DHA’nın haberine göre, Çağlayan Adliyesi önünde gözaltıları protesto etmek amacıyla basın açıklaması gerçekleştirildi. Adliyenin önündeki meydanda toplanan öğrencilerin aileleri ve arkadaşları “Eğitim hakkı engellenemez. Gençliğe, üniversiteye, Boğaziçi’ye özgürlük” yazılı pankart açtı.
Grup adına basın açıklaması okuyan Tilbe Akın, “Kampüste demokratik hakkını kullanan Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine yönelik polis operasyonlarında 22 Mart-3 Nisan tarihleri arasında toplam 26 öğrenci gözaltına alındı. 10’u farklı tarihlerde serbest bırakılırken, 16’sı hala gözaltında” dedi.
‘ÇOCUKLARIMIZ CEZA ALACAK BİR ŞEY YAPMADI’
Daha sonra gözaltına alınan öğrencilerden birinin babası olan Mustafa Kök “Bir süreç yaşıyoruz. Bu süreç içerisinde gerek benim çocuğum, gerekse başka çocuklar gözaltına alındı. Gözaltına alınan çocuklarımızın hiçbir şekilde ceza alacak bir şey yaptığını düşünmüyoruz” dedi.
Gözaltında olan bir başka öğrencinin yakını, “Çocuklarımız ifade ve düşünce özgürlüğünün gereğini yapmışlardır. Üniversite ortamında olması gereken özgürlükleri kullanmışlardır. Buraya çocuklarımızı almaya geldik” şeklinde konuştu.
Hakkında tutuklama kararı çıkan bir öğrencinin babası ise şöyle konuştu: “Sakın ola inandığınız şeylerden vazgeçmeyin çünkü biz haklıyız!”
SAVCILIK, TUTUKLAMA TALEP ETTİ
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu’nca dosya üzerinden işlemleri tamamlanan öğrenciler, “Terör örgütü propagandası yapmak” suçlamasıyla, nöbetçi mahkemeye sevk edildi. Sevk yazısında, 15 öğrencinin tutuklanması talep edildi.
Mahkeme, 9 öğrencinin tutuklanmasına, 6 öğrencinin ise adli kontrol şartıyla serbest bırakılmasına karar verdi.
‘KIZLI ERKEKLİ Mİ KALIYORSUNUZ?’
Diğer yandan öğrenciler, yapılan ev baskınlarında polisler tarafından fiziksel ve sözlü şiddete maruz bırakıldıklarını iddia ettiler. Öğrenciler okul içinde sivil polisler tarafından GBT uygulaması yapıldığını belirtti. Evrensel’e konuşan ve adını vermeyen bir Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi, arkadaşının evinde kaldığı gece yapılan polis baskınında özel harekat polisinin “Kızlı erkekli kalıyorsunuz demek” dediğini ve evdeki öğrencilere “Evli misiniz siz?” diye sorup “hayır” cevabını alınca öğrencilerden birine tokat attığını iddia etti. Öğrenciler polislerin başka bir arkadaşlarına da, “Nerelisin sen? Ne biçim erkeksin? Böyle erkek mi olur?” diyerek tartakladığını belirtti. Evdeki Che Guevara posteri için, “Yaptıklarınızı bunlardan mı öğreniyorsunuz?” diyen polisin evdeki Boğaziçili öğrencilere, “Çok zekisiniz ama aklınız bunlara çalışıyor işte” dediğini aktardı.
Boğaziçili öğrenciler ev baskınında yaşananları şöyle anlattı:
“Sabaha karşı 5.30 civarıydı. Evde 3 kadın, 1 erkek kalıyoruz. Ama o gün 6 kişiydik. Kapıya geldiler, koçbaşıyla vurdular. Kapıyı açtık, ‘Yat, yat’ diye bağırdılar. Hepimiz yere yattık. Üstümü giymek istedim, izin vermediler başta. Diğer arkadaşlarımızı da uyandırdılar. Evdeki diğer çifti uyandırırken ‘Siz evli misiniz?’ dedi polislerden biri. Arkadaşımız ‘Hayır’ cevabı verince tokat attı.”
‘BÖYLE ERKEK Mİ OLUR?’
Herkesi bir odaya toplayıp yere yatırdıklarını anlatan öğrenci bir arkadaşımız, ‘Neden geldiğinizi sorabilir miyim?’ deyince polislerden tekme yediğini anlatarak, “Artık bizde kalmayan bir arkadaşımızı arıyorlarmış ‘Burada kim kim kalıyorsunuz?’ diye sordular. ‘Kızlı, erkekli kalıyorsunuz demek. Ne ilericilik, tabii’ dedi. Kitaplara, posterlere baktılar sürekli. Che Guevara posterini gösterip ‘Yaptıklarınızı bunlardan mı öğreniyorsunuz?’ diye sordular” dedi.
Erkek arkadaşımı mutfağa götürmek istediler, erkek arkadaşım odada konuşmak isteyince ‘Ben sana bir şey yapmak istesem burada yapamaz mıyım sence?’ diye sorarak, mutfağa geçtiler, mutfaktaki gökkuşağı bayrağını görünce ‘Bu ne?’ diyerek tepki gösterdiklerini söyleyen öğrenci “Daha sonra arkadaşıma ‘Nerelisin sen? Ne biçim erkeksin? Böyle erkek mi olur?’ diye bağırdılar. Hava çok soğuktu. Buna rağmen polisler etrafı ararken balkon kapısını, ev kapısını açık bıraktılar. Buna itiraz etmemize rağmen üstümüzü giymemize izin vermediler” dedi.
GÖZALTINA ALINAN ÖĞRENCİNİN TELEFONUNDAN MESAJ ATILDI İDDİASI
Ev baskınında ve ardından yaşanan süreçte tedirgin olduğu için okula gitmekte tereddüt ettiğini belirten Boğaziçili öğrenci, geçtiğimiz pazartesi günü o gün içinde gözaltına alındığını bildiği bir arkadaşının telefonundan kendisine, “Kütüphanenin önündeyim, kütüphanede görüşelim” diye mesaj atıldığını belirtti. Arkadaşının mesaj atılmadan bir saat önce gözaltına alındığını bildiğini, bu nedenle kampüsteki arkadaşlarına mesajı doğrulatmak istediğini belirten Boğaziçili öğrenci, arkadaşlarından kütüphanenin önünde sivillerin beklemekte olduğunu öğrendiğini ifade etti.