ANF'de yer alan habere göre Şerko Maarfi 3 Kasım Pazar günü saat 18.00'de Seqiz Cezaevi'ndeki koğuşlarından alınarak hücrelere konuldu. Maarfi'nin bugün sabah idam edildiği öğrenildi. Maarfi'nin ailesi de şu saatlerde cezaevi önünde bulunuyor.
30 yıl hapis cezasına çarptırılan Mutelib Ehmedi isimli siyasi tutsağın da Seqiz cezaevindeki idam hücresine götürüldüğü iddia ediliyor.
Bane kenti nüfusuna kayıtlı 34 yaşındaki Şerko Maarfi, 1 Kasım 2007 tarihinde rejim karşıtı propaganda ve "Allah'a karşı düşmanlık" suçlamasıyla tutuklanarak idam cezasına çarptırılmıştı. 14 Kasım 2009 ve 1 Mayıs 2011'de iki kez idamını gerçekleşmesi öngörülen Maarfi, kamuoyu baskısı nedeniyle idam edilememişti.
RUHANİ DEĞİŞİM UMUTLARINI YOK ETTİ
İran'da siyasi veya adli suçlardan dolayı tutuklananlar, sıklıkla bir kaç dakikalık duruşmalarla idam cezasına çarptırılabiliyor. Adil yargılamanın olmadığı ülkede, idamlar rejim tarafından zaman zaman açık bir şekilde misilleme ve tehdit aracı olarak kullanılıyor. "Ilımlı" olarak lanse edilen ve bu yönlü sinyaller veren Hasan Ruhani'nin Cumhurbaşkanlığında idamlardaki bu hızlı artış, insan hakları alanındaki değişim umutlarını da yok etti.
İranlı yetkililer resmi olarak 2013 yılı içerisinde 304 kişinin idam edildiğini kabul etti. Uluslararası Af Örgütü ise, "güvenilir kaynaklara" dayanarak 234 kişinin daha idam edildiğini ancak bunların rejim tarafından kabul edilmediğini kaydetti. Sadece son iki hafta içinde ülke genelinde 40'ı aşkın kişi idam edildi.
26 Ekim'den bu yana İran rejimi 13'ü Urmiye cezaevinde olmak üzere en az 16 Kürdü idam etti. Bunlardan 4'ü siyasi tutsaklardan oluşuyor. 26 Ekim'de Urmiye cezaevinde PJAK üyesi Habibullah Gulperipur asılarak idam edildi. Aynı gün Selmas cezaevinde Rıza İsmaili-Mamedi isimli Kürt siyasi tutsak rejim tarafından idam edildi.
3 Kasım günü de Serdeşt nüfusuna kayıtlı Eziz Azeri isimli bir Kürt Urmiye cezaevinde asılarak idam edildi. Azeri, uyuşturucu madde trafiğinden dolayı suçluyordu.
İdam cezası verilen Kürt siyasi tutsaklardan Zanyar ve Lokman Muradi de her an idam edilme riski altında bulunuyor. Bu iki tutsak ağır işkenceler altında 2009'daki bir cinayeti üstlenmeye zorlandıktan sonra, 2010 yılında idam cezasına çarptırılmışlardı. Uluslararası Af Örgütü, İran'da tutukluların sıklıkla adil olmayan davalar sonucunda idam cezası aldıklarını belirtirken, davalar sırasında tutukluların işkencelere maruz bırakılarak itirafa zorlandığını kaydediyor.
2007'DEN BU YANA 13 KÜRT SİYASİ TUTSAK İDAM EDİLDİ
İran'da 2007 yılından bu yana en az 13 Kürt siyasi tutsak idam edildi. Hasan Hikmet Demir 2007 yılında ilk edam edilen PJAK militanı olurken, 4 Kasım 2013'de idam edilen Şerko Maarfi sonuncusu oldu.
İran cezaevlerinde en az 25 Kürt siyasi tutsak ölüm koridorlarında bekliyor. Bunların isimleri şöyle:
Hebîbûlla Letîfî, Samî Husênî, Cemal Mihemedî, Rustem Erkiya, Mistefa Selîmî, Enwer Rostemî, Îrec Mihemedî, Mihemed Emîn Agûşî, Ehmed Pûladxanî, Hesen Tale'î, Ezîz Mihemedizade, Ebdûlah Sirurî, Reşîd Axkendî, Loqman Muradi, Zanyar Muradi, Bextiyar Mimari, Sirwan Nijwarî, Hoşeng Rezayî ,Simko Xurşîdî, Saman Nesîmî, Mensûr Arwend, Sîrwan Nejad, Hebîb Eşrafî, Elî Eşrafî ve Îbrahîm Îsapûr. / anf