ŞemdinliHaber

21 yıllık özlem Hazro mezarlığında bitti

Güncel

JİTEM’in köy baskınları ve faili meçhul cinayetlerinin yaşandığı dönemde PKK saflarına katılan Fetih Duman (Hayrı Munzur) 17 Ocak 1999 yılında Hazro’da 3 arkadaşı ile çıkan çatışmada yaşamını yitirdi.

JİTEM’in köy baskınları ve faili meçhul cinayetlerinin yaşandığı dönemde PKK saflarına katılan Fetih Duman (Hayrı Munzur) 17 Ocak 1999 yılında Hazro’da 3 arkadaşı ile çıkan çatışmada yaşamını yitirdi. Kendisi henüz 3 aylık iken PKK saflarına katılan babasının yolunu gözleyen Berfin Duman’ın 21 yılık özlemi, Hazro mezarlığında son buldu.


1993 yılında İskenderun’da PKK saflarına katılan Fetih Duman, 2 yıllık evli olduğu eşi Emine ve 3 aylık kızı Berfin’i geride bırakarak gitti. 21 yıldır babasının yolunu gözleyen Berfin, Hazro’nun Yazgı Köyünde 3 arkadaşı ile birlikte yaşamını yitirdiğini duyduktan sonra Hazro Cumhuriyet Savcılığından gelen tebligat sonucunda Hazro Asri Mezarlığında defnedildiği haberini aldı. Berfin hiç görmediği babasının boylu boyuna yattığı toprağı öperek özlemini giderdi.

BABAM BİZE GÜZEL BİR YAŞAM SUNMAK İÇİN SAVAŞTI

Babasını hiç görmeyen ve sürekli “babam gelecek” umudu ile büyüdüğünü söyleyen Berfin Duman, babasına olan özlemini şu sözlerle anlatıyor: “Babam kendi ülkesinde kendi kimliğiyle özgürce yaşamayı isteyen bir insandı onun için savaştı ve şehit düştü. Babamı görmeyi ve tanımayı çok isterdim. Hep bir gün gelmeyi düşlüyordum. Babam ismimi Berfin koymuş. Eğer bir Dersimli olarak kimliğimin farkındaysam babam sayesindedir. Bize ve halkımıza rahat bir yaşam sunmak için gittiğini biliyorum ve babamla gurur duyuyorum.”

Hayri Munzur ile İskenderun’da aynı mahallede büyüdüklerini ve birbirlerine aşık olduğunu söyleyen eşi Emine Duman, sürekli kitap okuyan ve yaşamını yitirmeden bir yıl öncesine kadar telefonla konuştuklarını belirterek “1991 yılında İskenderun’da evlendik. 2 yıl aradan sonra Berfinimiz dünyaya geldi. Rize’ye gidiyorum dedi ve bir ay geçtikten sonra Amanoslarda gerilla gurubuna katılım sağladığını öğrendim. Bu kez 3 aylık bebeğim Berfin ile yalnız kaldık. 2 yıl evden çıkmadım ve geri geleceğini düşünüyordum. Aradan 5 yıl geçtikten sonra bizi artık telefonla aradı. 1998 yılından sonra irtibatımız kesildi. Fetih birikimli ve güzel bir insandı.”

NEWROZU HAYRİ MUNZUR İLE TANIDIM

Hatay’da ilk Newroz ateşini ağabeyi Hayri Munzur ile yaktığını söyleyen Sibel Duman, abisiyle diyalogunu şöyle anlattı: “Fetih ağabeyim ile 1989 yılında İskenderun’da 21 Mart gecesi evin içinde heyecanlı olduğunu fark ettim. Kendisine “abi nereye gideceksin” dedim. Bana “haydi gel seni de götüreyim” dedi.  Ve kentin tamamını görebilecek yüksek bir tepeye çıktık ve Newroz ateşini yakmıştık. İlk Newroz ateşini yakmakla birlikte Kürtlerin Özgürlük Bayramı olduğunu bana söyledi. Meğer Newroz ateşi yasakmış onun heyecanı da oradan geliyordu.

Fetih hiç bilindik ağabey değildi, hep öğretici ve eğitici bir kişiliği vardı o bize yoldaşlık ediyordu. Sürekli gözaltına alınırdı evden tertemiz çıkar 2 gün sonra eve gelince çok perişan durumda geri dönerdi. Bir eylem olduğunda ilk hedef olanlar arasında ilklerdendi. Ben evlendiğim senede kendisi de PKK saflarına çıkış yaptı. Bugün de şehit düştüğü topraklardayız. Onun kendine kutsal saydığı yolda yürümeye de çalıştık onunla gurur duyduğumuzu belirtmek istiyorum” dedi.

HAYRİ MUNZUR’UN KÜRTÇE KASETLERİ İLE DEVRİMCİLİĞİ TANIDIM

Diğer kız kardeşi Hüsniye Duman ise, devrimci düşüncelerini ağabeyine borçlu olduğunu belirterek, kısaca Hayri Munzur’u şöyle anlattı: “Fetih 1990’lı yıllarda Ankara’ya çalışmaya gittiğinde bana tüm Kürtçe kasetlerini bana teslim etti. Bugünkü devrimci düşüncelerimi abime borçluyum. Onun kardeşi olduğum için gurur duyuyorum kendisini saygı, sevgi ve özlemle anıyorum. Onun eşi Emine de 21 yıldır onurla ve gururla yolunu gözledi kendisinin emeğinden dolayı gurur duyuyorum.”

Hayri Munzur’un cenazesi dün Hazro mezarlığından Şehit Kendal Şehitliğine götürüldü. Munzur’un cenazesi bugün saat 14’te kitlesel bir törenle defnedilecek.. / Firatnews

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.