ŞemdinliHaber

Sudan'daki protestoların kadın sembolü: Mermi öldürmez, susmak öldürür

Dünyadan

Sudan'da 30 yıllık diktatörlüğe karşı giderek büyüyen eylemlerin kadın sembolü konuştu. 22 yaşındaki Alaa Salah, "Ülkemiz siyasi partilerin ve mezhepsel bölünmelerin üzerindedir... Gösterilere katılıyorum çünkü ailem beni yetiştirirken vatanımı sevmeyi öğretti" dedi.

Daha 22 yaşında… Mimarlık okuyor… Siyasi bir geçmişi yok… Bununla birlikte, Afrika ülkesi Sudan’da 30 yıllık Ömer el Beşir diktatörlüğüne karşı düzenlenen protestoların simgesi haline geldi. “Ailem beni yetiştirirken vatanımı sevmeyi öğretti” diyor; protestolarda kitleleri “Mermi öldürmez. İnsanı öldüren şey, halkın sessizliğidir” dizesiyle coşturuyor.


‘VATANIMI SEVİYORUM’

22 yaşındaki Alaa Salah önceki gün Sudan’ın başkenti Hartum’da, geleneksel beyaz giysileriyle çıktığı bir arabanın üzerinden protestoculara “Devrim” diye tempo tuttururken çekilen görüntüleri ile eylemlerin sembolü olarak görülüyor. Salah The Guardian gazetesi ile söyleşisinde, o görüntülerin ve fotoğrafın çekilmesinden memnun olduğunu anlatıyor: “Fotoğrafım sayesinde dünya çapından insanların Sudan’daki devrimden haberdar olmasından memnunum… İsyanın başından bu yana her gün dışarı çıkıp gösterilere katılıyorum çünkü ailem beni yetiştirirken vatanımı sevmeyi öğretti.”

‘ÜLKEMİZ PARTİ VE MEZHEPLERİN ÜZERİNDEDİR’

Salah siyasi bir geçmişten gelmiyor, ‘daha iyi bir Sudan’ için eylemler katıldığını söylüyor; “Ülkemiz siyasi partilerin ve mezhepsel bölünmelerin üzerindedir” diyor.

Üniversitede çok sayıda sunum yaptığı için kitlelerin önünde konuşmakta zorlanmadığını söyleyen Salah, “Fotoğrafın çekildiği gün 10 farklı gösteriye gittim ve devrimci bir şiir okudum. Bu şiir insanları heyecanlandırıyor. Başta altı kişilik bir kadın grubu buldum, şarkı söylemeye başladım. Onlar da benim şarkı söylemeye başladı ve sonra gösteri büyüdü” diye anlatıyor. Salah’ın kullandığı “Kurşun öldürmez. Öldüren şey, halkın sessizliğidir” dizesi, Sudan’daki eylemciler arasında popüler bir slogan…

‘KANDAKA’ BENZETMESİ

Salah’ın protestolarda giydiği, ‘toub’ adı verilen beyaz giysi de dikkat çekiyor. Ülkede çalışan kadınların giydiği toub, Sudan’daki protestolara katılan kadın eylemcilerin bir simgesi haline gelmiş durumda. Beyaz giysi, modern Sudan’ın büyük kısmını 3 bin yıldan uzun zaman önce yöneten Nübye Kuş Krallığı’nun Kandaka adı verilen kraliçelerinin giysilerini andırıyor. Annesi bir moda tasarımcısı olan Salah da, “Toub’un bir tür gücü var ve bana Kandakaları hatırlatıyor” diyor.

Sudan’daki eylemler 19 Aralık 2018 günü, ekmek ve yakıt zammına karşı başlamıştı. Eylemler o tarihten bu yana aralıklı olarak devam ederken, 6 Nisan’da (cumartesi) Beşir’in konutunun yanı sıra Savunma Bakanlığı, Ulusal İstihbarat ve Ulusal Güvenlik servislerinin de bulunduğu yerleşkenin dışında oturma eylemi başlatıldı. Onlarca kişinin güvenlik güçlerinin saldırısında hayatını kaybetmesine rağmen eylemciler alanı terk etmiyor. (Dış Haberler)

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.