ŞemdinliHaber

Patzelt: Mülteciler evlerde barındırılsın

Dünyadan

Almanya’da sayıları rekor düzeye varan iltica başvuruları nedeniyle, mültecilere yönelik konut ve yurtların sayısı yetersiz kalıyor.

Almanya’da sayıları rekor düzeye varan iltica başvuruları nedeniyle, mültecilere yönelik konut ve yurtların sayısı yetersiz kalıyor. Hristiyan Demokrat Parti (CDU) üyesi politikacı Martin Patzelt, mültecileri evlerinde barındırmak isteyen Alman vatandaşlarına ilişkin düzenleme yapılarak, konut sıkıntısının aşılmasına katkı yapılmasından yana.


Almanya’nın Sesi Radyosu (DW)’ye röportaj veren Frankfurt (Oder) kenti eski Belediye Başkanı ve Federal Meclis Milletvekili Martin Patzelt, özellikle büyük kentlerde mülteci sayısının artışı ile birlikte artan konut sıkıntısına dikkat çekti. Mültecilere özel yurtların yetersizliğinden kaynaklı barınma sorununun aşılması için Alman gönüllü ailelerin devreye girebileceğini kaydeden Patzelt, konuyla ilgili Federal Meclis’te destek aradığını söyledi.

Barınma sorunu nedeniyle mültecilerin dev çadırlarda ağırlanmasının dahi gündemde olduğunu hatırlatan Patzelt, halen mevcut olan yurtların da temel insani koşullara uygun olmadığının altını çizdi. 16 eyaletin olduğu Almanya’da sadece Berlin ve Schleswig-Holstein eyaletinde mültecilerin özel mülkiyet sahiplerine ait dairelerde oturabildiklerini kaydeden Martin Patzelt, bu konutların kiralarının devlet tarafından ödendiğini belirtti.

Patzelt, kendisine bizzat başvuran yüzü aşkın Almanın, mültecileri kira bedeli olmaksızın barındırmaya hazır olduklarını beyan ettikleri bilgisini verdi.

DİYALOG VE DAYANIŞMA DUYGUSUNU GELİŞTİREBİLİR

Martin Patzelt’in önerisine göre, evlerinde mültecileri ağırlamak isteyen bireylere izin verilmesi durumunda, devlet sadece beslenme, sağlık gibi giderleri karşılayacak. Patzelt’in önerisinin bir diğer önemli noktası ise, Almanlar ile mülteciler arasındaki diyaloğu ve yabancılara yönelik dayanışma duygusunu geliştirmek.

CDU’lu politikacı, mültecilerin temel ihtiyaçlarının yanı sıra ‘insani yaklaşıma’ ihtiyaç duyduklarına vurgu yaparken, bu modelin kabul edilmesi halinde, Almanlar içerisinde yaygın olarak sahiplenebileceğini de düşünüyor. Ancak Martin Patzelt’in önerisine henüz Federal Meclis veya eyalet hükümetlerinden henüz bir destek gelmedi.

Patzelt önerisini, Baden-Württemberg Eyalet Başbakanı ve Yeşiller Partisi üyesi Winfried Kretschmann ile paylaştığını, Federal Meclis ve ya eyaletlerden destek bulması halinde, İçişleri Bakanlığı’na yazılı olarak sunacağını da dile getirdi.

Birçok Avrupa ülkesi gibi Almanya da, özellikle Suriye, Irak, Afganistan ve Kuzey Afrika’daki çatışmalar nedeniyle göç eden mültecilerin önemli hedeflerinden. 2000’li yılları doğru mülteci sayısı giderek azalan Almanya’da bu yıl son 20 yılın en yüksek iltica başvuruları kayda geçirildi. Eylül ayı sonuna kadar 130 bini aşkın kişinin iltica başvurusunda bulunduğu Almanya’ya yıl sonuna kadar 200 bin, 2015 yılında ise 300 bine yakın mültecinin gelmesi bekleniyor. 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.