BİA Medya Gözlem Raporları’na göre 2010 yılında 104 olan cezaevindeki medya temsilcisinin sayısı özellikle son bir yılda 59’dan 1 Kasım 2014 tarihine kadar 19’a kadar düştü. Ancak bu tahliyeler, haber yapan gazetecilerin son dönemde yine hapis tehdidiyle yargılanmaya başlaması nedeniyle mesleği rahatlatmıyor.
Yolsuzluk yazanlara peşi sıra dava
Son dönemde, aralarında Günlük Evrensel gazetesi yetkilileri Mehmet Arif Koşar ve sorumlu müdür Vural Nasuhbeyoğlu’nun yanı sıra Özgür Gündem’den Reyhan Çapan, BirGün’den Barış İnce, Cumhuriyet’tenMusa Kart, Canan Coşkun, İbrahim Yıldız ve Aykut Küçükkaya, Zaman’dan Harun Çümen ve daha pek çok gazeteci hapis tehdidiyle yargılanmaya başladı.
Özellikle de hükümeti de sarsan 17 Aralık 2013 yolsuzluk operasyonu ve sonrasında üzerinde durulmamasına dönük eleştiriler nedeniyle haberciler, “hakaret” (TCK 125) ve “soruşturmanın gizliliğini ihlal”den (TCK 285) yargılanmaya başladılar. Hükümetin bu yönde haberciliği “komplo” olarak görmesi ve yargıyı etkisi altına alması, gelecek süreçte eleştirel haberciliğin yeni bir tutuklama dalgasına zemin oluşturmasından endişe ediliyor.
Özkaya’nın 9 yıl hapsi isteniyor
Yolsuzluk iddialarıyla ilgili savcılık takipsizlik kararı verirken bunu gündeme getiren gazeteciler ardından ard arda davalar açılıyor. Son olarak Taraf gazetesi muhabiri Hüseyin Özkaya hakkında dokuz yıl hapis istemiyle iddianame düzenlendi.
Özkaya’ya dava, 17 Aralık’ta evindeki ayakkabı kutularında 4,5 milyon dolar çıkan Halkbank eski Genel Müdürü Süleyman Aslan’ın durumunu yazdığı için açıldı. Aslan hakkında takipsizlik kararı verilirken Özkaya, İstanbul Anadolu 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde “soruşturmanın gizliliğini ihlal” ve “adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs” iddiasıyla yargılanıyor. Özkaya’nın, Ceza Kanunu’nun 285 ve 288. Maddelerden hapsi isteniyor.
Soruşturmayla ilgili 10 haberi iddianamede geçen Taraf Ankara temsilcisi Özkaya’nın Ankara 2. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki talimat duruşması 14 Kasım’da gerçekleşti. / Bianet