‘ASKERİ VE SİYASİ ANLAŞMALAR YAPILACAK’
ABD’nin bölgede ‘stratejik çıkarları’ bulunduğunu söyleyen Silo, “Önümüzdeki on yıllar için hazırlanmış bir strateji politikaları var. Uzun vadede, Suriye’nin kuzey bölgelerinin liderliği ile Amerikan yönetimi arasında askeri, ekonomik ve siyasi anlaşmalar yapılacak” dedi.
‘ABD’NİN DESTEĞİ KARŞILIKSIZ DEĞİL’
Reuters ajansıyla özel söyleşi yapan Silo, “Amerikalıların burada IŞİD’in gidişinden sonra da stratejik çıkarları var” ifadesini kullanıp, yeni üs iddiasında bulundu: “Amerikalılar kısa süre önce bir bölgenin askeri havaalanı olarak kullanıma hazırlanması için güvenlik altına alınması ihtimalinden söz ettiler. Bunlar başlangıç; bize desteği çekip gitmek için vermiyorlar. Amerika bütün bu desteği karşılıksız vermiyor.”
‘İNCİRLİK’E ALTERNATİF’ İDDİASI
SDG sözcüsü, ABD’nin Suriye’nin kuzeyinde yeni bir üs kurabileceğini söyleyerek, “Belki de Türkiye’deki üslerine bir alternatif olabilir” iddiasında bulundu.
ABD’DEN YALANLAMA GELMEDİ
IŞİD karşıtı uluslararası koalisyonun sözcüsü Albay Ryan Dillon ise Reuters’ın sorularını yanıtlamadı. Ajansı Amerikan Savunma Bakanlığı’na (Pentagon) yönlendiren Dillon, “IŞİD’in Rakka’da yenilgiye uğratılmasından sonra da verilmesi gereken çok savaş var” diyerek örgütün bölgede başka noktaları hâlâ kontrol altında tuttuğunu söylemekle yetindi.
Pentagon Sözcüsü Eric Pahon ise “Savunma Bakanlığı gelecek operasyonların takvimi hakkında değerlendirme yapmaz. IŞİD’in yok edilmesi ve dönüşünün engellenmesi amacına bağlıyız” dedi.
Rakka’da IŞİD’e karşı savaşta YPG’yi silahlandıran ABD’nin YPG ve SDG kontrolündeki bölgede bir dizi noktada askerleri ve yedi üssü bulunuyor. Washington’ın Kobani yakınında bir hava üssüne sahip olduğu biliniyor.