Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Batman milletvekili Ayla Akat Ata, 150'den fazla kadın çalışanı bulunan işyerlerinde, işverenin kreş açma zorunluluğuna dair yönetmelik uyarınca açılmış olan işyeri kreşlerinin kapsamı, yeterlilikleri, işveren üzerindeki denetim ve cezai yaptırımları Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’e sormuştu.
Yazılı soru önergesini yanıtlayan Çelik, 2013 Mart ayı itibarıyla 150'den fazla kadın sigortalı çalışan bulunduran işyeri sayısının 1.591 olduğunu ve bugüne kadar emzirme ve kreş olmayan 74 işverene ceza kesildiğini açıkladı.
Cevaplanmayan sorular
Çelik, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun 26. Maddesinde yükümlülüklerini yerine getirmeyen işverene, uyulmayan her hüküm için tespit edildiği tarihten itibaren aylık olarak 1078 lira idari para cezası uygulanmasının öngörüldüğünü belirtti. Çelik bu denetlemelerin Bakanlık tarafından gerçekleştirildiğini de ekledi.
Akat Ata’nın soru önergesinde yer alan ancak Çelik’in cevaplamadığı sorular ise şunlar:
* İş Kanunu kapsamında olup 150'den fazla kadın çalışana sahip olan işyerlerinin kaç tanesinde işveren tarafından kreş açılmıştır? Kaç tanesinde dışarıdaki bir kreşle anlaşılarak bu yükümlülük yerine getirilmektedir?
* İş Kanunu kapsamında açılmış olan işyeri kreşlerinin çocuk kapasitesi ne kadardır?
* İş Kanunu kapsamındaki işyerlerinde açılmış olan kreşlerde çalışan personel hangi kriterlere göre belirlenmektedir? Personel alımında kişilerin çocuk gelişimi ve toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimi almış olması dikkate alınmakta mıdır?
* Bakanlığınız işyerlerinde açılmış olan kreşlerin çocukların sağlıklı ve mutlu gelişimi için gerekli olan donanıma sahip olup olmadığını denetlemekteyse bugüne kadar hangi bulgular elde edilmiştir?
* Bakanlığınız, kadın istihdamının önündeki en önemli engelin çocuk bakımı olduğu kabulünden hareketle 150’nin altında kadın çalışan bulunan işyerlerinde konuya dair ne tür uygulamaların olduğuna dair bir araştırma yürütmüştür? Söz konusu iş yerlerinde erken çocukluk bakım ve eğitim hizmetleri konusunda kadınlar için alternatif çözümler üretilmekte midir? Eğer araştırma yapılmış ve çözümler üretilmişse bunlar nelerdir? Bakanlığınız bu işyerlerinde nasıl bir uygulama, denetim ve yaptırım mekanizması işletmektedir? / Bianet