi ve avukatlarıyla iletişimi engellenmişti. Nasim’in bu süre zarfında hayatta olup olmadığı dahi bilinmiyordu.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.