Uluslararası Af Örgütü, dünya çapında ölüm cezalarını ele aldığı yıllık değerlendirme raporunu yayımladı.
Rapora göre, 2015’te dünya genelinde toplam 1634 kişinin idam edildi, idamların yüzde 90’ının İran, Pakistan ve Suudi Arabistan’da gerçekleşti.
Af Örgütü raporunda 2015’te idam edilenlerin sayısının 2014’e kıyasla 573 kişi daha fazla olduğu, bunun da yıllık bazda yüzde 54’lük bir artışa tekabül ettiği belirtiliyor.
2015’teki idam sayısının son 25 yılın en yüksek seviyesi olduğu da kaydedildi.
İran, Pakistan, Suudi Arabistan
Raporda, Pakistan’da geçen yıl 326 kişi idam edilirken, Suudi Arabistan’daki idamların 2015’te yüzde 76 artarak 158’e, İran’da ise yüzde 31’lik artış sonucu 977 kişinin idam edildiği belirtiliyor.
Hem İran’da hem de Pakistan’da 18 yaşının altındaki kişilerin de idam edildiği yönünde bilgiler aldıklarını söyleyen Af Örgütü, başka ülkelerde de idam cezasıyla karşı karşıya olan çocukların bulunduğu uyarısını yapıyor.
Çin’de “devlet sırrı”
Af Örgütü verilerine Çin’de gerçekleştirilen idamlar dahil değil.
Çin’de idam cezasının devlet sırrı olarak kabul edilmesi nedeniyle, idam edilen kişilere dair bilgiler kamuoyuyla paylaşılmıyor.
Af Örgütü Genel Sekreteri Salil Shetty, Çin’deki idam sayısının en az binin üzerinde olduğunu düşündüklerini ifade etti ve Pekin yönetiminin idam cezası öngörülen suçların kapsamını daraltma yönünde attığı adımları da ‘ümit verici’ olarak yorumladı.
ABD
Rapora göre, ABD’de ise geçen yıl neredeyse yarısı Texas eyaletinde olmak üzere toplam 28 idam edildi.
Missouri’de 6, Georgia’da 5, Florida’da 2 ve Oklahoma ile Virginia’da ise 1’er kişinin 2015’te idam edildiği belirtiliyor.
Af Örgütü, ABD’de idam edilenlerin yüzde 60’ının ise ya Latin Amerika kökenli ya da siyah olduğunu vurguluyor.
Dört ülkede kaldırıldı
Raporun olumlu tarafının ise dört ülkede idam cezasının kaldırılması olduğunu söyleyen Shetty, bu ülkeleri Kongo, Fiji, Madagaskar ve Surinam olarak sıraladı. 2015 sonu itibarıyla idam cezasını kaldırmış olan ülkelerin sayısı 102’ye çıkmış durumda.