Sözleşmeli öğretmen alımının zorunlu hale geldiğini savunan Bakan Yılmaz, “Doğu’da ve Güneydoğu’da öğretmenlerin sirkülasyonunu çok fazla. Bunu ortadan kaldırmanın yollarından biri bu sistem” dedi. Bakan Yılmaz, şöyle devam etti:
“‘Sözleşmeli öğretmen niye getirdiniz?’ Şanlıurfa’ya 17 bin öğretmen atamışız, 13 bin öğretmen bir yıl sonra ayrılmış. Van’a 11 bin öğretmen atamışız, 9 bin öğretmen bir yıl sonra ayrılmış. Oranın milletvekilleri de bilir. Şırnak’a 7 bin 500 öğretmen atamışız, 6 bin 800 öğretmen ayrılmış. Bu, sürdürülebilir değil. Bu görevlere siz de gelseniz siz de bizim yaptığımızı yaparsınız.”
Kürtçeyle ilgili öğretmen ataması hakkında bilgi veren Bakan Yılmaz’ın açıklamasına göre Kurmanci dilinde 94, Zazaki dilinde 14 olmak üzere toplam 108 öğretmen bu alanda öğretmenlik yapıyor.
‘ALEVİLER ZORUNLU DİN DERSİNİN KALKMASINI İSTEMİYOR’ İDDİASI
Bakan Yılmaz, milletvekillerinin AİHM’in zorunlu din dersi kararlarıyla ilgili değerlendirmelerde de bulundu. Karar doğrultusunda gereğini yapmaya çalıştıklarını iddia eden Bakan Yılmaz şunları söyledi:
“Genelde -Alevi kardeşlerimizle de görüşme oldu- onlar din kültürü ve ahlak dersinin kaldırılmasını kesinlikle istemiyorlar. Anayasa çerçevesinde istedikleri husus şudur: ‘Bizi olduğumuz gibi, doğru bir şekilde tanıtın. Evlatlarımız bizi bilsin. Yan yana yaşıyoruz ama dini, inancı ne, bilmiyor; dili nedir bilmiyoruz. Dolayısıyla bunun yanlış olduğunu, bunun eksik olduğunu biliyoruz. İnşallah, geçmişe kıyasla her alanda ister Kürt dilinin demokratikleşmesi ve eğitimde kullanılması ister Alevi toplumunun dediği gibi inancıyla ilgili temel çerçevenin çizilmesi konusunda… Benim birçok Alevi kardeşlerim ‘Dün yoktuk, dün inkâr ediliyorduk.’ diyorlar. Bugün var ama yetersiz. ‘Yetmez ama evet’ diyoruz ya, işte, biz de “Varsa eksiklikleri beraberce tamamlayalım.” diyoruz. / DUVAR