ŞemdinliHaber

ERG'den rapor: Arka sıralarda resim çiziyorlar

Eğitim

Eğitim Reformu Girişimi, yeni bir rapor yayımladı. Raporda okullaşma oranıyla ilgili bilgilere yer verilirken dezavantajlı öğrencilerin ayrımcılığa maruz kaldıkları belirtildi.

Eğitim Reformu Girişimi, ‘Öğrenciler ve Eğitime Erişim’ adlı bir rapor hazırladı. Raporda, çocukların eğitime erişiminde durum nedir, eğitime erişimde bölgeler ve iller arasında nasıl farklılıklar görülüyor, devamsızlık, sınıf tekrarı ve eğitimden erken ayrılma oranları nelere işaret ediyor, açıköğretimde öğrenim gören öğrenci payı nedir gibi pek çok soruya yanıt arandı.


Rapor kamuoyuna İstanbul Karaköy’deki Minerva Han’da açıklandı. Rapor toplantısına çok sayıda eğitimci, veli ve gazeteci katılırken dün Aksaray’da otizmli öğrencilere karşı yapılan saldırılarla ilgili de açıklamalar yapıldı. Eğitimciler, devletin ve ailelerin çocuk algısıyla ilgili problemleri olduğunu söyledi. Ayrıca eğitimciler eğitimde erişimin sınırları olmadığının altını çizdi.
Dezavantajlı çocukların eğitimde sorun yaşadıkları, dışlandıkları ve arka sıralarda resim çizmeye mahkum edildikleri vurgulandı.

ÇOCUKLARIN EĞİTİME ERİŞİMİ

Raporda okul öncesi, ilkokul,  ortaokul, ortaöğretim, açıköğretim liseleri, özel gereksinimli çocuklar, geçici koruma altındaki çocuklar ve çalışan çocukların eğitime erişimleri konusunda ayrıntılı bilgiler yer aldı.

Raporda öncelikle okul öncesi eğitimde beş yaş net okullaşma oranlarının en yüksek olduğu iller sıralandı. Rapora göre bu iller ve sıralaması şöyle: Burdur (yüzde 93,5) Kocaeli (yüzde 90,9).

En düşük iki il ise şöyle: Şanlıurfa (yüzde 51,3) İstanbul (yüzde 55,4)

Raporda dikkat çeken başka bir husus ise Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı 4-6 yaş kurslar ile belediyelerce ve derneklerce açılan kreşleri kapsayan toplum temelli kurumların sayısının üç yılda hızla arttığı belirtildi.

Bu kurumlar rapora göre 2018-2019’da bir önceki yılla göre yüzde 16,4 arttığı vurgulandı.

Raporda okul öncesi özel eğitimde öğrenim gören çocukların oranı yüzde 16,5 olarak belirtildi.

İLKOKULDA OKULLAŞMA ORANI ARTIYOR 

Raporda ilkokuldaki okullaşma oranıyla ilgili konuya şöyle yer verildi: “İlkokul düzeyinde net okullaşma oranı 2017-18 yılında yüzde 91,5 iken, 2018-19’da yüzde 91,9’a yükseldi.”

İlkokulda net okullaşma oranı kızlar için yüzde 92,1, oğlanlar için ise yüzde 91,8 olduğu bilgileri raporda yer alırken ilkokulda net okullaşma oranını en yüksek olduğu iller ise şöyle belirtildi: Şanlıurfa yüzde 94,3 Diyarbakır yüzde 94,2 Ağrı yüzde 94,1. En düşük iller ise Gümüşhane, Çankırı, Tokat.

ERG Eğitim Gözlemevi Koordinatörü Burcu Meltem Arı ise, oğlanlarla kızlar arasında eğitimden ayrılma nedenleri arasında farklar olduğunu söyledi. Arı, kızların aile ile ilgili nedenlerle okuldan ayrıldığını belirtirken oğlanlar da daha çok çalışmak zorunda kaldıkları için eğitimden ayrılmak zorunda kaldıklarını belirtti.

ORTAOKUL’DA OKULLAŞMA ORANI GERİLEDİ

Raporda ortaokulda net okullaşma oranıyla ilgili gerileme olduğu ifade edilirken 2017-2018 eğitim öğretim yılında okullaşma oranının yüzde 94,5 olduğu ancak bu oranın 2018-2019’da 1 puan gerileyerek yüzde 93,3’e gerilediği bilgisi yer aldı.

Ortaokulda net okullaşma oranının en yüksek olduğu üç il Ardahan, Iğdır ve Kastamonu olduğu bilgisine yer verilirken en düşük olduğu iller sıralaması ise şöyle: Gümüşhane, Çankırı.

GÜNEYDOĞU’DA KIZLARIN OKULLAŞMA ORANI DÜŞÜK

2018-2018’da bir önceki yıla göre ortaöğretimde okullaşma oranının küçük bir farkla arttığı bilgisi raporda yer aldı. Ortaöğretimde kızların okullaşma oranı yüzde 83,9 oğlanların ise yüzde 84,5 olduğu raporda yer alırken ortaöğretimde net okullaşma oranın en yüksek olduğu iller ise şöyle sıralandı: Bolu, Rize, Isparta. En düşük iller ise şöyle: Muş, Ağrı, Şanlıurfa.

Raporda ortaöğretimde okullaşma oranının en düşük olduğu bölgeler Güneydoğu ve Ortadoğu Anadolu bölgeleri oldu.

SURİYELİ ÇOCUKLAR… 

Raporda Suriyeli çocuklarla ilgili de ayrı bir parantez açıldı. En son Eylül 2019 tarihi itibarıyla Türkiye’de 1 milyon 82 bin 172 eğitim çağından Suriyeli çocuk bulunduğu bilgisine yer verildi. Bu konuyla ilgi de raporda şöyle yer aldı: “Okullulaşan geçici koruma altındaki çocukların yüzde 50,7’si oğlan, yüzde 49,3’ü kız. 11 ilde bulunan 199 geçici koruma merkezinde 39 bin 178 Suriyeli öğrenci bulunuyor. / DUVAR

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.