ŞemdinliHaber

Yüzlerce Suriyeli ülkelerine gitti: Çocuklarımla sokakta mı kalayım?

Dünyadan

Maraş merkezli depremlerin ardından yüzlerce Suriyeli, Türkiye'den ayrılarak ülkelerine gitti.

Hükümetin Maraş depremlerinin yıkıma sebep olduğu illerden kimlik kartlarıyla giden Suriyelilerin altı aya kadar Türkiye’den ayrılmalarına izin vermesi sonrasında yüzlerce Suriyeli Türkiye’den ayrılarak Suriye’ye gitti.

Maraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde 6 Şubat’ta yaşanan depremlerin ardından yüzlerce kişi, Suriye’deki aile üyeleriyle yeniden bir araya gelmek için sınır kapılarına gitti, sınır kapılarında saatler süren kuyruklar oluştu. 

Suriye’ye gitmek üzere sınır kapıları önünde sıraya girenlerden biri olan Reem, battaniyeye sarılı dokuz aylık bebeğiyle Türkiye'deki evi yıkıldıktan sonra Suriye'ye geri dönmeye çalıştığını söyledi.

‘Depremden bu yana Türkiye'de Suriyelilere yönelik düşmanlığın arttığına inandığını’ dile getiren Reem, ”Kalacak başka bir yer bulmaya çalıştık ama bizi kovalayıp Suriye'ye dönmemizi istediler" dedi. Reem, "Camilerde kalmaya çalıştık ama bizi kovdular. Çadır da vermediler. Çocuklarımla sokakta mı kalayım? Nereye gidelim?" diye sordu.

‘ŞU ANDA EN BÜYÜK FELAKET TÜRKİYE’DE’

Aileleri ve büyük valizleriyle kuyruğa girenlerin çoğu, sınırda işlemlerinin halledilmesini bekledi. Bu kişilerden biri olan Abbas Albakur, depremin merkez üssü Maraş’taki evinin yıkılmasının ardından Suriye'deki evine döneceğini söyledi. Albakur, "Suriye'de 12 yıldır sorunlar var ama şu anda en büyük felaket Türkiye'de" dedi.

Maraş merkezli depremler sebebiyle Türkiye'de yaşayan yaklaşık bin 500 Suriyeli'nin hayatını kaybettiği tahmin ediliyor. 

SURİYE’DE 5 BİN 800’DEN FAZLA KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ

5 bin 800’den fazla kişinin hayatını kaybettiği Suriye’de de en çok can kaybı Devlet Başkanı Esad hükümetine karşı savaşan muhaliflerin kontrolündeki kuzeybatı Suriye’de yaşandı. 

Birleşmiş Milletler’in (BM) 17 Şubat’ta yaptığı açıklamaya göre, depremden bu yana yardım taşıyan 140'tan fazla kamyon Türkiye'den kuzeybatı Suriye'ye geçti.

Deprem olmadan önce, neredeyse tüm insani yardım tek bir sınır kapısından, yani Cilvegözü'nin karşısındaki Bab el Hava sınır kapısından ulaştırılıyordu.

Depremlerin ardından Şam yönetimi, BM'nin depremin ve çatışmaların vurduğu bölgeye daha fazla yardım getirmesine yardımcı olmak için iki sınır kapısının daha açılmasına izin verdi. BM sözcüsü Jens Laerke Cenevre'de basına verdiği demeçte, "Her gün kamyonların geçmesini umuyoruz" dedi. (BBC Türkçe)

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.