Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ndeki Irak oturumunda konuşan ABD Dışişleri Bakanı Kerry, şimdiye kadar 50 civarında ülkenin Irak Şam İslam Devleti IŞİD'e karşı koalisyona destek verdiğini açıkladı. IŞİD tehlikesinin sadece askeri müdahalelerle yok edilemeyeceğini belirten Kerry “Birçok çizgide kapsamlı ve yakın bir işbirliği gerekiyor. İran da dahil hemen hemen tüm dünya ülkelerine görev düşüyor” diye konuştu.
İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Abbas Arakçı da toplantıda yaptığı konuşmada “Biz soruna karşı çok erken ayağa kalktık ve Bağdat'ı, Erbil'i, Amirli'yi IŞİD'den korumak için yardımcı olduk. Başkaları gelmeden önce biz danışmanlarımız ve teçhizatımızla oradaydık. Aynı şekilde, hükümetim Irak hükümetine ve IŞİD tarafından tehdit edilen diğer hükümetlere yardımcı olmaya devam etmeye hazırdır” ifadelerini kullandı.
ABD'nin daha önce IŞİD'le mücadele üzerinden İran'a uzattığı zeytin dalı Tahran'da olumlu karşılanmamıştı. İran'ın dini lideri Ayetullah Hamaney, ABD'nin IŞİD operasyonlarına karşı çıkıp, Washington yönetiminin Irak’ı kendi kontrolüne almak istediğini ve kendi ‘yandaşını’ iktidara getirmek istediğini savundu.
'İnandırıcılığımızı kaybedeceğiz'
Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, toplantıda yaptığı konuşmada Irak’taki mezhepçi politikaların değişmediğini vurguladı. Mezhepçi yapıyı dağıtmak için Irak ordusunun yeniden inşa edilmesi gerektiğini söyleyen Çavuşoğlu, "Bölgedeki sorunu çözmek için sık sık toplantılar yapıyoruz. Artık ortam değişmeli, bu çatışmaların sonu gelmeli yoksa inandırıcılığımızı kaybedeceğiz. İbadi'ye ve yeni hükümete desteğimizi açıkladık ancak bölgedeki güvenlik sorunları çok derin” dedi.
Mevlüt Çavuşoğlu, Irak'taki krizin insani boyutuna da değinerek, Türkiye'nin krizin başından beri elinden gelen yardımı yaptığını, yerlerinden edilenler için Irak'ta 35 bin kişilik üç kampın kurulmakta olduğunu söyledi. Türkiye'nin 38 bin Yezidi'ye ev sahipliği yaptığını anlatan Çavuşoğlu, "Türkiye'ye sadece dün IŞİD'den kaçan 10 binden fazla Suriyeli Kürt sığındı" ifadesini kullandı.
'Suriye rejimi radikalizmi himaye ediyor'
Irak ve Suriye'nin birbirinden ayrı değerlendirilmemesi gerektiğini ifade eden Çavuşoğlu, “Suriye'de yaşananlar göz ardı edilirse, Irak'ta bugün karşı karşıya olunan sıkıntılara kalıcı çözüm bulunamaz. Suriye rejimi radikalizmi himaye ediyor. Şam rejimi ayakta durduğu sürece ne bölgede ne de Suriye'de istikrar sağlanamaz. Suriye'de sorun Cenevre mutabakatı çerçevesinde siyasi olarak çözülmeli" diye konuştu.
Çavuşoğlu'nun konuşmasının ardından toplantıyı yöneten ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye'ye komşu olan Türkiye'nin insani çabalarını takdir ettiklerini ve bunun kritik öneme sahip olduğunu söyledi.
ABD IŞİD'i 178 kez vurdu
BMGK'nın 5'i daimi 15 üyesi de ortak bir açıklamayla IŞİD tehdidine karşı yeni Irak hükümetine destek verdi. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, IŞİD’e karşı stratejinin hayata geçirilmesi sürecinde, Afganistan’daki NATO askerlerine komutanlık yapmış General John Allen’ın aktif rol oynayacağını açıkladı. Kerry’nin açıklamasına göre Allen, koalisyon güçleri arasında fikir alışverişini belirleyip, operasyonların kusursuz işlemesi için çalışacak.
ABD ordusu da Irak’taki IŞİD hedeflerini vurmaya devam ediyor. Merkez Kuvvetler Komutanlığı’ndan yapılan açıklamada Bağdat civarındaki bir IŞİD gücünün vurulduğu belirtildi. Bugüne kadar IŞİD hedeflerine 178 bombardıman düzenlendiği belirtildi. / Al Jazeera.