Dünya Gazetesi’nden Kerim Ülker’in haberine göre, Çalık Holding ile başlayan bu sürece özellikle son 2-3 yılda Cengiz, MNG ve son olarak Nurol ile Taşyapı eklendi. Üstelik inşaatçılar sadece yurtiçinde değil Afrika’dan Avrupa’ya geniş bir bölgede altın aramak için lisanslar alıyor, anlaşmalar imzalıyor, görüşmeler yapıyor. Haberde aktarılan bilgilerden bazıları şöyle:
ÇALIK’IN BÜYÜK ORTAKLIĞI… Tekstil ve bankacılık alanında da faaliyet gösteren, ancak yaptığı inşaat projeleriyle öne çıkan Çalık Holding’in altındaki ana şirketi Lidya Madencilik. 2009 yılında Alacer Gold ile Türk madencilik sektörünün ilk büyük uluslararası işbirliğini yapan Lidya, Türkiye’nin ikinci büyük madeni olan Çöpler Altın Madeni’nin yüzde 20’sine sahip. Anagold Madencilik olarak faaliyetlerini sürdüren bu ortaklık, 1,3 milyon onsun üzerinde altın üretimi gerçekleştirdi. Artvin, Bursa, Balıkesir, Gümüşhane gibi kentlerde de başta altın olmak üzere madencilik işi yapan Çalık, Artmin, Polimetal, Tunçpınar, Kartaltepe adlı madencilik şirketlerinin de ortağı.
CENGİZ, SIRBİSTAN’DA TESİS ARIYOR: Üçüncü havalimanı projesinde yer alan ve ana işi inşaat olan Cengiz Holding, son birkaç yıldır özelleştirmeden aldığı madencilik projeleriyle dikkat çekiyor. Yılda 100 bin metreden fazla sondaj çalışması yapan Cengiz Holding, bakır, alüminyum, antimuan ve fosfat kayası alanlarında yatırımlarıyla biliniyor. 2004 yılında özelleştirme kapsamına alınan Eti Bakır Küre Tesisleri ve Eti Bakır Samsun Tesisleri ile bu alana adım atan, ardından 2005’te yine özelleştirme kapsamındaki Eti Alüminyum’u bünyesine katan Cengiz, 2006’da da Murgul Bakır Tesisleri’ni devraldı. 2007 yılında Halıköy Antimuan Tesisleri’ni, 2013’te Eti Bakır Mazıdağı Tesisleri’ni alan Cengiz, Eti Alüminyum ile Türkiye’nin yıllık ihtiyacının yüzde 10’u olan 82 bin tonluk bir üretim gerçekleştiriyor. Cengiz Holding, son olarak Sırbistan’ın en büyük madencilik şirketi RTB Bor’un ihalesiyle ilgilenmeye başladı. Cengiz Holding’in patronu Mehmet Cengiz, RTB Bor şirketi için Belgrad’da resmi görüşmelerde bulundu. RTB Bor’un yıllık üretimi 700 kilogram altın, 5 bin ton gümüş, 43 bin ton bakır.
MNG AFRİKA’DA: İstanbul Havalimanı projesinde yer alan MNG, son birkaç yıldır altına yönelen şirketlerden biri. Holdingin çatısı altındaki Avesoro Resources Afrika kıtasında faaliyet gösteriyor. Liberya’da iki, Burkino Faso’da da bir madeni olan şirket, 2017 yılının ilk yarısında 120 bin ons altın üretti. Bunun karşılığı ise 150 milyon dolar. MNS son olarak 2016’da sahibi olduğu MNG Orko adlı bir firma aracılığıyla Kanada merkezli Aureus Mining şirketinin yüzde 55’ini 30 milyon dolara satın almıştı.
NUROL MARMARA’DA: İnşaat ile başlayan, enerji, savunma ve finans alanıyla büyüyen Nurol’un madencilikteki şirketi TÜMAD. Çanakkale’deki Lapseki Altın ve Gümüş Madeni ve Zenginleştirme Projesi’ni Aralık 2017’de faaliyete alan Nurol’un şirketi TÜMAD, Balıkesir’deki İvrindi Altın ve Gümüş Madeni ve Zenginleştirme Projesi’ni de hayata geçirecek. Balıkesir projesinde yer alan 4 farklı madende toplam 964 bin ons altın ve 2.3 milyon ons gümüş olduğu tahmin ediliyor. Bu projede ise yatırım 2019 Haziran ayında başlayacak.
TAŞYAPI, ÖZBEKİSTAN’DA ARAYACAK: Altına yönelen son şirket ise Taşyapı İnşaat. Trump Towers, Mashattan, Almondhill projeleriyle öne çıkan, Türkmenistan’dan Libya’ya birçok ülkede inşaat projesi yürüten Taşyapı’nın patronu Emrullah Turanlı, geçtiğimiz hafta Özbekistan’a gitti ve Devlet Jeoloji Komitesi ile görüştü. Görüşme sonunda Turanlı’nın şirketi Taşyapı, Özbekistan Devleti ile iki altın madeni ocağı kurulması için anlaşma imzaladı. Taşyapı, Semerkant eyaletinde bulunan Gallabulak ve Kuştepe madenlerinde altın arayacak.