Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2023 yılını hedef alan “Öğretmen Strateji Belgesi”ne göre, öğretmenlik mesleğinin değişecek. Cumhuriyet’te yer alan habere göre, öğretmenler dört yılda bir sınava tabi tutulacak ve öğretmenlerin çalışmalarının düzenli takip edildiği “zorunlu performans sistemi” getirilecek. Kadroluluk yerine KHK ile getirilen sözleşmeli öğretmenlik modeli kalıcı hale getirilecek.
Öğretmen adayı sayısının bir milyona dayandığını belirten MEB, eğitim fakülteleri kontenjanlarında düzenlemeye gidecek. Üniversitedeki belirli öğretmenlik bölümlerinde alan tercihi fakülteye girişten sonra yapılabilecek. Önümüzdeki yıl sonuna kadar oluşturulacak komisyonlarla denetlenecek öğrenciler, öğretmenlik mesleğine uygun olmadığı yönünde değerledirilmeleri halinde elenerek, diğer fakülte ve bölümlere geçiş imkânı sağlanacak.
Birgün’de yer alan habere göre ise, strateji belgesinde öne çıkan bazı detaylar şu şekilde: Öğretmen yetiştirmeye yönelik programların tamamlanmasının ardından kamuda öğretmen olarak istihdam edilebilmek amacıyla girilen Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) nedeniyle eğitim fakültelerinin son sınıflarında derslerin amacına uygun olarak yapılmadığına yönelik yaygın eleştiriler bulunuyor. İhtiyaçtan çok daha fazla sayıda başvuru yapılıyor olması nedeniyle KPSS, adayların öğretmenliğe ilişkin mesleki becerilerini ölçmeyi ikincil plana atıyor, çoktan seçmeli sorular ile eleme yapmayı önceliyor. Bununla birlikte her yıl eğitim fakültelerinden mezun olan çok sayıda kişi öğretmen olarak atanmayı bekliyor ve atanamama halinde hayal kırıklığı yaşıyor.