Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Warmbier’in ülkedeki tutukluğu sırasında işkence gördüğü için komaya girdiği suçlamalarını ‘temelsiz’ diye niteledi, “Warmbier’in ABD’ye dönüşünün üzerinden bir hafta geçmeden ölmesi bizim için de gizemli” dedi.
Sözcü, Warmbier’in ‘Barack Obama’nın stratejik sabır politikasının kurbanı olduğunu’ öne sürdü. Obama yönetimin hiçbir zaman iade talebinde bulunmadığını belirten sözcü, “Warmbier Kuzey Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’ne karşı düşmanca faaliyette bulunan bir suçlu olsa bile, mevcut ABD yönetiminin ısrarlı talebini kabul ettik ve sağlık durumunun kötü olmasını da gözeterek, onu insani sebeplerle evine gönderdik” dedi.
NE OLMUŞTU?
Virginia Üniversitesi öğrencisi Warmbier, turistik bir gezi için gittiği Kuzey Kore’de kaldığı otelin lobisinden bir propaganda posterini çaldığı gerekçesiyle gözaltına alınmıştı. Warmbier, geçen mart Kuzey Kore Yüksek Mahkemesi tarafından bir saat süren yargılamada 15 yıl ağır iş cezasına mahkum edilip tutuklanmıştı.
Warmbier geçen hafta komadayken serbest bırakılıp ülkesine gönderildi ve pazartesi günü hayatını kaybetti. 22 yaşındaki Warmbier’in Kuzey Kore’de işkence sebebiyle komaya girdiği öne sürülüyor. Bir iddia da, gıda zehirlenmesi nedeniyle sonra hastalandığı ve uyku hapları alarak sonrası komaya girdiği yönünde. Ailesi, Warmbier’e otopsi yapılmasını istemedi.