DAİŞ saldırıları ardından Şengal Dağı'na sığınan Êzîdîlerin, acil olarak sağlık görevlileri ve ilaca ihtiyacı var. Halen sıcak çatışmaların yaşandığı Şengal kent merkezine, çevre köy ve kasabalara gitmeyi güvenli bulmayan yaklaşık 10 bin Êzîdî Şengal Dağı'nda barınıyor.
20 Aralık'ta koridorun yeniden açılması ardından, Rojava üzerinden Şengal’e yardımlar ulaştırılmaya başladı. Ancak alana ulaşan yardımlar, hala Şengallilerin ihtiyaçlarını karşılayabilecek düzeyde değil. Rojava Yardım Kuruluşu ve Şengal Yardım Kuruluşu RAP, Şengalliler için kışlık ihtiyaç, ısınma malzemeleri ve temel gıda ürünlerine ihtiyaç bulunduğunu belirtiyor.
KIŞ KOŞULLARINDA YAZLIK ÇADIR
Kış koşullarında yazlık çadırlarda kalan Şengalliler için en acil ihtiyaçlardan biri de ilaç ve sağlık personeli.
Mevcut durumda sadece Şengal'in Kolka Köyü'nde gönüllü doktor Seid Sileman ve Agit adındaki gönüllü, yaklaşık 10 bin kişinin hastalıklarına derman olmaya çalışıyor. Kolka'nın dışında savaş cephesindeki yaralılar için doktor bir gerilla da hizmet veriyor. Alanda bulunan 2 ambulans da yine Rojava Yardım Kuruluşu'nun katkıları ile Şengal'e getirilmiş.
DAİŞ saldırısına karşı topraklarını savunmak için savaş mevziisine gitmek istediğini ancak savaşçıların "sen doktorsun halkın şimdi buna ihtiyacı var" demesi üzerine Şengallileri tedavi etmeye başladığını söyleyen Sileman, bir evi hastaneye dönüştürerek kolları sıvamış. Hastane diye bahsetsek de, Şengal'in bu tek tedavi merkezi bir sağlık ocağındaki imkanlara bile sahip değil.
ÇOK İNSAN YAŞAMINI YİTİRDİ
Dr. Sileman, imkansızlıklar içindeki hayat kurtarma savaşını şöyle anlatıyor: "Şengal’e giden koridorun kapandığı ilk andan beri buradayım. Kolka hastanesini yokluklar içerisinde kurdum. Çevre de yardımcı oldu, bize yardımcı olan herkesin evi bereket görsün. Yol ve ulaşım imkânları yoktu, birçok yerden çok sayıda hasta geliyordu. Burada tedavi edebildiklerimizi tedavi ettik durumu ağır olanları helikopter ile gönderdik; Buradan başka yerlere sevk ettiğimiz hastaların sayısı bini geçti, hepsinin de kayıtları mevcuttur. Yine de çok insan yaşamını yitirdi. Çocuklar gıdasızlıktan, soğuktan, kötü şartlardan dolayı öldü."
İnsani koridorun açılmasının Şengal için bir kez daha hayat kurtarıcı bir rol oynadığına dikkat çeken Dr. Sileman, Rojava Yardım Kuruluşu'nun çabalarıyla çeşitli ilaçların kendilerine ulaştırıldığını ancak bunun Şengal Dağı'ndaki kişi sayısına göre çok yetersiz olduğunu belirtiyor: "Soğuklar başladı. Başta antibiyotikler, iltihaplara karşı ilaçlar lazım oluyor. İnsanların da yaşam şartları değiştiği için hastalıklar yeniden nüksediyor. Hastalar geldiğinde birkaç gün burada ihtiyaç oranında tedavilerini yapıyoruz. Daha ağır vakaları Rojava’ya ya da Güney Kürdistan’a sevk etmek zorunda kalıyoruz."
DOKTORLARA ÇAĞRI
Dr. Sileman, daha da öncelikli olarak sağlık personeline ihtiyaç bulunduğunu belirterek meslektaşlarına çağrıda bulunuyor: "Hem hastalara el uzatacak doktorlara, hem de tıbbi malzemeye ihtiyaç var. Halen bize ulaşan yeterli bir tıbbi yardım yok."