EYT düzenlemesi kapsamında başvuru yapanlardan 250 bin kişinin emeklilik işlemleri tamamlandı. Yaklaşık 1 milyon 300 bin kişinin emeklilik işlemleri ise devam ediyor. Emeklilik başvurusu yapanlar, işverenle anlaşmaları halinde özel sektörde çalışmaya devam edebilecek. Peki EYT sürecinde işten çıkışlar ve işe dönüşler nasıl olacak?
Artı Gerçek'in aktardığına göre, özel sektörde EYT kapsamında emekli olmuş çalışanların yeniden aynı iş yerinde çalışabilmesi için öncelikle çıkışlarının verilmesi gerekiyor. Çıkışları verilen çalışanlar, emeklilik başvurusundan bir gün sonra aynı iş yerinde çalışmaya devam edebilecek.
EYT’den yararlanıp emekli olanlar aynı işyerinde çalışmaya devam etmeleri halinde, (Sosyal Güvenlik Destek Primine/SGDP tabi çalışmaya başlamaları halinde) işverenler, yüzde 5 oranında sosyal güvenlik destek primi indirimi hakkından yararlanacak. Aynı işyerinde 30 gün içerisinde yeniden girişi yapılan çalışanlar için bu destek uygulanacak.
Öte yandan EYT'den emekli olanlar aynı iş yerinde çalışmaya devam etmeleri halinde maaş avantajı da elde edecek. Çalışanlardan yüzde 15 sigorta primi (14 işçi SGK primi ve yüzde 1 işsizlik sigortası primi) kesiliyor. Emekli çalışanın maaşından ise bu kesintinin yerine yarı yarıya daha az olan yüzde 7,5 SGDP kesintisi var.
Bu durumu asgari ücret üzerinden örnek vermek gerekirse, şöyle bir tablo oluşuyor:
Brüt asgari ücret 10.008 lira. Emekli olmayan çalışandan yüzde 15 kesinti yapılıyor, bu da 1501 liraya karşılık geliyor. Emekli olandan ise yüzde 7.5 prim kesiliyor ve bu tutar da 750 lira ediyor.
Bu durumda vergi kesildikten sonra emekli olan asgari ücretlinin eline net 9.144 lira geçecek.
Özetle, asgari ücret net 8 bin 506 lira iken, emekli asgari ücretliler 638 lira maaş artışı sağlamış olacak. Asgari ücretin üzerinde ücret alınması durumunda ücret daha da artacak.